Gordon Strömfelt, Laddexpert hos Gröna Bilister besvarar frågor

KATEGORI

MINI-INTERVJU: Vi ställde några frågor till Gröna Bilister

Varför ska man ha en laddbox?

– Laddboxen gör laddningen säkrare, enklare och snabbare. Låt en elektriker installera laddboxen och samtidigt se över husets elsystem så att det klarar den ökade effekten som elbilsladdning innebär.

Hur vet jag vilken laddbox som passar min bil?

– De nya elbilar som säljs i Sverige har laddintag Typ 2 enligt EU-standard. Enklast är därför om laddboxen har en fast kabel med Typ 2-kontakt. Äldre elbilar kan ha laddintag Typ 1– då rekommenderas en laddbox med Typ 2-uttag (utan fast kabel). Laddningen sker då med en laddkabel med Typ 2-kontakt i ena änden och en kontakt som passar bilen i andra änden.

Vad kostar en laddbox installerad och klar?

– Laddboxar skiljer mycket i pris och äldre fastigheter kan behöva uppgradera elinstallation och säkringar i fastigheten. En komplett installation kostar från 10 000–15 000 kr och uppåt.

Vissa boxar är betydligt dyrare än andra – är det någon skillnad?

– Att en laddbox kostar mer innebär inte alltid att den är bättre än den som kostar mindre. Vissa laddboxar har inbyggd säkring och jordfels-brytare. Saknas det måste installationen kompletteras med detta. Många laddboxar är förberedda för lastbalansering och har effektvakt så att flera laddboxar kan installeras på samma uppfart. Vissa laddboxar kan även styras med mobil app eller programmeras så att laddningen görs när elen är som billigast.

Ska man välja enfas- eller trefasladdning?

– Alla laddhybrider och många rena elbilar kan enbart ladda enfas med en strömstyrka på max 16 ampere. Detta är fullt tillräckligt för återladdning vid normal vardagspendling. Flera elbilar med större batterier kan laddas med trefas 16 ampere. Vissa elbilar kan även laddas med 32 ampere som annars används främst för publik laddning. Att installera en laddbox med 32 ampere kräver oftast kostsam uppgradering av fastighetens huvudsäkring. Laddbox för elbilar med större batterier kan med fördel anslutas till två eller tre faser på 16 ampere vilket är fullt tillräckligt för att ladda ett tomt batteri fullt på 8-12 timmar efter en långresa.

Läs också: Ladda hemma – Full tank varje dag!

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

Ailicia
- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -