Med villaförsäkringar menar man oftast en kombination av hemförsäkringar och särskilda försäkringar för villan, en så kallad villahemförsäkring.

En hemförsäkring består ofta av flera olika delar och skyddar alla som är skrivna på adressen, och ägodelarna man har. En hemförsäkring kan vara tillräcklig om man bor i hyresrätt, men bor man i villa eller bostadsrätt bör man ha en hemförsäkring med uttryckliga, tydliga tillägg. En villahemförsäkring är och ska vara mer omfattande.

I en vanlig hemförsäkring ingår oftast en egendomsförsäkring, alltså det så kallade lösöret som omfattar alla flyttbara saker. Så vitt skilda föremål som aktiebrev, sedlar, kläder, mobiltelefoner och bilar räknas in i lösöret. Också en ansvarsförsäkring brukar ingå som ger skydd i form av rättshjälp om man råkar skada en annan person eller dennes egendom. För övrigt brukar en reseförsäkring under begränsad tid också ingå. Och så till sist den så kallade allriskförsäkringen, som förr i tiden hette drulleförsäkring. Den innebär ett skydd mot händelser som man själv förorsakar. Det kan handla om att man till exempel råkar tappa sin mobil i toaletten.

 

VILLAHEMFÖRSÄKRING

En villahemförsäkring omfattar mer än en hemförsäkring:

  • Egendomsförsäkring (lösöre).
  • Ansvarsförsäkring (rättshjälp).
  • Reseförsäkring (begränsad tid).
  • Allriskförsäkring (drulle).

Villaförsäkring

Stor investering

En av de större investeringarna man gör i sitt liv brukar vara köpet av den egna bostaden. Att äga en villa innebär ett stort ansvar. Alla olyckor man kan råka ut för som villaägare bör man försöka skydda sig mot så gott det går. De vanligaste händelserna villaägare önskar ha ett skyddsnät inför är reparationer efter inbrott, vatten- och brandskador, värmepannan som går sönder, stöld, skadegörelse, natur- och stormskador och skador som uppstår till följd av insekter och andra djur.

 

Det finstilta

Försäkringsbroschyrer upplevs ofta som komplicerade och tråkiga. I en Sifo-undersökning från 2013 visade det sig att tre av fyra inte bryr sig om att läsa det finstilta i hemförsäkringen. Det här borde vara en väckarklocka för försäkringsbolagen att göra det lättare och kanske till och med roligare för kunderna att ta till sig viktig information. Samtidigt som man är beredd att betala allt mer för sin villaförsäkring, drar man sig för att sätta sig in i vad som gäller.

 

Läs igenom

Innan man bestämmer sig för vilken försäkring man ska ha bör man ta sig tid att läsa igenom all information grundligt, också det finstilta! Pricka in en timme i kalendern. Sätt er vid köksbordet tillsammans och försök göra stunden så trevlig ni kan. Tänk på att det finstilta kan innehålla värdefull fakta som innebär att ni i framtiden slipper obehagliga överraskningar.

Text & foto: Kersti Hilding Hansen.