- Annons -

Ska du byta toalettstol och sits hemma? Det finns massor av  modeller och stilar i olika material att välja på. Vi ger tipsen som hjälper dig att välja rätt variant för dig och ditt hem.

I ett badrum är det toaletten som spelar en av huvudrollerna och är en av de viktigaste detaljerna, därför är det också viktigt att du väljer rätt. Vill du ha en klassisk vit toalettstol med toalettsits i trä eller är du sugen på att sätta upp en vägghängd toa? Valmöjligheterna är många och möjligheterna är oändliga. Men för att få ett så bra badrum som möjligt är det många saker som måste stämma överens, och just toaletten är en nödvändighet du helt enkelt inte kan välja bort.

Fynda badrumsmöbler och badrumsprodukter på Shoppen.se – mellan 30-50% rabatt!

Klassisk toalettstol och modern toalettsits

toalettstol
Med ett lite större badrum, kan du lättare installera en hängande toalettstol

En klassisk toalettstol känns igen då denna kan definieras som en stabilt golvstående pjäs i porslin med en vattencistern baktill som en rygg och en spolknapp du antingen trycker på eller drar i för att spola. Den moderna toaletten däremot är den vägghängda modellen där vattencisternen ofta döljs bakom en kaklad väggyta och har en fristående spolknapp baktill på väggen. Gemensamt för dessa två toalettvarianter är att de har vattenlås, vilket förenklat förklarat är en sorts böj på avloppsledningen som finns till för att se till så vattnet i toan stannar kvar i rören och förhindrar att avloppsluft tränger in i badrummet. Låsen finns antingen som S-lås eller som P-lås, och den klassiska har vanligtvis ett S-lås vilket innebär att avloppet leds ned i golvet. Den vägghängda har vanligtvis P-låset som leder in avlopp ut i väggen.

Vilken toalettstol ska du välja?

Både den klassiska och den moderna toalettstolen har sina för- och nackdelar. Den klassiska golvmonterade varianten kan till exempel vara svår att rengöra under, bakom och runt omkring, samtidigt som den vägghängda toastolen är nästan dubbelt så dyr att köpa och installera. Däremot är fördelarna med en vägghängd fristående toalett att den tar upp liten yta, du slipper se de fula rören till avloppen och kan enkelt rengöra under. Men för att kunna installera denna måste du ha en vägg som går att bygga ut eftersom att cisternen och rören byggs in i väggen. Du måste anlita en fackman för detta då det inte är tillåtet att genomföra installationen själv. Ska du däremot välja en golvstående toalettstol är inköpskostnaden billig och du kan faktiskt byta ut den alldeles själv utan hjälp från fackman. För att avgöra vilken av dessa du ska välja är därför det bästa tipset att titta på tre saker:

  1.       Hur stor yta du har i badrummet.
  2.       Hur mycket pengar du är villiga att lägga på toastolen.
  3.       Om du vill anlita en fackman eller göra bytet själv.

Miljö och design

En annan aspekt att tänka på när du ska välja toalettstol är vilka miljöbesparande egenskaper den har och vilken design du föredrar. Idag finns massor av miljövänliga toalettlösningar för den som vill spara in på sin vattenförbrukning genom att välja snålspolande toaletter exempelvis. Det finns också en rad olika design av toaletter och toalettsitsar att välja bland på marknaden. Vanligt för golvstående modeller är att de är något rundade, men det finns också de som är mer åt det kantiga hållet. Samma gäller för de vägghängda modellerna. Likaså finns olika material att välja på. Vanligast är porslin, men även toaletter i rostfritt stål blir en allt vanligare syn och även toaletter i andra färger än bara vitt. Dock kan det vara bra att hålla sig till det mer klassiska utseendet på toaletten, vilket är den i vitt porslin och sedan välja sits och lock i modernare stil. Detta gör att du slipper känna att du har en omodern toalettstol när trenderna skiftar, men sits och lock kan du enkelt byta när du vill.

Så ser du om toan har miljöspolning

Det absolut enklaste sättet att avgöra huruvida toaletten du funderar på att köpa har miljöspolning är att kolla på själva spolknappen. Om det finns två spolval har toaletten utrustats med snålspolning, då den ena knappen gör att man spolar en mindre mängd vatten än den andra. Vanligast är att en normalspolning tar närmare 4 till 6 liter vatten och en snålspolning endast tar omkring 2-3 liter vilket är bättre för miljön.

toalettstol
Är ditt badrum lite mindre kan det vara bättre att sätta in en vanlig golvmonterad toalettstol

Tips inför köpet av toalettstol

  •         Köp stolen av en känd tillverkare och av en känd återförsäljare.
  •         Provsitt toaletten innan du köper den för att undersöka komfort.
  •         Kontrollera toastolens höjd så den varken är för låg eller hög.
  •         Om du väljer en vägghängd variant bör du kontrollera hur mycket tyngd den klarar.
  •         Välj en design som passar in i ditt badrum både utseende- och storleksmässigt.
- Annons -