- Annons -

Har du noll koll? Dags att göra budgettavla

Har du koll på vad du lägger pengar på varje månad? Om inte så är det dags att göra en budgettavla. Med en tydlig budget får du en bra överblick på var du lägger dina pengar, vilka utgifter du kan dra ner på och om det finns möjlighet att spara. Vi berättar hur du gör.

Räkna ihop inkomster

budget

Det första du behöver göra om du ska få full koll på din ekonomi är att ta reda på hur mycket pengar du faktiskt får in varje månad. Räkna ihop alla inkomster som lön, studielån, bidrag och så vidare. Har du en lön som ändras varje månad kan du räkna ut en snittlön.

Dela upp dina utgifter i en budgettavla

När du väl börjar kolla på dina utgifter i detalj kan detta komma som en chock då de flesta inte vet var pengarna faktiskt hamnar. Logga in i din internetbank för att se vad du har lagt pengar på varje månad och skriv ner detta i olika kategorier.

Fasta kostnader är kostnader som kan anses som nödvändiga och som du vanligtvis betalar på regelbundet. Dessa brukar vara:

  • Bostad
  • Transport
  • Försäkringar
  • Barnomsorg

Rörliga kostnader är utgifter som du kan påverka varje månad. Vissa kostnader kan fortfarande vara nödvändiga men alla behöver inte vara det. Denna kategori kan du till exempel dela upp enligt följande:

  • Mat
  • Kläder
  • Nöje
  • Sparande
  • Övrigt

Tips! Var ärlig mot dig själv när du tittar på hur mycket du faktiskt spenderar varje månad. Ju närmre sanningen du kommer desto lättare blir det att hålla din budget.

Gör en budget

budget

När du har fått full koll på dina inkomster och utgifter är det dags att börja blicka framåt och göra en budget. Kolla över dina utgifter och se vilka kategorier du lägger orimligt mycket pengar på. Vanliga kategorier här brukar vara de rörliga kostnaderna mat, kläder, nöje och övrigt. Kanske kan du börja veckohandla så att du får ner alla spontana matinköp eller skippa hälften av restaurangbesöken? Behöver du köpa nya kläder varje månad eller klarar du dig med de kläder du har i garderoben? Oftast finns det mycket du kan dra ner på men det viktiga här är att du är realistisk så att du får en budget du kan hålla. Skapa en budget där inkomster och utgifter går jämt ut och där du har så stor summa som möjligt på sparande.

Ta hjälp av Excel eller appar

Skapa en budget i Excel så kan du enkelt hålla kolla på dina intäkter och utgifter varje månad. På Buffert.se kan du hämta ner en gratis budgetmall för Excel som räknar ut dina snittutgifter varje månad. Vill du få total budgetkoll kan du ladda ner en app som gör jobbet åt dig.

Tink ­– När du kopplar ditt kontokort till Tink så kategoriserar den insättningar och uttag automatiskt och presenterar i snygga diagram. Du får en tydlig översikt och kan hålla koll på när det är dags att dra ner på dina utgifter.

Mina utgifter – En budgetapp av det mer klassiska slaget. Du för själv in och kategoriserar dina insättningar och uttag och kan sedan se hur pengarna är fördelade antingen på vecko- månads- eller årsvis.

Cash check – Appen med två funktioner. Med kalkylfunktionen kan du se vad ett lån kostar dig varje månad. Med budgetfunktionen får du en bra överblick på dina utgifter.

Ta kontroll över din ekonomi idag med en budgettavla. Du kan spara mycket pengar!

- Annons -