Förändringsbart trädgårdshus med många användningsområden

Detta trädgårdshus/gästhus/attefallshus är något av det häftigaste vi sett.

Den holländske arkitekten Caspar Schols skapade trädgårdshuset till sin mor som ville ha ett trädgårdshus där hon bl.a. kunde skriva, ha stora middagsbjudningar, ha som gästhus, måla i med olika ljussättningar och att meditera i. Trädgårdshuset fick kosta max. 20.000 euro, ha en byggyta på max 25 kvm stort och vara ett ställe som både känns som att vara inne och ute i.

trädgårdshus två trädgårdshus
Bilder: Jorrit’t Hoen

Trädgårdshuset är tillverkat av trä, glas och stål. Det har ett yttre och ett inre “skal” med väggar du kan skjuta fram och tillbaka och därigenom förändra funktionen och utseendet helt. Med väggarna i sitt yttersta läge blir huset dubbelt så långt. Det tog 6 månader att bygga och står emot alla väder.

 

skisser för ett trädgårdshus
Överst till vänster:
Trädgårdshuset är helt stängt vilket gör att det blir en varm och mysig plats att vara när det regnar, blåser och är kallt och stormigt.

Överst till höger:
När det är lite varmare och soligare kan man öppna upp för att få maximalt ljus och kunna njuta av naturen, men ändå vara skyddad från naturens krafter.

Nederst till vänster:
När det är riktigt varmt och soligt kan du skjuta bort glaspartierna och skapa en plats för utomhusliv. Helt plötsligt befinner sig möblerna och kaminen mitt ute i naturen så du kan sova under stjärnorna, sola och ha en grillfest med alla bekvämligheter i räckhåll.

Nederst till höger:
Detta är läget för stora middagar och fester. Genom att skjuta ut glaspartierna till max får du en inomhusyta på 45 kvadratmeter. Detta gör att du får plats med ett 10 meter långt bord och minst 30 gäster!

 

Trädgårdshus vid sjö
Bild: Jorrit’t Hoen

Arkitekten Caspar Schols berättar om huset och byggprocessen:

Trädgårdshuset byggde jag hemma hos mina föräldrar och det tog ca sex månader att bygga. Grundidén är att trädgårdshuset ska vara lätt att anpassa efter väder, humör och tillfälle. Det är mestadels byggt av douglasgran och är uppbyggt med ett inre skal av tvåglas och ett övre tak av stål. Huset värms upp av en effektiv kamin som eldas med ved. Hela byggnaden stabiliseras av en traditionell timmerstomme och vilar på 18 pålar av armerad betong (150*20*50cm). Själva byggnaden är 6 meter lång och 4 meter bred i minsta läget, men kan bli nästan 12 meter långt i utdraget läge. Det mesta av trädgårdshuset byggde jag som moduler i mina föräldrars garage. Byggnationen tog ca 4 månader och att sedan bygga ihop modulerna på plats tog ca 2 veckor. Därefter lade jag ytterligare 2 månader på att färdigställa projektet.

Se filmen om huset!

 

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

Ailicia
- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -