Bygg din drömaltan i sommar!

Finns det något härligare än en stor altan? Står du i begrepp att bygga drömaltanen har vi samlat ihop lite tips till dig. Vi ringde upp Berit Björnsbråten på Bolist som genom åren hjälpt hundratals villaägare att styra upp sina altanbyggen – här kommer hennes bästa tips!

1
Berit på Bolist. Foto: Bolist

Planera innan du börjar

– Det finns massor av bra information att hitta på nätet idag, säger Berit, men är du osäker skulle jag säga – prata med någon. Har du en händig granne eller kanske en snickarkompis, om inte så fråga i bygghandeln. Vi har massor av kunskap som vi gärna delar med oss av.

Undersök underlaget

– Att veta förutsättningarna är väldigt viktigt, säger ­Berit, så ta gärna en ordentlig kik i marken och se hur det ser ut innan du sätter igång så att du får en ­uppfattning om du behöver gräva eller dränera lite.

2

Val av material

När det kommer till virke finns flera alternativ:

  1. Tryckimpregnerad trall är allra vanligast och kommer färdigbehandlad för att motstå röta och insekter. Tryckimpregnerat trallvirke är prisvärt men kräver fortsatt underhåll för att stå emot röta.
  2. Hårdträtrall av exotiska träslag som teak, cumaru och ipé har ett naturligt motstånd mot röta och skadedjur utan kemisk behandling men behöver oljas in för att inte torka och spricka.
  3. Thermowood är trä som värmebehandlats utan kemikalier, ett miljövänligt alternativ med vacker mörk färg. För att inte gråna med tiden behöver det dock behandlas
  4. Lärk och kärnfuru är naturliga alternativ som många föredrar idag. Båda träslag har en naturlig motståndskraft men kan oljas in för längre hållbarhet.

Välj kvalitet framför pris

Är det något Berit vill tipsa om så är det att inte bara ­stirra sig blind på priset. Trallvirke säljs i olika kvalitet och billigaste virket är kanske inte mest ekonomiskt i långa loppet. För den som ska köpa trallvirke rekommenderar hon att titta efter beteckningarna G42 eller G43.

– Det här handlar inte om hållfasthet utan är en ­visuell sortering, berättar hon, men virke märkt G42 har bättre kvalitet. G43 kan ha lite större kvistar ­kanske och lite sprickor. En bräda med mindre och friska kvistar är både snyggare och mer hållbar, så jag tycker man ska titta på helheten. En trall i bättre kvalitet håller längre, och på det stora hela kanske prisskillnaden inte blir så stor. Det kanske bara rör sig om 1500 kr, och då kan det ju vara värt det.

3
Hans isaacson – unsplashed

Underhåll för lång livslängd

Vill du njuta av din altan i många år framöver gäller det att inte slarva med underhållet.

– Trä är ett levande material och måste underhållas. Det finns många olika sätt att behandla, berättar Berit.  Oljat altaner har vi gjort i många år, men det fungerar också med trallsåpa eller linoljesåpa, de är naturliga alternativ och jättebra för att fetta in trät.

– Framförallt ska man tvätta altanen regelbundet, gör du det varje år är smutsen ofta enkel att skura bort, utan högtryckstvätt. Högtryckstvätten ska man vara ­försiktig med, ett för högt tryck skadar ytan på träet så ta det varsamt. 

Behandla behöver man dock inte göra första året. En tryckimpregnerad trall innehåller fukt och ska absolut inte täckmålas innan den torkat. Vill du ha en ­pigmentering berättar Berit att det går bra att använda olja med lite pigment i, men rekommendationen är att vänta ett år, eller i alla fall tills du är säker på att fukthalten inte överstiger 16 procent.

Vilka verktyg behöver du?

– Du behöver inte köpa en stor arsenal av olika verktyg för att bygga altan, det går jättebra med en skruvdragare och en ­vanlig fogsvans, lugnar Berit. Har du ­tillgång till en kap- och gersåg under­lättar det jättemycket.

Är det någonting hon vill trycka på är det att ha en skruvdragare med extra batteri, att behöva pausa jobbet i väntan på att skruvdragaren ska ladda är allt annat än roligt, så se till att dubbla upp och ha ett laddat i reserv.

Innan du rusar iväg till bygghandeln finns det ett par saker att tänka på:

  1. Syfte: Ska altanen vara för avkoppling, middagar eller kanske odling?
  2. Bygglov: Kolla med kommunen om din planerade altan kräver bygglov.
  3. Placering: Tänk på sol, vind och insyn när du bestämmer plats.
  4. Underhåll & behandling: Fundera över hur du vill att din altan ska se ut framöver. Ska den oljas, målas eller behandlas på annat sätt i framtiden?
  5. Säkerhet: Staket eller räcke är bra för säkerheten och behöver du bygga trappa – tänk på räcken.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -