- Annons -

Hyresgäst i villan

Visst kan det locka att ha en extra inkomst via en hyresgäst och har du till exempel en inredd källare med egen ingång eller ett attefallshus som står tomt så är det bara att köra. Men kolla upp några saker först.

Tillstånd

Äger du din villa kan du hyra ut hur du vill utan att det behövs godkännande.

Var noga med vem du hyr ut till

Hemmet är värdefullt så var noga med vem du tar in. Det bästa är naturligtvis att hyra ut till någon du känner som du vet kan ta hand om dina saker med respekt. Ska du hyra ut till en okänd person finns det några saker du bör tänka på att kolla upp:

Syfte. Fråga hyresgästen varför hen vill hyra bostaden. På så sätt försäkrar du dig om att hyresgästen hyr av rätt anledningar.

Sysselsättning. Det är att föredra att hyra ut till någon som är studerande, arbetar eller är pensionär.

Inkomst. Detta kan vara bra att veta för att se att personen har råd att betala hyran. På Skatteverket och Försäkringskassan kan du hämta uppgifter om inkomst.

Skulder. Undvik att hyra ut till någon med obetalda skulder eller betalningsanmärkningar. Du kan kontakta Kronofogden eller göra en kreditupplysning.

Referenser. Har personen hyrt av någon tidigare så kan du be om att få referenser. Du kan även be om att få prata med någon som personen känner för att få en hint om bekantskapskretsen.

Begär en skälig hyra

När du ska bestämma hyra kan det vara frestande att lägga på några extra tusenlappar men du bör tänka på att hyran ska vara skälig för vad du hyr ut. Tar du för mycket betalt kan din hyresgäst göra invändningar och du kan bli återbetalningsskyldig. Ingår möbler är det rimligt att lägga på 10-15 procent.

Skriv alltid avtal!

Detta är beviset på vad ni har kommit överens om så skriv ner pris för hyra, förhållningsregler och uppsägningstid. Precisera också vad som ska ingå i hyran som till exempel möbler och städutrustning. Det finns mängder med bra avtalsmallar för uthyrning som du kan hitta på nätet. Och skriv avtal även om det är en nära vän till dig som hyr. Det är inte roligt att bli osams längre fram på grund av att ni uppfattat saker och ting olika.

Visa respekt

Det kan var ovant i början innan ni har sjunkit in i era roller så se till att ha en öppen dialog om förhållningsregler. Respektera att hyresgästens rum inte längre är ditt så gå inte in där utan att fråga först. Känn dig trygg med ert skrivna avtal och njut av den nya inkomsten!

- Annons -