Hallå, släng inte mat! Här finns pengar att tjäna

KATEGORI

Hallå, släng inte mat! Här finns pengar att tjäna

Matsvinnet är en bov för både plånbok och miljö. Visste du att det varje år slängs cirka 45 kilo mat och dryck som är fullt ätbar? Onödigt tycker vi! Du kan spara mellan 3000-6000 kronor per år bara genom att äta smartare. Ett enkelt sätt att spara pengar på samtidigt som du räddar miljön. All mat vi slänger representerar 442 000 ton växthusgaser vilket motsvarar utsläppet från 360 000 bilar.

Tips på hur du minskar ditt matsvinn

Majoriteten av maten vi slänger är fullt ätbar. Det krävs bara lite planering och fantasi för att du ska kunna minska ditt matsvinn och tjäna in massor med pengar. Här kommer våra tips på hur du räddar både din ekonomi och miljön.

Planera – Titta efter vad du har hemma innan du åker och handlar och köp de ingredienser som saknas för en måltid. Gör en veckomatsedel så har du full koll på veckans alla måltider och det slinker inte ner saker du inte behöver i varukorgen. Köp aldrig mer mat än vad du gör av med, framförallt av frukt och grönt som snabbt blir dåligt.

Förvara – Färska kylvaror behöver komma in i kylen så fort som möjligt. Var även noga med att spara maten i återförslutningsbara förpackningar eller i plastpåsar som du datummärker så att du vet hur länge de kan sparas.

Lukta – Titta inte bara på bäst-före-datum, oftast är maten ätbar ett tag efter detta datum. Det bästa du kan göra är att titta, lukta och känna på maten. Verkar den okej så är den med största sannolikhet det. Är du gravid, äldre eller har nedsatt immunförsvar bör du vara lite mer försiktigt. Läs råden på Livsmedelsverket.se.

Spara – Får du rester över efter storkoket är det en bra idé att frysa in dessa i portionsförpackningar. Då håller de länge och du kan enkelt ta upp en matlåda när du är hungrig men inte har ork till att laga mat. Titta igenom frysen då och då och kör en resttömning så inte maten däri blir gammal.

Restfest – Gör en härlig buffé med veckans rester, alla i familjen får välja sina egna favoriter. Varför inte göra detta till ett stående event en gång i veckan.

Vad gör du med resterna?

Gör söndagen till en dag för kreativ matlagning. När du har fått ihop veckans rester i kylen behöver du bara lite fantasi för att få till helt nya och spännande maträtter som kommer gå hem hos alla i familjen. På olika matsidor finns det mängder med inspiration på matsvinnssmarta recept. Några exempel på matsvinnssmart mat är:

  • Risotto
  • Wok
  • Pyttipanna
  • Pizza
  • Omelett

Matsvinnet

Tillsammans kan vi stoppa matsvinnet samtidigt som vi tjänar pengar på det!

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

Ailicia
- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -