En altandörr, eller en fönsterdörr som det också kallas, är vanligtvis den dörr som leder till din balkong eller terrass och är på så vis en mix av ett stort fönster och en dörr. Fönsterdörrar kan vara utformade på olika sätt med spröjs, helglasad, halvglasad, samt en viss del som klädd dörr. Här skriver vi om lämpliga material och olika tillval!

Fönsterdörrar kan vara tillverkade av olika material och det är viktigt att materialet är stabilt och isolerande, dels för att skydda mot inbrott men också mot kyla och kraftigare slag som fötter och ben kan orsaka. De flesta fönsterdörrar är gjorda av trä eller aluminium. Dock är det viktigt att isoleringen i bröstningen är extra effektiv.

altandörr

Fönsterdörrar – lämpliga material

En altandörr är oftast tillverkad av en stomme av trä eller aluminium med insidan av trä, men den kan även vara gjord av PVC. Är den gjord av trä så måste träet vara djupt impregnerat (minst 4 millimeter) för att skydda ordentligt mot fukt, kyla och slag. En bröstning måste också innehålla en kraftig isolering i ett flertal skikt. Aluminiumdörrar är ofta relativt underhållsfria medan trä ger ett finare och mer elegant intryck enligt många.

Glaset i dörren bör bara extra hållbart och därför är 3-glasfönster ett populärt alternativ. Energiglas eller ädelglas ger extra bra isolering. Glöm inte heller vikten av en robust karm och tröskel som tar emot en hel del sparkar och smuts. Här är fogningen extra väsentlig och är förstärkt med skruvar och lim som gör att det håller längre.

 • En altandörr ska komma med bra garanti, helst mellan 10 – 20 år. Ofta gäller en viss garanti för funktioner och en högre garanti för röta och skador. Tänk på att de flesta tillbehör måste beställas separat.

Viktiga anordningar för fönsterdörr

En altandörr ska stå emot den vardagliga belastningen och väder och vind i många år. Den ska uppfylla dagens krav på både design, hållbarhet, säkerhet och funktion. Altandörren bör också vara utrustad mot inbrott. Se till att din altandörr är utrustad med följande:

 • Reglage för handtaget så att man kan ställa upp dörren i lämpligt läge.
 • Förstärkta gångjärn som skyddar mot inbrott (gärna med bakre säkring).
 • Låskolv för ytterdörrar.
 • Spanjolett på altandörrar vid insidan (ett typ av reglage ovanför handtaget med en slags spak som trycks uppåt för att öppna dörren).
 • Dubbla tätningslister.

altandörr

Vilka tillval bör jag ha?

Det finns en hel uppsjö av tillval på altandörrar som kan komma till nytta. Allt beror på var dörren finns i ditt hem samt vilka behov du har.

 • Barnsäkerhetsspärr
 • Dolda gångjärn av estetisk anledning
 • Olika typer av glas (spegelglas, laminerat, säkerhetsglas, härdat)

Myggnät för altandörrar

Äger du en sommarstuga eller är van att ställa upp dörren på sommaren på vid gavel, så kan ett myggnät i form av en dragdörr vara ett smart alternativ. Detta sitter oftast på insidan vid altandörren och dras för när dörren är vidöppen eller står på glänt. Denna typ av tillbehör kan vara rena drömmen en het sommar, när du vill sova med dörren öppen hela natten men vill slippa de förgjordade, pipande insekterna.

Viktigt med ett bra reglage

Det tillbehör som är ett av de viktigaste i din fönsterdörr är reglaget. Detta är till för att låsa dörren i önskat läge för att förhindra att den blåser igen, att hunden smiter ut eller att ett barn blir klämt. Idag finns mycket funktionella reglageanordningar, som t.ex är inbyggda i spanjoletten eller sätts dit på annat sätt, genom spärrar.

Ett brett val av spröjs

Spröjs på glasen (glasdelare) är något som både ger ett vackert intryck och som även kan skydda lite extra. Det finns flera typer av spröjs:

 • Avtagbar spröjs som kan avlägsnas vid behov.
 • Aluminiumspröjs.
 • Wienerspröjs i trä som är mycket elegant och ger ett förnämligt intryck (speciellt vanligt i pardörrar).

altandörr

Olika dörrtyper

Fönsterdörrar kan designas och tillverkas beroende på smak. Dock finns det både för- och nackdelar med hur de är byggda. Till balkonger är det vanligt att halva dörren har bröstning och endast den övre delen är försedd med en kraftig glasruta. Till altaner kan det dock vara vanligare att hela dörren är av glas, förutom kanterna. Viktigt är då att den nedre delen är av ett kraftigare glas, eftersom dörren annars lätt tar skada av sparkar eller annan omild behandling.

Har man inte bröstning på dörren eller vill förstärka nederdelen, så kan man välja sparkplåt på ungefär 20 cm. Många tycker även om att sätta dit spröjsar i mitten för att ge dörren ett snyggare utseende. Detta är speciellt vanligt om man har dubbeldörrar till vardagsrummet och vill ge ett intryck som påminner om sekelskiftet.

 • Tänk på att du kan specialbeställa dörrar, beträffande mått och design. Kanske vill du även ha passande och måttbeställda persienner eller gardiner m.m. Tala med din fönsterhandlare/dörrtillverkare eller hemmabutik och få råd och hjälp.

Lycka till med val av tillval din fönsterdörr!