- Annons -

Hållbara, moderna och praktiska. Aluminiumfönster har ett gott rykte om sig och är ett uppskattat alternativ till träfönster och PVC. Kanske funderar du på att byta ut ditt träfönster till fönster i aluminium? Här skriver vi vad du behöver veta för att kunna ta ett övervägt beslut!

Det finns två typer av människor – de som älskar sina träfönster och håller stenhårt på sin allmogestil, och de som låter plånbok och modern stil gå före. Befinner du dig i gränslandet? Här reder vi ut det du behöver veta om aluminiumfönster innan du bestämmer dig för att byta ut dina träfönster.

aluminiumfönster

  • Tips! Fönsterbyte ger rätt till ROT-avdrag.

Fönster aluminium eller trä?

Aluminiumfönster gjorde först sin entré inom industrin. Träfönstren är känsliga för fukt och mögel, och behöver målas om och underhållas kontinuerligt för att inte förstöras. I industrierna köpte man in aluminiumfönster till fabrikerna eftersom man ville slippa detta ständiga underhåll. På senare tid introducerades de till den vanliga bostadsmarknaden, och nu ersätter de ofta de gamla träfönstren.

För många är det inte lätt. Träfönster skapar ju en sådan trevlig känsla av allmoge och den estetiska ståndpunkten verkar svår att rucka på. Samtidigt är nog många villiga att erkänna att det vore skönt att slippa allt underhåll med träfönster.

Fördelarna med aluminiumfönster

  • Mindre underhåll
  • Går att kombinera med trä genom att klä träfönstren med en aluminiumprofil
  • Bra ljusinsläpp
  • Färg efter smak, håller dessutom betydligt längre än träfönsterfärg
  • Generellt betydligt bättre säkerhetsanordningar i form av barnsäkra handtag

Välj en återförsäljare som målar om dina aluminiumfönster åt dig innan leveransen. Det brukar kunna gå att åtgärda för en extra summa, och något vi på Villalivet varmt rekommenderar. Då slipper du tänka på att måla om dem i en färg som matchar med din fasad, och du kan installera dina fönster på en gång.

aluminiumfönster

Byt ut träprofilen till aluminiumprofil

För den som vill behålla den där rustika känslan som träfönster ger på en äldre fasad finns ett ytterligare alternativ. Det är nämligen möjligt att klä dina gamla träfönster med aluminium. Strängt taget kan du göra det på alla typer av träfönster om du vänder dig till en fönsterspecialist. Fördelen med det är att du då kan behålla träkänslan men ändå åtnjuta fördelarna av ett underhållsfritt aluminiumfönster.

Tips innan du köper aluminiumfönster

Om du har bestämt dig för att köpa aluminiumfönster ska du satsa på att göra ännu en vinst: energisparande! Titta därför efter fönster med lågt U-värde, så kan du behålla en mer stabil inomhustemperatur och kan spara massor med pengar på uppvärmning eller nedkylning vid varmare årstider.

Jämför olika återförsäljare och stirra dig inte blind på priset. Välj istället en återförsäljare som kan erbjuda dig färgsättning av dina fönster och som installerar dem professionellt. Tänk alltid på kvaliteten i första hand, det är det underhållsfria som gör aluminiumfönster överlägset bättre än trä.

Var aldrig rädd för att ställa frågor till återförsäljaren. Att byta ut fönster är en viktig investering och ingenting du vill göra förhastat.

Lycka till!

- Annons -