- Annons -

Skoda Octavia Combi IV – Körsång för hela familjen

I musikvärlden innebär begreppet ”oktav” olika tonlägen och människo-rösten brukar delas in i fyra grundstämmor: sopran, alt, tenor samt bas. Normalt behärskar en sångare två av dessa, därför blev peruanskan Yma Sumac världskänd med sitt röstomfång på upp till fem oktaver. Nya Skoda Octavia Combi iV pendlar däremot mellan två – motorsång och total tystnad. Vi har provkört den välstämda laddhybriden som genast är med på noterna.

CNP AB

Den stora Volkswagen-kören har flera världsartister som sjunger med exakt samma stämma – framför allt vad gäller drivlinorna. Skodas nya laddhybrid Octavia iV har stora likheter med storebror Superb iV som i sin tur är när-besläktad med Volkswagen Passat GTE. Efter att ha lyssnat närmare på den senaste körmedlemmen anar vi en ny potentiell publikfavorit.

En högre tonart

Från att ha varit ett budgetmärke så har Skoda sakta men säkert klivit upp i skalorna och med nya Octavia Combi iV höjer man tonarten ytterligare. Tyvärr gäller detta även prislappen som börjar från 414 900 kronor exklusive klimat-bonus. Å andra sidan lämnar inte standard-utrustningen mycket övrigt att önska för vardagsbilisten. Vad sägs om 18-tumsfälgar, LED-strålkastare, en tiotums pekskärm och heldigital instrumentering? För alla som gillar miljöombyten så går det att välja och vraka mellan 38 olika färger på interiörens mysbelysning. Det går heller inte att klaga på vare sig åkkomforten eller kupé-utrymmet – däremot har bagageutrymmet krympt (minus 150 liter) och rymmer nu 490 liter. Batteripaketet gömmer sig nämligen under baksätet och därmed har även bränsletanken minskat (minus 5 liter) samt fått flytta bakåt.

CNP AB

Sound of silence

Nu kommer vi till det bästa i kråksången vad gäller nya Skoda Octavia Combi iV. Bensinfyran på 150 hästkrafter har nämligen sällskap av en elmotor på 115 och när dessa sjunger i kör så blir maxeffekten 204 hästar medan förbrukningen uppges landa på 0,11 liter milen. Lägg till detta bilens litiumjonbatteri på 13 kWh så kan vi köra drygt 5,5 mil på ren elektricitet och det är klart godkänt. Visserligen är toppfarten begränsad till 140 km/h men trycker du bara plattan i mattan så aktiveras alla resurser och man kan toppa 220. Det här är ju fördelen med laddhybrider – att man både kan äta kakan och ha den kvar. Tekniken är med andra ord det bästa en familj kan välja idag. Allt är smidigt och batterierna laddas enkelt med hjälp av ett vanligt eluttag på fem timmar. Octavia må vara ett tongivande namn men trots detta har inte Skoda trampat i klaveret.

CNP AB
Tekniska data för Skoda Octavia Combi Style 1,4 TSI iV
Bensinmotor: 4-cyl med dubbla överliggande kamaxlar och fyra ventiler per cyl.
Max effekt 150 hk vid 5 000 varv/min.
Max vridmoment 250 Nm mellan 1 500-3 500 varv/min.
Elmotor: Max effekt 115 hk. Totaleffekt 204 hk. Totalvrid 350 Nm.
Kraftöverföring: Motorn fram, framhjulsdrift. 6-växlad automatlåda.
Fjädring: Fram: fjäderben med dubbla triangellänkar. Bak: multilänkaxel.
Styrning: Elservo. Vändcirkel 11,1 meter.
Bromsar: Skivor fram och bak. ABS. Antispinn/sladd.
Mått/vikt: (cm/kg) Axelavstånd 268, längd 469, bredd 183, höjd 150.
Tjänstevikt 1 620. Bränsletank 40 liter. Batteri 13,0 kWh.
Prestanda: Toppfart 220 km/h. Acceleration 0-100 km/h 7,8 sek.
Förbrukning/Miljö: 1,1 liter per 100 km vid blandad körning. CO2: 24 g/km.
Räckvidd på el 5,5 mil.
Pris: 414 900 kronor (exkl. 42 150 kr i miljöbilsbonus t.o.m. 31/3 2021).
Hög standardutrustning
Smarta vardagsfinesser
Låga driftkostnader
Komforten
Mindre bagage än vanliga Octavia
Hög prislapp

Av: Willy Priske och Johannes Gardelöf / © CNP AB

- Annons -