Dags att byta ytterdörrar? Läs denna guiden!

Dags att byta ytterdörrar? Allt du behöver veta!

Ingången till hus och byggnader har i alla tider varit en betydelsefull passage och därför kan det vara vettigt att se över dina ytterdörrar. Dels för att hålla borta oönskade inkräktare och dels för att ge alla välkomna besökare en hint om vem som egentligen bor där. De tankarna gäller fortfarande, även om metoderna att förverkliga dem har förfinats.

Det finns ganska många saker att försöka hålla koll på när det kommer till att välja en ytterdörr till sin villa. Utseendet är såklart alltid intressant och där finns det numera nästan inga gränser för vad man kan åstadkomma med strukturer, material, storlekar och färger. Den andra uppenbara parametern är säkerheten – en dörrs främsta uppgift är ju trots allt att stänga ute väder och vind och samtidigt fungera som ett säkert lås.

Läs också: Inredningstips till sovrummet!

I en modern villas allt mer avancerade tekniska system har dörren en central position dit mycket av säkerhetsarrangemangen koncentreras: lås, larm, brand- och inbrottsskydd för att nämna de viktigaste. Det är också just de sakerna man behöver känna till och kunna värdera när det är dags att skaffa en ny dörr. Börjar det kanske bli dags?

ytterdörr

När byter man sin ytterdörr?

Det enkla svaret är när den blivit alltför sliten eller omodern, både när det gäller funktionen och utseendet. Om resten av huset har uppdaterats och dörren är den svaga punkten i klimatskalet är ett byte högst motiverat för att slippa kallras i hallen. Estetiska byten är också vanligt, kanske i samband med att man fräschar upp hela fasaden.

Väder och vind

När det kommer till slitage på dörrar är det värt att fundera över hur väder och vind påverkar. Sätter man en mörk dörr i söderläge är risken större att den bleknar och till och med böjer sig. Ett skärmtak hjälper och skyddar inte bara mot regn och snö utan även mot direkt solljus.

Läs också: Tips och råd när du ska byta dörrar och fönster!

Kvalitet eller pris?

Grundrådet är alltid att välja kvalitet, inte minst när det handlar om dörrar. Enklare dörrar fyller sin funktion i ett förråd eller kanske fritidshus men en åretruntvilla förtjänar en ordentlig dörr som håller kyla och buller ute. Dörrar med kvalitet har ju också helt andra egenskaper när det kommer till säkerhet.

Material för ytterdörrar?

Enklare dörrar har ofta en kärna av cellplast, de med högre kvalitet en med träfiber som ger en mer massiv känsla. Ytskiktet är viktigt – färger som tål sol och regn utan att slitas för snabbt är såklart önskvärt. Samma färg på båda sidor? Idag finns alla möjligheter. Målade dörrar räcker det att torka av som underhåll, de med träfanér måste däremot oljas.

Läs också: Tips när du ska byta lås ytterdörr

Ljus i hallen?

Dörrar med glas för ljusinsläpp är populära och ofta snygga. Kan påverka isoleringsförmågan och säkerhets- aspekten men inte om ni väljer dörrar med kvalitet.

pardörrar

Enkeldörrar eller pardörrar?

Mest en estetisk och praktisk fråga. En pardörr i rätt fasad kan vara väldigt snyggt och ger fördelar när stora möbler och andra prylar behöver transporteras in eller ut.

Vanligt kodlås ytterdörr eller elektroniskt?

En fråga både om säkerhet, bekvämlighet och pris. Vad passar bäst för er? Behöver ni finesser som tillfälliga koder för besökare eller känns det tryggast med traditionella nycklar? Med ökad e-handel skickas allt fler varor direkt hem till våra bostäder.

Läs också: Så värderas ditt hus – proffset förklarar

En kodlås ytterdörr innebär att leverantören kan ställa in försändelsen i hallen med en engångskod, inte minst praktiskt om det handlar om en matkasse som istället för att stå utomhus eller i rumstemperatur tills man kommer hem kan levereras direkt till kylskåpet.

kodlås ytterdörr

Extra dörrsäkerhet?

För att höja säkerheten på sin dörr kan man montera extra gångjärn och installera så kallade förstärkningsplåtar eller brytbleck. Två lås är inte ovanligt. Och att både dörr och karm är solida och säkra och står emot åtminstone enklare brytförsök är en grundläggande förutsättning.

Läs också: Sälja huset till barnen? Tips & råd

Glöm inte altandörren

En toppsäker ytterdörr är inte mycket värd om andra ingångar till huset är svagt skyddade. Altandörrar är en klassisk ingång för inbrottstjuvar, även beroende på att de ofta är lagom skyddade av häckar och staket. Säkra upp!

Kvalitetsmärkningar

CE-märkning

För dörrar (och mycket annat) som säljs inom EU är CE-märkning en kvalitetsstämpel som innebär att produkten uppfyller grundläggande krav inom t.ex. hälsa, säkerhet, funktion och miljö. Dörrar utan CE-märkning ska man akta sig för.

Brandmotståndskrav

En märkning som visar hur länge dörren klarar av att förhindra brandspridning. Till exempel innebär EI 30 att dörren håller mot brand i 30 minuter, El 60 i 60 minuter.

U-värde

Ett mått på hur stor mängd energi som passerar genom en yta, till exempel en dörr: ju lägre u-värde, desto bättre isoleringsförmåga. Ett värde runt 1,0 är bra. Dörrar med glaspartier kan få högre u-värden men inte nödvändigtvis – det går att välja glasalternativ som tvärtom gör dörren mer energieffektiv.

P-märkning

En frivillig kvalitetsmärkning av byggprodukter som ställer lite högre krav på de egenskaper och komponenter som redovisas i CE-märkningen. En p-märkt produkt uppfyller lag- och myndighetskraven inom EU och i Sverige.

SFDK — Svensk Fönster & Dörrkontroll

En frivillig märkning inom branschen som visar att dörren uppfyller ett antal grundkrav.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -