- Annons -

Så väljer du parkettgolv till olika rum

Golvet är ett av hemmets viktigaste delar när det handlar om stil. Ett vackert parkettgolv sätter ofta grunden för hur övrig inredning ska se ut. Därför är golvvalet av stor betydelse och det är flera faktorer som kan påverka ditt val av golv. Utseende, känsla och färg är de mest påtagliga faktorerna, det är också dessa faktorer som skapar mest funderingar och flest diskussioner. Därför presenterar vi här en guide till hur du kan tänka när du väljer golv till olika rum.

Förutsättningar för ett bra parkettgolv

Golvet är, tillsammans med tak och väggar, grunden för rummets känsla. Väggar och tak går alltid att måla om medan golvet är mer permanent. Den karaktär du vill ha i rummet går att sätta med hjälp av rätt träslag. Ett mörkare parkettgolv skapar en varm känsla men sväljer även mycket ljus. Ett ljusare trägolv gör att rummet känns större då det reflekterar ljuset. Så innan du väljer parkettgolv bör du bestämma dig för vilken känsla du vill förmedla när någon kommer in i rummet.

Utöver färg och nyans, handlar mycket om golvets karaktär. Här kan du exempelvis välja ett rent och elegant golv eller ett mer rustikt patinerat golv. Det finns en stor mängd olika utseenden med olika karaktär. Taket och väggarna spelar en viss roll i valet av karaktär, men som tidigare nämnts, mycket handlar känslan rummet ska förmedla.

Ljuset och formen påverkar intrycket

Trä är ett levande material och ett parkettgolv ger ett levande intryck. Svårigheten kan vara att veta hur man skapar bästa möjliga intryck med hjälp av golvet. En generell regel när du lägger golv i ett rum, är att lägga det i längdriktningen mot ljuset. Ljuset kan dock komma från flera håll i ett rum med flera fönster, vilket gör att du istället kan utgå från rummets form. Här kan det dock uppstå vissa svårigheter i valet, till exempel om ett rum är långsmalt med fönster på långsidan. I det fallet ska du välja det du tycker är viktigast att framhäva, ljuset eller formen. Fundera över var dörren sitter i rummet och tänk sedan hur rummet kommer möbleras.

Ett tips är att ”provlägga” parkettgolvet ovanpå det gamla golvet för att känna efter vilken känsla det ger. Ofta går det då ganska snabbt att se vilken väg man bör välja och likaså ser du på ett tydligare sätt vad det är i rummet du vill framhäva.

Val av träslag för parkettgolvet

Det finns många träslag att välja på och varje träslag har sina egna egenskaper. Förutom färg och ådring så tillkommer ytbehandlingar och infärgningar. Detta gör att varje golv blir unikt. Återigen handlar valet om att bestämma sig för vilken karaktär och känsla man vill skapa i ett rum. Lägg märke till att vi pratar om rum, och inte hela bostaden. Det går att jobba med olika parkettgolv i olika rum, det är som sagt du som ska trivas med dina val. Tipset är dock att hålla det så enhetligt som möjligt.

Ett vanligt knep för att skapa en enhetlig känsla i hemmet är till exempel att välja golv i samma träslag och sedan arbeta mer med de olika golvens nyanser och ytbehandling. Likaså kan du välja olika sorters parkett i olika stilar, men som är i samma träslag. En 1-stavsparkett passar generellt sett i stora rum, medan 3-stavig parkett funkar bra i sovrum eller mindre rum. Viktigt att tänka på här är att parketten bör vara i samma nyans och träslag samt vara ytbehandlat på samma sätt, speciellt när golven går från rum till rum på samma våningsplan.

Golvtrender 2020

Den ledande trenden för parkettgolv 2020 är mönstergolv, och här funkar allt oavsett om du vill ha chevron eller fiskbensmönster. Mörka golv har fortfarande en stark ställning, men det som verkligen går framåt är obehandlad ultramatt lack. Den ultramatta ytan ger en högre strävhet och gör att golvet ser ut att vara av nysågat timmer. Trots det har den ett starkt osynligt skydd mot slitage.

Fyra starka trender för parkettgolv:

  • Mönstergolv – Med en modern ”touch” gällande färger och ytbehandling
  • Mörka golv – Ultramatt lack skapar en slitstark parkett
  • Rått & obehandlat – Ger en känsla av äkthet och välanvänt golv
  • Naturligt golv – Skapar en klassisk stilren, lugn och harmonisk känsla

En viktig sak att påminna om är att ett bra parkettgolv håller länge, och därför bör du alltid fundera en extra gång innan du väljer golv. Det viktigaste är att försöka se helheten och att du känner dig nöjd med ditt val. Det är ditt hem, så välj alltid den parkett som du trivs bäst med.

Vill du ha fler tips kring golv så besök www.kahrs.com

- Annons -