- Annons -

Bredband och TV – Rätt teknik till rätt pris

Att välja nytt tv-abonnemang eller bredbandsuppkoppling kan kännas som en djungel. Det finns en uppsjö av alternativ och operatörer. Villaliv ringde Telekområdgivarna och fick svar på det mesta om tv-abonnemang och bredband.

Bästa änden att börja i är att ta reda på vilket utbud som finns där du bor. Det gör du enklast genom att gå in på Bredbandskartan på Internet. Det är bara att skriva in din adress så får du veta om du har tillgång till fiber eller 4G (fjärde generationens mobilkommunikation).
Bredband
Mattias Grafström, konsult hos Telekområdgivarna

–Ta reda på vad som finns och vad du kan få för typ av anslutning. Därefter utgår du från dina egna specifika behov. Är det tillräckligt med det befintliga utbudet eller är du beredd att dra på dig ytterligare kostnader för att få den anslutning du önskar?, säger Mattias Grafström, vd hos Telekområdgivarna, en opartisk och kostnadsfri service inom tv, telefoni och bredband.

Innan du ingår ett nytt avtal är det en god idé att ringa Telekområdgivarna för att få förebyggande råd. Men det går också bra att ta kontakt i efterhand om det har uppstått problem och du inte lyckas komma överens med operatören.

-Vi kan ge konsumenterna rådgivning och också i vissa fall hjälpa till i dialogen mellan kunden och operatören för att på ett aktivt sätt försöka hitta en lösning, säger Mattias.

Regeringens mål att 90 procent av alla hushåll ska ha tillgång till bredband om 100 megabit är ännu inte uppnått.

–De allra flesta har idag ett snabbt bredband. När man bygger ut på marknadsmässiga villkor är det först och främst de boende i områden där många bor som får den bästa tillgången, säger Mattias.

Bredband

Om ni är en familj som surfar, mailar och streamar film och musik, räcker det bra med en bredbandshastighet på 10 Mbit/sekund! Om ni laddar ner mycket från nätet, då behövs högre hastigheter.

Bredband handlar om hastighet och anslutning

Utgå från de valmöjligheter du själv har. Det handlar både om tjänsten, alltså bredbandshastigheten och att välja anslutning (till exempel fiber). Det här är två helt olika saker. Kanske har du ingen möjlighet att välja själv när det gäller anslutningen.

Den som kan ansluta sig till fibernät skaffar sig bäst information på olika tjänsteleverantörers hemsidor. Där finns det översikter på olika alternativ.

–Mitt tips är att besöka många olika websidor för att titta runt och jämföra vad som verkar vara bäst. Allt beror på vad du är ute efter, är det mobilt eller fast bredband eller både och, säger Mattias.

Fast bredband finns i hemmet och har obegränsad datamängd och kan användas hur mycket du vill. Mobilt bredband kan tas med överallt, men har ofta en begränsning i hur mycket det kan användas innan du behöver köpa mer datamängd. En del nöjer sig med en av dessa lösningar, andra har båda.

 

Fast, mobilt eller både och?

Att ta en diskussion med en professionell handläggare hos Telekområdgivarna kan få begreppen att klarna. Med ett fast bredband är du alltid uppkopplad mot internet och betalar en fast avgift oavsett hur mycket du använder bredbandet, och det går att prata i telefon på samma gång som du surfar.

Ett mobilt bredband är en trådlös anslutning uppkopplat via mobiltelefonnätet och du kan befinna dig var som helst geografiskt. Vad du väljer beror på dina och din familjs surfvanor: Om du bara ska surfa och sända e-post räcker det oftast med de lägre hastigheterna, till exempel 8 Mbit/sekund, men för dig som vill ladda ner musik och film eller titta på webb-tv krävs det att du väljer en högre hastighet på bredband.

–En fiberanslutning klarar av en hel familjs tv-apparater, surfande och telefoni utan problem med de abonnemang som erbjuds idag, säger Mattias och fortsätter, det finns ingen definition på hög respektive låg hastighet, utvecklingen går ständigt framåt. Men för att ta ett exempel så är 100 mbit/s en snabb hastighet och jag känner inte till någon tjänst som inte kan leverera den hastigheten.
Bredband

För att kunna få fiberanslutning krävs att att det är utbyggt i området där du bor.

Foto: Telia

 

Jämför kostnader

Innan du skaffar nytt abonnemang undersök gärna om det krävs någon ny utrustning, som dator, modem eller trådlös router. Ett tips är att ta reda på om det blir billigare att ha flera olika tjänster hos en och samma operatör. Och kanske går det att få billigare telefoni genom bredbandsanslutningen? Något som kan vara bra att veta är hur mycket det kostar att öka hastigheten, och vad det kostar att säga upp avtalet! Idag sitter många hushåll med olika abonnemang på kanaler, både gällande vanlig tv och separata filmkanaler. Man kanske betalar dubbelt och lägger många hundralappar i månaden på de här tjänsterna. På så sätt har en familjs kostnad för tv-tittande per timme ökat rejält på bara några år.

