- Annons -

Så använder vi ROT och RUT – En barnfamilj berättar

Ändrade regler kring rut- och rotavdragen har gjort många förvirrade. Vad är det egentligen som gäller? Och hur ser reglerna ut framöver?

Villaliv har mött en familj som berättar om hur de använder rut- och rotavdragen. 

Läs också expertens 12 bästa råd!

Huvudregeln är att man får göra skatteavdrag för rot, d.v.s. renovering, ombyggnad och tillbyggnad, och rut, rengöring, underhåll och tvätt. Maximal skattereduktion för rot och rutarbete kommer fortsättningsvis också att vara 50 000 kronor per person och år. Däremot kan den som vid årets ingång inte fyllt 65 år endast få skattereduktion för rutarbete med 25 000 kronor, men det finns inte något som hindrar att den personen även köper ytterligare rotarbete upp till maximalt belopp, alltså 50 000. Om du har fyllt 65 år vid årets ingång påverkas du inte över huvud taget av det sänkta taket för rutarbete.

Rutavdraget ska från och med 2016 inte längre omfatta matlagning och mer avancerat städarbete, som till exempel kostnader för rengöring av inomhuspool. När det gäller rotavdraget, kommer subventionsgraden att sänkas från 50 till 30 procent.

  • Rot och Rut-regler från 2016
  • Maximal skattereduktion för rut och rot är fortfarande 50.000 kr/person/år.
  • Sänkt tak för rut om man inte fyll 65 år. Max 25.000 kr
  • Rutavdraget omfattar inte längre matlagning och mer avancerat städarbete.
  • Rotavdraget sänks från 50 till 30%.
  • Ingen skattereduktion för läxhjälp, men för barnpassning med 10% läxhjälp från 1 aug 2015

 

Gagna vardagsbehoven

Regeringen har motiverat ändringarna med att de vill rikta avdragen så att de mer ska gagna vanliga familjers vardagsbehov. Enligt en utredning som Skatteverket gjort på uppdrag av TT kommer dock endast ett fåtal att påverkas av rutreglernas förändringar. Det handlar om cirka 11000 hushåll, alltså två procent av de som använder sig av avdraget. Den större delen av de som har använt sig av rutavdraget hittills har hållit sig under 25000 kronor per år.

Regeringens skäl till varför man har valt att ta bort avdragsmöjligheten för just matlagning är att man vill förhindra ekonomiska subventioner till mer avancerad matlagning där professionella kockar anlitas. Det har också varit tillåtet att anlita bartenders, men den möjligheten tas bort. Återigen förklarar regeringen ändringarna med att man vill rikta rutavdragsmöjligheterna mot vardagliga behov i hushållet och därmed se till att lyxkonsumtionen inte främjas ekonomiskt.

Inga besked om datum än

När det handlar om rotavdragen har det visat sig att den har blivit kostsam för staten. År 2014 uppskattade Skatteverket att det hade betalats ut ungefär 17 miljarder kronor i subventioner för rot.

Riksdagen har ännu inte fattat beslut om de nya förändringarna gällande rut och rot, men Skatteverket har inte fått några signaler om att förändringarna inte kommer att genomföras. I skrivandets stund finns alltså inga besked gällande vilket datum riksdagen kommer att fatta beslut.

Rut och Rot

Marie och Ola Marklund och deras fyra barn bor i en sekelskiftesvilla mitt i Trelleborg. Marie är advokat och Ola fastighetsmäklare. Båda arbetar mycket och är tacksamma över den hjälp som framförallt rutavdraget har inneburit för dem i deras vardagsliv.

Vid ett mysigt torg i Trelleborg ligger familjen Marklunds gulputsade Patriciervilla. Villaliv välkomnas in av sönerna Sture, två år, Olof, sex år, Nils, nio och Arvid, tolv år. Här är välstädat, och vackert inrett, men att behålla skorna på är inga problem.

– Här springer vi ut och in hela tiden med skorna på, säger Marie och visar ut mig i den välskötta och mysiga trädgården, med plats för både trädgårdsland och grillhörna.

 

Hur har ni använt er av rut- och rotavdragen hittills?

– Vi har haft städning i flera års tid. Förut hade vi varannan vecka, nu har vi en gång i veckan. Alla utrymmen i huset behöver ju inte städas varje vecka, men badrummen, toaletterna och köket är det skönt att få rengjorda lite oftare, säger Marie.

Fönsterputsning har familjen behov av emellanåt och då är det städfirman som tar hand om det också. Marie och Ola har bott i sitt hus under 14 år och har renoverat det i omgångar. Nu senast var det vinden som skulle inredas och då hade rotavdraget till familjens glädje införts som en möjlighet.

– När vi gjorde de större renoveringarna av huset fanns inte rut- och rot-avdragen. Men för två år sedan, ungefär när Sture föddes, inredde vi vinden och kunde använda rotavdraget till det, säger Marie.

– Och vi har också använt rutavdraget till att gräva vårt land, inflikar Ola. Enklare trädgårdsarbete är roligt att göra tillsammans med barnen, men till just grävningen var det bra att kunna anlita folk.

Marie och Ola har prioriterat det här med städning av det stora huset. Båda jobbar mycket och vill hinna med att ha en meningsfull fritid tillsammans med familjen. Att komma hem från jobben torsdag kväll när huset är nystädat är något båda uppskattar till fullo.

– Vi tycker att avdragsmöjligheterna är bra. Med fyra barn som har olika aktiviteter under både vardagar och helger plus våra respektive arbeten blir städningen som ett ytterligare ok. Tankar på städningen hänger annars ständigt över en, säger Marie.

Varje onsdagskväll hjälps alla i familjen åt att plocka undan och fixa inför att städfirman ska komma på torsdag.

