- Annons -

Att rengöra dusch och badkar

Att regelbundet rengöra badrummet är viktigt, särskilt om ni är flera personer som använder det där hemma. Nedan följer några grundläggande tips på hur du håller badrummet fritt från damm, smuts och beläggningar.

Den fuktiga och varma miljön i badrummet gör att mögelsporer uppstår lätt i dusch och badkar. Att regelbundet rengöra dusch, draperier, kabiner och avlopp är ett måste för att hålla badrummet i gott skick. Vi på Villaliv tipsar dig om vilka delar av badrummet som är viktiga att rengöra för att hålla det i gott skick – och hur du går tillväga!

rengöra dusch

Rengöra dusch och badkar – detta behöver du göra

Det enklaste sättet att rengöra dusch på är att gnugga ytorna med bakpulver och salt för att få bort beläggningar och sedan skölja. Samma metod gäller för att rengöra badkar. Alternativt kan du använda dig av en sprayflaska fylld med en blandning av ättika eller vinäger plus vatten. Såklart fungerar även vanligt rengöringsmedel. Du kan med fördel låta vätskan sitta på en stund innan du spolar bort den. Duschkabiner och draperier är inventarier som är lätta att missa, men faktum är att de kan samla massor av bakterier. Såhär rengör du dem lättast:

  • Rengöra duschkabin i glas. En duschkabin i glas blir enklast ren genom att du sprayar ättika på den. Använd gärna 24 procentig ättika, låt det verka en stund på glaset och torka sedan bort smutsen och kalken med en trasa eller en fönsterskrapa. Du kan även blanda ättikan med en del diskmedel om fläckarna är riktigt svåra eller om du vill dölja ättikans speciella lukt. Värm i så fall upp ättikan tills den är ljummen innan du blandar. Har du inte ättika fungerar vinäger lika bra.
  • Rengöra duschdraperi i plast. Om du har ett duschdraperi i plast rengör du enklast detta genom att lägga det i tvättmaskinen tillsammans med en deciliter bakpulver, tvättmedel och 2–3 handdukar. Tvätta på hög temperatur. Vill du inte tvätta draperiet i maskin kan du blanda tvättmedel med vatten till en tjock pasta och smeta på fläckarna. Skrubba försiktigt och använd sedan duschmunstycket för att grundligt spola bort överflödet.

Rengöra kakel i badrum

Om kaklet eller kakelfogarna är smutsiga kan detta göra att hela rummet känns ofräscht. När du rengör kaklet kan du använda ett rengöringsmedel som du låter sitta kvar i cirka en halvtimme innan du skrubbar på fogarna med en borste. En gammal tandborste fungerar alldeles utmärkt. Skölj sedan av fogarna och upprepa vid behov. Samma metod kan du använda för att rengöra kakel. Tänk bara på att inte använda allt för starka rengöringsmedel när du ska rengöra badrum, speciellt inte om ditt kakel är av marmor. Vissa rengöringsmedel kan nämligen fräta på stenytor. Vanlig såpa fungerar bra tillsammans med en svamp eller trasa. Är kaklet vitt och slätt kan du med fördel använda blekmedel för att förhindra att kaklet gulnar. Har du haft oturen att råka ut för mögel? Oftast försvinner även möglet med rengöringsmedel och en trasa. Att skrubba bort möglet löser dock inte grundproblemet, som är dålig ventilation. Se till att alltid ha fönstret öppet när badrummet är fuktigt om du inte har möjlighet att uppgradera till en bättre ventilationslösning.

Rensa duschavloppet – steg för steg

Om du har problem med dålig lukt i badrummet eller om vattnet rinner för sakta ner i avloppet behöver du förmodligen rensa det. Det kan vara så att smuts, damm eller hår sitter fast och gör att avloppet täpps igen mer för varje gång du duschar. Såhär rengör du avloppet steg för steg:

  • Avlägsna silen. Silen är det lilla metallocket som skyddar avloppet. Ta bort denna och torka den ren på ovan- och undersidan. Ibland måste silen skruvas loss med verktyg men oftast sitter den löst och kan bara lyftas upp.
  • Rengör vattenlåset. Vattenlåset är den lilla hinken i avloppet. Lyft upp den och torka, tvätta och spola den ren från smuts och hår på både in- och utsidan.
  • Sätt tillbaka vattenlåset. Se till att gummit sitter tätt runt avloppet när du placerat vattenlåset så att inte avloppslukt kan tränga upp.
  • Fyll vattenlåset med nytt vatten och sätt tillbaka silen ordentligt ovanpå.
- Annons -