–Självklart förekommer det att hushåll har samlat på sig mer än vad de har behov av. Man kanske har en högre bredbandshastighet än vad som egentligen behövs. När det gäller tv handlar det ofta om paketlösningar och då sitter man eventuellt och betalar för några kanaler man egentligen inte vill ha, men som konsument finns det inte alltid möjlighet att välja bort det onödiga som följer med, säger Mattias.

 

Fri-tv-box är billigast

Att välja tv-operatör är inte så lätt. Tv kan tas emot via kabel, parabol, marksänd tv med fri-tv-box eller marksänd tv med operatörens digitalbox eller via bredband.

–Om du bor i en bostadsrättsförening kan du fråga styrelsen. Annars finns möjligheten att skriva in sin adress på operatörens webplats för att se om de har tjänster i ditt område, säger Mattias.

Med marksänd tv går det att köpa en fri-tv-box och då betalar du inget abonnemang alls och har tillgång till vissa fria kanaler. Det här är enligt Mattias det allra billigaste alternativet. Men det blir en begränsning i urvalet av vad du kan se på din tv.

–Kostnaderna för tv-kanalpaketen skiljer sig inte jättemycket beroende på vilken teknik du har. Istället handlar det mer om vilka kanaler du kan få och inte. Kostnaderna för de paketerade tilläggsutbuden tillkommer oavsett vilken tv-anslutning du har, säger Mattias.

 

Olika sätt att titta på tv

 • Marknät – signalerna sänds från master runt om i Sverige och tas emot via centralantenn, egen takantenn, eller inomhusantenn.
 • Satellit – tv-signalen skickas via en satellit och tas emot med en parabolantenn.
 • Bredbands-tv – kallas även för IP-tv och är digitala tv-sändningar som sker i särskilt avskilda bredbandsnät.
 • Webb-tv – distribueras via Internet.
 • Kabel-tv – villaägare kontaktar operatören direkt för att kontrollera om det går att ansluta till ett nät.

 

Tänk på!

Innan du ingår ett avtal med en operatör: Ta reda på hur du kan ta emot tv-sändningar där du bor (marksänt, kabel, satellit eller bredband), ta reda på vad abonnemanget kostar, vad som ingår och gör klart vilka tilläggstjänster du vill ha; som HD-tv (bilden är skarpare med mycket högre upplösning än den normala) eller fler programkort.

 

Mattias bästa tips:

 • Kolla hos olika operatörer om de kan leverera tjänster till just dig.
 • Tänk igenom vad det är du vill se på din tv.Olika leverantörer har olika kanalutbud beroende på vilka rättigheter de har. När det gäller sport kan rättigheter påverka vilka kanalutbud du kan köpa.
 • Fråga operatören vad som ingår i priset för olika abonnemang: Hur länge gäller abonnemanget? Och hur lång bindningstid och uppsägningstid har du?
 • Kontakta olika operatörers kundtjänst för att ta reda på hur snabbt de svarar och om de har ett professionellt bemötande.

 

Bredband och tv – ett typexempel för tonårsfamiljen i villa.

Så här kan det se ut för en vanlig tonårsfamilj i fråga om bredband och tv:

Bredband och TV

Familjen X bor i villa och har parabol på taket.

Mamma gillar att titta på internationella nyhetskanaler, som BBC och CNN.
Pappa följer Zlatan i Premier League.
Tonårsdottern gillar nya tv-serier på Netflix.
Tonårssonen surfar på nätet och vill också se alla matcher med sitt allsvenska favoritlag i fotboll.

 

Ett exempel ur utbudet:

Internet

 • Telia 30 Mbit/s – uppkopplad på flera skärmar i hushållet = 439:-/månad

TV

 • Tv-licensen är 2216 kronor/år, det vill säga cirka 185:-/månad (faktureras av Radiotjänst).
 • Viasats Silverpaket med sport kostar 495 kronor/månad.
 • Netflix´ standardabonnemang kostar 99 kronor/månad.
 • Sportpaketet streaming från Cmore, där Allsvenskan ingår kostar 299 kronor/månad

 

Tv och surf kostar alltså den här familjen hela 1517 kronor varje månad. Det kan jämföras med en kostnad på 624 kronor/månad om familjen inte köper de extra tv-kanalerna utan nöjer sig med basutbudet via fri-tv.

 

Text: Kersti Hilding Hansen 
Foto: iStockphoto, Telia.

 

 

- Annons -