Bolåneexperten svarar på frågor – December 2023

KATEGORI

Ekonomilivet December

Catharina Åbjörnsson Lindgren som är ansvarig för bolån på Landshypotek Bank ger dig ekonomiska tips vid varje utgivning och du har möjligheter att ställa frågor!

Det stigande ränteläget fortsätter att påverka hushållens kostnader som har ökat rejält under året. Dessutom kommer Riksbanken med ett nytt räntebesked lagom till att det här numret av Villalivet har landat i din brevlåda.

Hur ska jag med bolån tänka nu?

Många som ännu inte hunnit vänja sig vid den nya nivån kan känna en stress över den egna ekonomin och de ständiga räntehöjningarna. Jag hoppas att vi snart kan se en stabilare räntemarknad, även om de högre bolåneräntorna kommer vara ett nytt normalläge en längre tid framöver.

När räntorna så småningom stabiliserats under en tid kommer det att bli enklare att jämföra olika bankers erbjudanden, även om nivån är högre än den vi varit vana vid de senaste åren.

De snitträntor som publiceras kommer då vara mer aktuella och ge en tydligare bild av vad olika banker erbjuder för räntor, och på så sätt vara ett mer tillförlitligt verktyg och hjälp för dig när du jämför olika alternativ. Det är alltid bra att vara aktiv och se över sitt bolån, särskilt om man har individuellt förhandlade ränterabatter.

Se även till att i det högre ränteläget få ränta på ditt sparande. Det går inte att säga nog ofta. Tänk på att även en liten summa kan växa sig stor på sikt. Låt inte dina pengar ligga på ett lönekonto utan ränta av gammal vana, utan se till att de är på ett konto med ränta.

Hur kan jag sänka mina månadskostnader?

Ett sätt du kan använda dig av och som blivit mer aktuellt med allt högre räntekostnader är att göra en så kallad skattejämkning. Den som har bolån får nämligen göra ett skattemässigt avdrag på sina räntekostnader.

Du får göra avdrag på 30 % på räntekostnader upp till 100 000 kr, och för kostnader över det gäller 21 % i avdrag. Skatteverket räknar ut storleken på avdraget åt dig, och du får det utbetalt i samband med skatteåterbäringen årligen.

Jämkning innebär att du kan få ränteavdraget utbetalt varje månad i stället för en gång om året. Det gör att din månadskostnad blir lägre, vilket kan vara skönt i dessa tider. Du hittar information om hur du gör på Skatteverkets hemsida, där du även ansöker.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -