Bastuaggregat: Så väljer du rätt med våra 5 tips

KATEGORI

Här skriver vi om vad som kan vara bara att tänka på vid val av bastuaggregat och hur du ska tänka när det kommer till bastustil, värmeomfång och storlek på aggregatet. Vi går även igenom olika varumärken som finns på marknaden.

Funderar du på att bygga en bastu och därmed också behöver bestämma dig angående typ av bastuaggregat? Då har du kommit rätt. Tänk vad många bastubad du kommer kunna njuta av med rätt aggregat. Frågan är om det är en elvariant eller vedeldat som gäller och hur stor värmekapacitet det måste ha.

Vedeldat eller eldrivet bastuaggregat

bastuaggregat
Bildkälla: Tylo.se

Det första du ska ta ställning till när du ska välja bastuaggregat till din bastu är om du vill ha vedeldat aggregat eller elaggregat.

För gammaldags och klassisk känsla är det vedeldat som gäller, men det kräver lite mer jobb såsom byggnation av skorsten och underhåll. Det är väl värt för vissa men passar inte alla bastuägare.

En elvariant passar bättre om du har en bastu av ”rum i rum” variant, alltså en som inte är fristående i en friggebod eller liknande.

När det kommer till helhetskänslan kan snabbt konstateras att ett vedeldade aggregat ger en mer genuin bastukänsla. Men en bastu som har det aggregatet kan också ta längre tid att värmas upp och det kan ge en rökigare doft i bastun, något som man antingen gillar eller ogillar.

Ett elaggregat, å andra sidan, kan idag ge ungefär samma känsla och det finns massor av doftessenser som du kan köpa för att slänga på stenarna för att få samma doftsensation som i en vedeldad variant.

Läs också: Bygga Bastu: 10-stegs guide för bastubygge

Det finns för- och nackdelar med både el- och vedaggregat. Det vedeldade kräver mer tillsyn och behöver en skorsten vilket kostar en del och tar längre tid att värma.

Elaggregat kräver inte skorsten eller lika mycket tillsyn, men måste installeras av en behörig elektriker vilket också kan kosta en del.

Däremot är elvarianten snabbare att värma upp och därav perfekt för mer spontana bastubad.

Tänk på att välja ett modern aggregat, vilket du än väljer. Dagens bastuaggregat är effektiva, bränslesnåla och tåliga. Dessutom är ofta priset för vedeldat eller elaggregat ofta jämbördigt.

Välj bastuaggregat utifrån bastuns volym

bastuaggregat
Bildkälla: narvi.fi

Det viktigaste när det kommer till att välja bastuaggregat är att ta hänsyn till din bastus volym för att få till en rimlig värmekapacitet. Börja med att kolla upp bastuns kubikmetermått för att sålla ut några av aggregaten på marknaden.

Titta alltså bara på de aggregat som passar för din bastus volym. Bra att veta är dock att kakel och stenmaterial i bastun kan ställa lite högre krav på aggregatet än vad en bastu helt i trä gör.

När du beräknar bastuns kubik så lägger du på en extra för varje kvadratmeter av kakel eller stenmaterial du har i bastun.

När det kommer till priser så varierar det stort, du kan hitta aggregat på mellan 3 000-6 000 kronor men också dyrare varianter än så.

Aggregatets storlek brukar ha ett högre pris, likaså när det kommer till vedeldade aggregat med vattentank.

Den rätta värmen för din bastu

För att få till den rätta värmen i din bastu ska du välja ett aggregat som är i precis lagom storlek. Om du har ett för stort aggregat kan din bastu bli överhettad vilket kan leda till driftstörningar.

Men om du har ett för litet med för låg värmekapacitet blir att bastuupplevelsen inte blir fulländad, vare sig när det kommer till värme eller luftfuktighet.

Hur stort bastuaggregat behöver jag

När du väljer bastuaggregat finns det flera faktorer att ta hänsyn till. Den första är storleken på basturummet. I allmänhet är bastuaggregaten dimensionerade utifrån kubikfot i ditt basturum eller bastuområde. Detta hjälper dig att bestämma lämplig storlek och kapacitet för din bastuugn.

En annan viktig en annan faktor att ta hänsyn till är bastuns användningsområde. Om du i första hand använder bastun för att koppla av kan det räcka med en mindre bastuugn. Om du däremot planerar att använda bastun regelbundet för träning eller andra ansträngande aktiviteter kan det behövas en större och kraftfullare bastuugn.

Läs också: Därför väljer många bastustuga

Slutligen är det viktigt att ta hänsyn till vilken typ av material som används vid konstruktionen av din bastu. I allmänhet kräver bastur som är gjorda av trä en bastuugn med högre kapacitet än bastuugnar med keramik- eller stenväggar.

Så beroende på basturummets storlek och konstruktion, samt hur ofta och hur intensivt du planerar att använda den, finns det ett brett utbud av bastuaggregat som kan uppfylla dina specifika behov och preferenser.

Om du är osäker på vilket bastuaggregat som är rätt för din bastu bör du rådgöra med en bastuexpert eller tillverkare som kan hjälpa dig att göra det bästa valet för dina behov och din budget. Med rätt bastuaggregat kan du njuta av alla de hälso- och avkopplingsfördelar som följer med bastubruk!

Hur mycket el drar ett bastuaggregat

Bastuaggregat drivs vanligtvis med elektricitet och använder en stor mängd energi. Beroende på storlek och typ av bastuugn kan den använda mellan 200 och 500 watt per timme. Vissa nyare bastuaggregat är utformade för att vara mer energieffektiva och förbrukar mindre ström samtidigt som de ger tillräckligt med värme för din bastu.

Om du vill minimera mängden el som din bastuugn använder finns det några enkla åtgärder som du kan vidta. För det första bör du se till att ditt basturum är välisolerat för att hjälpa till att hålla värmen inne.

Att använda tjocka mattor eller mattor på golvet kan också hjälpa till att isolera rummet och minska uppvärmningskostnaderna.

Tips på bastuaggregat: Tylö.se

Du kanske också vill överväg att installera en bastufläkt eller ett luftkonditioneringsaggregat för att hjälpa till att cirkulera värmen och på så sätt minska den mängd el som behövs för uppvärmning.

Sammantaget när det gäller bastuaggregat och energiförbrukning finns det ett antal olika faktorer som kan påverka hur mycket ström din bastuugn använder.

Läs också: Att bygga bastustuga med stjärnglans

Det bästa sättet att hitta en effektiv bastuugn som uppfyller dina behov är att göra lite forskning och jämföra olika modeller innan du gör ett köp. Med rätt bastuugn och några enkla energispartips kan du njuta av alla fördelar med bastubad utan att behöva oroa dig för höga elräkningar.

Marknaden för bastuaggregat

Marknaden för aggregat domineras nästan helt av finska och svenska märken, kanske inte så förvånande. Det finns gott om olika modeller och det finns aggregat i storlekarna 7-25 kubikmeter för hemmabastun.

Här några kända märken på marknaden som erbjuder många modeller och storlekar.

 • Tylö
  bastuaggregat
  Vedeldat aggregat Bildkälla:helosaunas.com
 • EOS Sauna
 • Harvia
 • Helo
 • Misa
 • Narvi
 • SAWO
 • Mondex
 • Tatpar

Vårt tips är att kolla in dessa modeller på prisjakt och sortera utefter det som är mest intressant. Lycka till i ditt val av aggregat!

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

Ailicia
- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -