- Annons -

Här skriver vi om vad som kan vara bara att tänka på vid val av bastuaggregat och hur du ska tänka när det kommer till bastustil, värmeomfång och storlek på aggregatet. Vi går även igenom olika varumärken som finns på marknaden.

Funderar du på att bygga en bastu och därmed också behöver bestämma dig angående typ av bastuaggregat? Då har du kommit rätt. Tänk vad många bastubad du kommer kunna njuta av med rätt aggregat. Frågan är om det är en elvariant eller vedeldat som gäller och hur stor värmekapacitet det måste ha.

Vedeldat eller eldrivet bastuaggregat

bastuaggregat
Bildkälla: Tylo.se

Det första du ska ta ställning till när du ska välja bastuaggregat till din bastu är om du vill ha vedeldat aggregat eller elaggregat. För gammaldags och klassisk känsla är det vedeldat som gäller, men det kräver lite mer jobb såsom byggnation av skorsten och underhåll. Det är väl värt för vissa men passar inte alla bastuägare. En elvariant passar bättre om du har en bastu av ”rum i rum” variant, alltså en som inte är fristående i en friggebod eller liknande.

När det kommer till helhetskänslan kan snabbt konstateras att ett vedeldade aggregat ger en mer genuin bastukänsla. Men en bastu som har det aggregatet kan också ta längre tid att värmas upp och det kan ge en rökigare doft i bastun, något som man antingen gillar eller ogillar. Ett elaggregat, å andra sidan, kan idag ge ungefär samma känsla och det finns massor av doftessenser som du kan köpa för att slänga på stenarna för att få samma doftsensation som i en vedeldad variant.

Det finns för- och nackdelar med både el- och vedaggregat. Det vedeldade kräver mer tillsyn och behöver en skorsten vilket kostar en del och tar längre tid att värma. Elaggregat kräver inte skorsten eller lika mycket tillsyn, men måste installeras av en behörig elektriker vilket också kan kosta en del. Däremot är elvarianten snabbare att värma upp och därav perfekt för mer spontana bastubad.

Tänk på att välja ett modern aggregat, vilket du än väljer. Dagens bastuaggregat är effektiva, bränslesnåla och tåliga. Dessutom är ofta priset för vedeldat eller elaggregat ofta jämbördigt.

Välj bastuaggregat utifrån bastuns volym

bastuaggregat
Bildkälla: narvi.fi

Det viktigaste när det kommer till att välja bastuaggregat är att ta hänsyn till din bastus volym för att få till en rimlig värmekapacitet. Börja med att kolla upp bastuns kubikmetermått för att sålla ut några av aggregaten på marknaden. Titta alltså bara på de aggregat som passar för din bastus volym. Bra att veta är dock att kakel och stenmaterial i bastun kan ställa lite högre krav på aggregatet än vad en bastu helt i trä gör. När du beräknar bastuns kubik så lägger du på en extra för varje kvadratmeter av kakel eller stenmaterial du har i bastun.

När det kommer till priser så varierar det stort, du kan hitta aggregat på mellan 3 000-6 000 kronor men också dyrare varianter än så. Aggregatets storlek brukar ha ett högre pris, likaså när det kommer till vedeldade aggregat med vattentank.

Den rätta värmen för din bastu

För att få till den rätta värmen i din bastu ska du välja ett aggregat som är i precis lagom storlek. Om du har ett för stort aggregat kan din bastu bli överhettad vilket kan leda till driftstörningar. Men om du har ett för litet med för låg värmekapacitet blir att bastuupplevelsen inte blir fulländad, vare sig när det kommer till värme eller luftfuktighet.

Marknaden för bastuaggregat

Marknaden för aggregat domineras nästan helt av finska och svenska märken, kanske inte så förvånande. Det finns gott om olika modeller och det finns aggregat i storlekarna 7-25 kubikmeter för hemmabastun. Här några kända märken på marknaden som erbjuder många modeller och storlekar.

 • Tylö
  bastuaggregat
  Vedeldat aggregat Bildkälla:helosaunas.com
 • EOS Sauna
 • Harvia
 • Helo
 • Misa
 • Narvi
 • SAWO
 • Mondex
 • Tatpar

Vårt tips är att kolla in dessa modeller på prisjakt och sortera utefter det som är mest intressant. Lycka till i ditt val av aggregat!

- Annons -