Allt du behöver veta om olika skruvar – Hela Sverige Bygger

Allt du behöver veta när du ska välja bland olika skruvar

Blir du lätt fundersam när du ska välja bland olika skruvar? Valet av skruv beror på en mängd faktorer som t ex material, miljö och belastning. Här får du tips och fakta om olika skruvar och klassningar.

 

Olika skruvar - Balkskor

Beständiga balkskor

Balkskor använder du när du ska fästa kortsidorna på reglar vid till exempel ett bjälklags- eller altanbygge. Balkskon skruvas eller spikas fast i träramen med ankarskruv/-spik och fungerar sedan som en fästanordning för regeln. Regelns kortsida placeras och skruvas fast i balkskon.

Hos Byggmax hittar du varmförzinkade balkskor som ger dig ett bättre skydd mot rost än elförzinkade produkter. De är dessutom CE-märkta vilket innebär att de följer samma standard som i övriga Europa. CE-märkningen gör det enklare för dig att jämföra olika produkter.

 

bitsskruvmejsel

Bitsskruvmejsel med spärrhandtag. Praktisk för de flesta typer av skruvar.

 

Dags att fästa?

✓ När du fäster trä mot trä så tänk på, om inte annat anges, att skruvens längd bör vara minst två gånger det infästa virkets tjocklek.

✓ Kom ihåg att det är viktigt att din bits eller mejsel är anpassad till skruven som du skruvar i.

✓ Den C4-märkta träskruven är perfekt för till exempel altanbygget. Den står pall för både väder och vind och är framtagen för just tuffare miljöer.

 

skruv

Trallskruv rostfri A2 är sveriges mest sålda trallskruv. Den passar de flesta projekt eftersom den är gjord av rostfritt stål som anpassar sig efter trallens sättningar.

 

Vad är korrosivitetsklassning?

Korrosivitetsklassning är ett verktyg för att dela in stålmaterial efter korrosionsbeständighet. Klassificieringen baseras på saltspraytest i laboratoriemiljö som simulerar tänkta användningsområden. Korrosivitetsklassning sker enligt en skala 1-5, där 5 är högsta korrosionsklassning. För skruv som ska användas utomhus rekommenderas minst C3 klassning.

 

A2
Trallskruv i A2 rostfri stålkvalité är vår populäraste skruv och passar de flesta projekt utomhus med höga krav på rostskydd. Denna skruv har korrosionsklassning C4 och passar speciellt bra för dig som bygger altan.

 

A4
Trallskruv i A4 i rostfri stålkvalité är en syrafast kvalitetsskruv som tål de allra tuffaste klimat. Denna skruv har högsta orrosionsklassning (C5) och passar speciellt bra för dig som bygger i kustnära eller i andra speciellt utsatta lägen.

 

C4
Trallskruv med C4-klassning är stålskruv med rostbeständig ytbehandling. Det innebär i de flesta fall ett fullgott rostskydd utomhus. Skruven är beroende av att ytan inte skadas eftersom det är den som ger skruven sitt rostskydd. Var därför varsam vid infästning.

 

 

” Tänk på att välja skruvar i rätt dimension. Då skadas inte skruvskallen. Tumregeln är att skruven ska vara dubbelt så lång som materialet som ska fästas.”

 

42 mm skruv

  • 22 x 95 trall

55 mm skruv

  • 26 x 110 trall
  • 28 x 120 trall
  • 28 x 145 trall
  • 28 x 45 staketribba
  • 28 x 28 staketribba
  • 28 x 70 staketribba

75 mm skruv

  • 34 x 145 trall

 

Samtliga produkter på denna sida hittar du hos Byggmax. Inspiration och Instruktionsfilmer finns på byggmax.se.

 

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -

Relaterade artiklar