– Jag tycker i och för sig att vi plockar undan grejer hela tiden, säger Ola och får en instämmande nick från sin fru.

Rot och Rut

Finns det någonting inom rut- och rotavdragen som ni skulle vilja förändra?

– Nej, inte direkt. Jag tycker att systemet är välfungerande. Möjligtvis kunde kanske rotavdragsmöjligheten vara högre. Som det är nu krävs en viss planering. Om man har ett stort byggprojekt på gång kan det vara idé att sprida ut arbetet över en tvåårsperiod för att få dubbla avdragsmöjligheter. Sådant kunde vara skönt att slippa tänka på, säger Marie.

 

Vem i familjen är det som har hand om ekonomin?

– Det är nog mest jag som sköter den, säger Marie och fortsätter:

– Jag är intresserad av sådana här frågor. Det har säkert med mitt yrkesval som jurist att göra.

Förra året när Marie var föräldraledig och delvis tog ut garantidagar från Försäkringskassan hade hon en betydligt lägre inkomst än vad hon brukar ha.

– Då var jag lite orolig över att jag inte skulle komma upp till den inkomstnivå som krävdes för att kunna göra rutavdraget. I så fall hade vi fått föra över avdraget till Ola.

Marie undersökte den möjligheten och fick veta att det är fullt möjligt att byta mellan sig inom en familj.

Har ni några tips till andra familjer gällande rut och rot?

– De förändrade reglerna kring rut- och rotavdragen är inte helt lätta att begripa sig på för gemene man. Mitt tips är att sätta sig in i vad som verkligen gäller, säger Ola.

– Tänk på att rut- och rot inte är bidrag, utan avdrag. Man måste alltså betala lika mycket i skatt som man gör avdrag för och alltså tjäna en viss summa för att kunna göra avdragen. Ett annat tips är att kontrollera så att firman man anlitar verkligen sköter administrationen av avdragen på ett korrekt sätt, avslutar Marie.

 

Vad säger juristen?

Rut och Rot Pia Blank
Pia Blank Thörnroos, Skattejurist
[accordion title=”Frågor och svar från jusristen”] [accordion-item title=”För exakt vilka tjänster kan man göra rutavdrag?”] Städning, klädvård, gräsklippning, snöskottning, barnpassning, hämtning och lämning vid förskola, hjälp vid besök på bank och vårdcentral och liknande. Fram till årsskiftet 2016 är det också avdragsgillt med matlagning, men denna regel kommer att ändras.
[/accordion-item] [accordion-item title=”Till vilken slags trädgårdsarbete kan man använda sig av rutavdraget?”] Enklare, normalt återkommande trädgårdsarbete. Arbetet ska ske med avsikten att hålla trädgården i skapligt skick. Trädgårdsarbete som kräver specialkunskap är inte avdragsgillt. Följande områden är inte avdragsgilla: Plantering, trädbeskärning, trädfällning och anläggning av ny gräsmatta. Inte heller reparation av murar, uppfarter, båtbryggor, staket eller trädgårdsgångar, sten- och plattläggning eller asfaltering.
[/accordion-item] [accordion-item title=”Får man anlita en släkting för att uträtta ett arbete som man sedan söker om skattereduktion för?”] Nej, man har inte rätt att göra avdrag för arbeten som har utförts av någon närstående person.
[/accordion-item] [accordion-item title=”Är flytthjälp avdragsgillt?”] Nej, man kan aldrig få skattereduktion för flyttning, men däremot för flyttstädning.
[/accordion-item] [accordion-item title=”För exakt vilka tjänster kan man göra rotavdrag?”] Reparation och underhåll, och om- och tillbyggnad när arbetet utförs i eller i nära anslutning till en bostad som man bor i eller äger som fritidshus, eller äger – men som ens föräldrar bor i. Man kan aldrig göra avdrag för att bygga ett helt nytt hus och inte heller ombyggnad av nybyggda hus som är yngre än fem år.
[/accordion-item] [accordion-item title=”Kan man använda rotavdrag för en villa man äger i ett annat land?”] Ja om huset är beläget inom EU och förutsatt att alla övriga förutsättningar för skattereduktion är uppfyllda.
[/accordion-item] [accordion-item title=”Vad gäller för berg- och jord- värmeinstallation?”] Arbete för att installera berg- och jordvärme ger skattereduktion om arbetet utförs på tomten där villan är belägen!
[/accordion-item] [accordion-item title=”Hur är det med köksrenoveringar?”] Renovering av kök ger rätt till skattereduktion, men att lacka om köksluckorna i ett företags lokaler är inte avdragsgillt. Montering av köksfläkt ger reduktion men inte service av samma fläkt.
[/accordion-item] [accordion-item title=”Måste man komma upp i en viss inkomst för att ha rätt att få skattereduktion för rot och rut?”] Man kan aldrig få mer i skattereduktion än vad man betalar i skatt. Det innebär att man för att få maximal skattereduktion om 50 000 kronor behöver ha en månadsinkomst på cirka 28 000 kr. Om man inte har betalat så mycket skatt att det räcker till hela den skattereduktion som man vill ha så kommer man att få betala tillbaka en del av beloppet som kvarskatt.
[/accordion-item] [accordion-item title=”Vad gäller för läxhjälp?”] Från den 1 augusti 2015 kan man inte längre få skattereduktion för läxhjälp. Man kan fortfarande få skattereduktion för barnvaktstjänster som inte innehåller läxläsning i mer än ringa omfattning. Med ringa omfattning avses tio procent av den totala barnvaktstiden per tillfälle.
[/accordion-item] [accordion-item title=”Vad gäller för installation av villans larm?”] Det är inte avdragsgillt.
[/accordion-item] [/accordion]

Text & foto: Kersti Hilding Hansen.

- Annons -