- Annons -

Rut och Rot

Rut och Rot Henrik WesterlundHenrik Westerlund, Sektionschef Skatteverket svarar på frågor

 

 

 

 

 

 

 

Tips om rut!

– Tänk på att du måste ha fyllt 65 år vid årets ingång (1 jan), för att ha möjlighet att utnyttja 50 000 kronor i rutavdrag, för arbeten som du betalar från och med 2016. Om du inte fyllt 65 år vid årets ingång har du möjlighet att utnyttja 25 000 kr i rutavdrag.

– Om du fått ruttjänster utförda hos dig enligt 2015 års regler och du betalat före årsskiftet, så har du oavsett ålder rätt till 50 000 kr i rutavdrag. Det är när du som köpare betalar för arbetet som styr vilket beskattningsår avdraget hamnar på.

Tips om rot!

– Eftersom reglerna för rotavdraget förändrades vid årsskiftet 2015/2016 är det viktigt att du tänker på vilken sida av årsskiftet arbetet utförts och betalats för att ditt rotavdrag blir korrekt.

– Om du fått rottjänster utförda åt dig enligt 2015 års regler och du betalat före årsskiftet, så har du möjlighet att få rotavdrag med 50 % av arbetskostnaden. Om du betalar för rotarbetet under 2016 så har du möjlighet att få rotavdrag med 30 % av arbetskostnaden.

Tänk på:
Att det är du som köpt rot-och ruttjänster som har ansvaret för att alla villkor för avdraget är uppfyllda när du godkänner din deklaration.
Kontrollera därför att:
• de förifyllda beloppen i din deklaration stämmer med avdraget på din faktura (räkna också med momsen).
• avdraget har skett rätt år.

Vad ska jag tänka på när jag vill anlita en hantverkare kring årsskiftet?

Det är köparen som betalar för arbetet som styr vilket beskattningsår avdraget hamnar på. Arbetet måste vara utfört senast den 31 januari året efter det att arbetet betalades för att du ska ha rätt till rot-eller rutavdrag. Betalningsdatumet är det datum när pengarna lämnar ditt konto.

Jag har renoverat och vill använda mig av rotavdraget, vilka regler gäller?
Om du köpt en bostad och renoverar den helt eller delvis innan du flyttar in har du rätt till rotavdrag om du flyttar in direkt efter renoveringen. Du kan däremot inte få rotavdrag om du inte tänkt använda den som din bostad utan istället hyr ut den.

Information om ditt rot-och rutavdrag hittar du även i Skatteverkets e-tjänst ”Rot & Rut”!

Källa: Henrik Westerlund, sektionschef Skatteverket.

Läs mer på skatteverket.se

- Annons -