- Annons -

När Thord Andersson var grabb hade hans föräldrar en sommarstuga nära bränneriet i Ynglingarum. Nu bor han själv där man förr tillverkade råsprit åt Vin & Spritcentralen.
Sveriges mest speciella hus? 1
Det är sju år sedan Thord och Lena Andersson köpte den gamla spritfabriken. Den var rejält förfallen, så sedan dess har de knackat puts, murat, snickrat, rivit och slipat. Thord gick till och med själv ut i skogen och fällde träd till nya takbjälkar. Efter fem års slit kunde de flytta in. Då hade de förvandlat det gamla bränneriet till ett boende på tusen kvadratmeter. Mitt på långsidan har de byggt ett torn som ger byggnaden ett slottsliknande utseende.

 

Sidan är trettio meter, så vi ville bryta av den med tornet. Thord är ingenjör men arbetar som tekniklärare och vedhandlare – mycket lämpligt när man har ett jättestort hus med pool och vattenburen golvvärme. Vi har solceller och hotpipes, säger han. Men de orkar inte med hela huset så det går dessutom åt sjuttiofem kubikmeter ved per år.
Sveriges mest speciella hus? 3
Sveriges mest speciella hus? 6
Sveriges mest speciella hus? 2

Både han och Lena är nu mycket belåtna med sitt speciella hus. Bäst är takhöjden på fyra meter. På vissa ställen har vi hela nio meter! Nästa projekt är uteplatsen.

Poolen är klar, grunden fanns ju redan – den gamla bassängen som en gång var förvaring för restprodukterna från sprittillverkningen.

Vi som bor här:
Sveriges mest speciella hus? 232x131xBild_innehall_speciell.jpg.pagespeed.ic.A9iMlzKt1V

Namn: Thord och Lena Andersson och barnen Alve och Malte.

Bostad: I ett 1000 kvm stort gammalt bränneri i Ynglingarum.

 

Text: Göran Svedberg
Foto: Erik Mårtensson
Sveriges mest speciella hus? 4
Sveriges mest speciella hus? 5

- Annons -