Att renovera och göra om sitt hem är en dröm som många har, men det är tyvärr oftast väldigt dyrt. Kanske vill du äntligen byta ut ditt kök eller bygga en större altan? Oavsett var i ditt hem du vill renovera så kan kostnaderna snabbt dra iväg och då kan det vara bra att känna till vilka finansieringsmöjligheter som finns.
I den här artikeln går vi igenom hur du kan finansiera din renovering med hjälp av privatlån och samlingslån, och hur du undviker att sätta din ekonomi i farozonen.
När passar ett privatlån för renovering?
Ett privatlån, även kallat blancolån, är ett lån som går utmärkt att använda till renovering. Det är ett bra alternativ för dig som inte vill eller kan ta ett nytt bolån, det innebär att du slipper pantsätta ditt hus eller lägenhet.
Till mindre eller mellanstora renoveringar, såsom nytt golv, byta köksluckor eller lägga nytt kakel, kan privatlån vara det bästa alternativet. Ansökan är oftast enklare, vilket gör det till en snabb lösning om du behöver pengar till ett mer spontant projekt. Du kan enkelt jämföra privatlån via Ta lån, där du får en överblick över olika räntor, avgifter och villkor. Men kom ihåg att din ränta sätts individuellt och påverkas av din kreditvärdighet.
Ett privatlån kan även fungera bra för dig som vill ha frihet att själv välja hantverkare, inköpsställen och tidsplan, utan att behöva redovisa för banken vad pengarna ska användas till.
Vad är skillnaden mot att utöka bolånet?
En vanlig fundering som kan uppstå är varför man inte bara kan höja sitt bolån istället för att ta ett nytt privatlån. Det är ett smart alternativ att höja sitt bolån då det oftast ger en lägre ränta, men det kräver säkerhet i bostaden och oftast en ny värdering. Ett privatlån är väldigt enkelt att ansöka om och kräver ingen säkerhet.
Dessutom kan det ta längre tid att få ett utökat bolån godkänt, särskilt om bostadsmarknaden är osäker eller om du nyligen bytt jobb. Så fundera noggrant över vilket alternativ som passar dig bäst.
Samla lån innan du lånar mer?
Har du redan flera smålån eller kreditkortsskulder? Då kan det smartaste alternativet för dig vara att ansöka om ett samlingslån. Det innebär att du slår ihop dina lån till ett lån, oftast med bättre ränta. Fördelen med samlingslån är att du kan minska dina månadskostnader och att du endast behöver hålla koll på en faktura. En annan fördel är att du kan minska risken för att missa betalningar och undvika förseningsavgifter. Lånet hjälper dig att få koll på din nuvarande ekonomi, vilket kan vara särskilt viktigt om du ska ta ett nytt lån för exempelvis renovering.
Genom ett samlingslån kan du skapa mer utrymme för ny renovering, alltså sänka dina kostnader så att du får mer budget till renoveringen. Du kan jämföra samlingslån via Samlingslån. För dig som bor i Danmark kan du jämföra samlingslån här.
Fördelar med att låna till renovering
Det finns flera fördelar med att låna när man ska renovera, men det beror också på vilken typ av renovering det handlar om. En välplanerad renovering kan höja bostadens marknadsvärde, förbättra din boendekomfort och väljer du energisnåla lösningar så kan det även spara dig pengar på sikt. Med ett lån slipper du vänta i flera år på att kunna renovera för att du ska hinna spara ihop pengarna. Du kan alltså renovera på en gång och snabbare få hemmet du drömmer om.
Men det gäller samtidigt att vara realistisk och fundera om du verkligen har råd att betala tillbaka lånet om räntan skulle höjas eller en oväntad utgift dyka upp. Ett lån ska bidra till en förbättring och fungera som ett hjälpmedel, inte skapa stress.
Vissa renoveringar som att byta till treglasfönster eller installera bergvärme, kan på lång sikt sänka dina driftkostnader, vilket gör att lånet i praktiken betalar av sig själv över tid.
Tänk på detta innan du lånar
Innan du ansöker om lån är det viktigt att du har en detaljerad budget. Här är några saker att tänka igenom:
- Räkna på hela renoveringskostnaden, allt från material till hantverkare.
- Sätt en realistisk budget som stämmer överens med din återbetalningsförmåga.
- Jämför olika lånevillkor, räntor och löptider.
- Låna inte mer än du faktiskt behöver, större lån betyder högre kostnader
- Tänk på oförutsedda kostnader, renoveringar blir ibland dyrare än man tror.
- Fundera på om renoveringen ökar bostadens värde på sikt.
Det kan kännas lockande att låna lite extra pengar för säkerhets skull, men det är inte alltid en klok idé. Med rätt planering och budget har du kontroll och slipper oväntade kostnader längre fram.
Att finansiera din renovering behöver inte vara krångligt eller riskabelt. Genom att planera noggrant och jämföra lån kan du skapa ditt drömhem utan att utsätta din ekonomi för risker. Ett privatlån kan vara det bästa alternativet för mindre renoveringar, medan ett samlingslån kan vara smart om du redan har fler små lån.
Det viktigaste är att du har koll på din återbetalningsförmåga och att du inte lånar för mycket. Ta första steget mot din nya renovering genom att jämföra dina alternativ. Med rätt strategi och lån kan din renoveringsresa bli både roligare och tryggare.