- Annons -

NYMÅLAT!

FAKTARUTA
NAMN: Kim Andersson 36 år, Sandra Andersson 35 år, Milo 9 år, Tuva 7 år och Texas 1,5 år.
Yrken: Kim är handbollsspelare och tidigare proffs och Sandra är lågstadielärare.
Bor: Året runt-villa inne i Ystad och i det nymålade sommarhuset 5 km utanför Ystad.

”Torpet har blivit ett slott igen.”

Så säger Kim Andersson om familjens nymålade hus i Ystads Sandskog. Det ligger strax öster om Ystad och är ett 115 hektar stort område som blev naturreservat 1989. Här planterade man tall på 1800-talet för att stoppa sandflykten. Mitt i detta område, väl inbäddat i grönska, ligger deras charmiga sommarhus.

På södersidan hade mycket av färgen flagnat av och den som satt kvar var nästan orange.

När vi hälsar på har byggställningarna precis tagits ner, skyddsplasten rullats ihop och de allra sista strykningarna görs på fri hand. Till och med liften står kvar på tomten, på platsen där studsmattan tidigare stod. Sommarlovet har just börjat och barnen har följt med till huset.

De tycker inte att det är så kul här nu när inte studsmattan är kvar, berättar Kim. Jag har lovat dem glass och bad sen, så nu är de ivriga att komma iväg.

En semesteroas

Under några år bodde de i huset permanent. Det var när de flyttat hem från Kiel och innan de valt att ha sitt permanenta boende i stan. Här firar familjen sina somrar. Det var nog det som var tanken med alla dessa vackra gamla trähus som byggdes här för välbärgade Ystad-bor i början på 1900-talet.

Det är en riktig semesteroas, berättar Kim Andersson. Havet ligger tio minuters promenad bort. Inget som stör, här hörs bara bruset i träden.

Södra sidan var nästan orange

Huset byggdes 1912 av en lokal arkitekt. Allt är väl bevarat, bara köket är utbytt. De spröjsade fönstren och snickarglädjen skapar en ljuvlig atmosfär. Det var tretton år sen huset målades om sist. Solen och vinden har satt sina spår. Först åtgärdades husets gamla fönster.

När vi hade renoverat ytterbågarna på fönstren, så såg fasaden nästan fallfärdigt ut. Den var nästan helt orange. Även om vi inte är här så mycket så vill vi ha det välskött. Och svärfar har varit på mig ett tag.

Målare via lokal app

Från offertförfrågan till färdigmålat tog det bara fyra veckor. – Jag är själv överraskad, det var nog ovanligt snabbt. Kim hittade måleriet via en lokal hantverksapp. Han fick svar direkt och kände förtroende för firman. – Det är ett hundra år gammalt hus och viktigt vem som gör det, det fick inte bli ett hafsigt jobb. Man behöver ju inte ta den dyraste, men vi ville stötta någon lokal målare.

Någon större kunskap och erfarenhet av fasadmålning hade varken Kim eller Sandra. – Jag blev lite chockad över hur mycket som behövde göras, så jag har lärt mig mycket, som att var lite mer uppmärksam och ta tag i målningen innan det går för långt.

Nu känns det tryggt och skönt. Torpet har blivit ett slott igen!

”Saltvatten var ett
självklart val

och känns bra för barnen.”

Tipsruta


Kims bästa tips inför ommålningen!

✔ Var ute i god! Vänta inte så många år som vi.
✔ Kolla omdömen och recensioner, kunden har ju alltid rätt.
✔ Stötta det lokala, särskilt på en mindre ort.

TEXT EVA LINETTI [email protected] FOTO ÅSA SILLER

- Annons -