Välkommen till vår expertpanel, en samling av specialister inom försäkring och familjeekonomi. I varje utgåva svarar experterna på de vanligaste frågorna inom respektive område. Oavsett om du undrar över det senaste inom försäkringsvärlden, söker råd för ditt nästa bolån har vår expertpanel svaren.
Med mångårig samlad erfarenhet är våra experter här för att ge dig aktuella tips, råd och insikter. Från att förstå de finstilta detaljerna i din försäkringspolicy till att göra välgrundade beslut om ditt bolån, står vår panel redo att svara på dina frågor och vägleda dig.
Har du själv frågor som rör försäkring eller ekonomi? Maila in dina frågor till experterna@villalivet.se
Villalivets Bolåneexpert
Catharina Åbjörnsson Lindgren, ansvarig för bolån och sparande på Landshypotek Bank
Vad tittar banken på när jag ansöker om bolån?
Vad bra att du vill veta mer om bolåneprocessen. Man kan säga att det är två grundläggande saker som banken tittar på för att besluta om du får låna till din bostad. Först och främst gör banken en bedömning av dig som låntagare, de måste veta om du kan betala tillbaka ditt lån.
Då gör banken en ”kvar-att-leva-på-analys”, det brukar kallas för KALP. Den visar hur mycket av din inkomst som blir kvar – efter att dina utgifter har dragits bort från dina inkomster. Den andra delen handlar om att banken behöver avgöra om bostaden du tänker köpa är tillräcklig säkerhet för att låna ut pengar till dig, samt att du har en kontantinsats på minst 15 procent.
En annan viktig aspekt som banken undersöker är om du har skött din ekonomi tidigare. Detta får banken reda på genom att bland annat ta en kreditupplysning. Sedan vill jag också passa på att tipsa om att när du ansöker om bolån brukar processen gå fortare om du redan från start har alla dokument som krävs.
Det kan exempelvis handla om lönespecifikation för att styrka din lön, arbetsgivarintyg och amorteringsunderlag från din nuvarande bank, om du redan har ett befintligt bolån.
Slutligen får du inte glömma att de flesta banker är tillmötesgående och hjälper till på vägen om du behöver det. Lycka till med ditt bolån!
Villalivets Försäkringsexpert
Mia Winberg, ansvarig för hemförsäkring på Dina Försäkringar
Jag eldar i kamin för att hålla nere kostnaderna för uppvärmning. Vad behöver jag tänka på för att villaförsäkringen ska gälla om något händer?
Alla boendeförsäkringar ersätter brand om olyckan skulle vara framme, men försäkringen ställer krav på att du ska elda på ett säkert sätt för att få full ersättning.
I försäkringstermer kallas det för säkerhetsföreskrifter eller aktsamhetskrav och för att få ut full ersättning så måste du ha följt dessa regler. Har du inte gjort det och det inträffar en brand så kan du drabbas av nedsättning, vilket innebär att försäkringsbolaget drar av en viss procentsats på den ersättning du annars skulle ha fått.
Kraven som brukar ställas när det gäller eldning kan exempelvis vara att man måste följa kommunens och myndigheters regler för sotning och hur man ska hantera och förvara askan efter eldning.
För att minska risken för brand är det viktigt att elda med måtta, använder du för mycket ved och eldar under för lång tid finns risk att det blir alldeles för varmt i skorstenen. Värmeöverföring kan då ske till brännbara byggnadsdelar och risken för brand ökar. Förutom brandvarnare så är det även att rekommendera att man har en brandsläckare hemma.
Ställ din fråga till experterna!
Skicka in dina frågor, dela med dig av dina funderingar och låt oss tillsammans utforska de bästa lösningarna för en tryggare, ekonomiskt sundare och mer energieffektiv framtid. Vår expertpanel är här för dig, i varje utgivning
Har du frågor som rör elavtal, bolån eller försäkringar? Maila din fråga till experterna@villalivet.se