- Annons -

Att naturligt ljus är viktigt är egentligen ingen hemlighet. Ett bra inomhusklimat kännetecknas av att mycket dagsljus får leta sig in och göra hemmet både trivsamt och sunt att vistas i. Men ofta tillåter inte konstruktionen på våra hus att tillräckligt med solljus hittar in och ger oss de positiva effekter vi behöver för att må bra. Med takfönster får ditt hem en extra ljuskälla som inte kan ersättas med elektriskt belysning; det naturliga dagsljuset.

Alla vill må bra och trivas i sina hem. I Sverige tillbringar vi en stor del av årets dagar inomhus, inte minst i våra hus. Om vi inte får rätt mängd dagsljus under dagen, mår vi sämre och det kan påverka vår sömn, vår produktivitet och vårt mentala välmående. Inte minst under de mörkare månaderna. Därför är det viktigt att ta tillvara på ljuset genom att anpassa våra hem till årstidernas och ljusets växlingar.

Vill du få det ljusare hemma? Ett starkare naturligt ljus gör dig piggare och mer utvilad. Med takfönster ger du dig själv rätt förutsättningar till att få den mängd solljus du behöver för att må bra, särskilt när höstmörkret inleder den mer ljusfattiga säsongen på året. Här berättar vi mer om vikten av att få in tillräckligt med naturligt ljus i våra hem.

Därför är dagsljuset det viktigaste ljus vi har

Det naturliga ljuset är viktigare än vad många är medvetna om. Det skapar både välmående och trivsammare hem. Det är dessutom sunt för oss människor för att det:

  • Styr kroppens ”mat och sov” klocka.
  • Ökar inlärning, prestationsförmåga och produktivitet.
  • Gör att vi ser färger och detaljer mycket mer tydligt.
  • Motverkar depression, dåligt immunförsvar, sömnproblem och kostproblem.
  • Genom att använda dagsljuset som ljuskälla minskar du dessutom miljöpåverkan och din energiförbrukning.

Fönster i tak för ett trivsamt och sunt hem

takfönster
FOTO: VELUX

Studier visar att vi styrs mer av ljus än vi tror. Det naturliga dagsljuset leder oss genom dagen och berättar för oss när det är dags att vakna, äta, och sova. Med andra ord är ljuset en stor del av att vara människa och leva i samklang med naturen. Dessutom är det vackert att få in härligt solljus i hemmet, oavsett vilken årstid det är.

När ett rum får för lite ljus från fönster känns det både mindre och inte lika trivsamt att vistas i. Ett rum med ett stort insläpp av naturligt ljus känns genast större och luftigare. Genom att sätta in fönster i taket på ditt hus när du renoverar ser du till att förbättra inomhusmiljön avsevärt, med mer dagsljus i ett rum bidrar du till bättre mående och välbefinnande för de som vistas där dagligen. Du får dessutom in mer ljus längre in i rummet med hjälp av ett takfönster.

Bra ljus motverkar sjukdom

På våra nordiska breddgrader är kontrasterna mellan ljus och mörker stora. Ena halvan av året är betydligt dunklare och mörkare än den andra. I takt med att mörkret infaller drabbas många av årstidsrelaterad nedstämdhet eller till och med vinterdepression.

Bristen på dagsljus beskrivs vidare av WHO som ett folkhälsoproblem, inte minst i nordiska länder där vi mestadels är inomhus under de kyligare månaderna. Med mörker som kommer tidigt på dagen är det extra viktigt att till fullo utnyttja det dagsljus som letar sig fram mitt på dagen.

Så gör ljuset gör oss friskare

Med ett trivsamt och sunt inneklimat, där dagsljuset får vara huvudaktör i rummet, mår vi bättre. Enligt forskning ger adekvata mängder med dagsljus godare sinnesstämning, hälsosammare kostvanor, mindre trötthet, minskad ansträngning för dina ögon och ett bättre immunförsvar. Med andra ord är dagsljus en helt naturlig form av antidepressiv medicin, helt utan bieffekter.

Eftersom dagsljuset hjälper hjärnan att veta vilken tid på dygnet det är styrs kroppens egen klocka av ljusets växlingar. Du behöver alltså få dagens ljus för att din kropp ska veta när det är dags att arbeta koncentrerat, när det är tid för mat samt när du ska slappna av och göra dig redo för nattens sömn. Det bra att vistas i ett sunt, ljust inomhusklimat för att råda bot på sömnproblem. Dagsljuset gör att kroppens klocka lättare hittar sin dygnsrytm och säger åt hjärnan att stänga ner för sömn när natten närmar sig och du vaknar mer utvilad.

Takfönster ger perfekt arbetsljus

Enligt forskning kan naturligt ljus öka koncentrationen och produktiviteten i klassrum och på arbetsplatser med hela 15 procent. Det gör även att arbetsytor i hemmet bör placeras där det finns gott om tillgång av naturligt ljus. Förutom att det är trivsammare att jobba på en plats där du kan se ut, skapar dagsljuset en detaljrikedom som inte går att ersättas med elektrisk belysning. Både köket och hemmakontoret blir trevligare arbetsytor med takfönster som kompletterar ljuset från vanliga fasadfönster.

Naturligt ljus påverkar både barn och vuxnas inlärning och effektivitet. Bra ljus ökar inte bara lusten till att arbeta, studera och trivsamheten generellt, vi mår också bättre i naturligt ljusa utrymmen.

VELUX INTEGRA® förbättrar inomhusklimatet åt dig

Takfönster ger upp till tre gånger mer dagsljus än ett vanligt fasadfönster och finns i både manuellt styrda och fjärrstyrda varianter. VELUX INTEGRA® är ett takfönster där du med ett enda knapptryck kan öppna och stänga dina fönster från vilken plats som helst i huset. Dessa kommer i elektriska eller solcellsdrivna versioner och garanterar att ditt hem får ett bättre inomhusklimat med ständig lufttillförsel och naturligt ljus. När du vill!

Takfönster
FOTO: VELUX

Eftersom du snabbt och enkelt kan stänga alla takfönster i huset via en fjärrkontroll får du mer tid till annat.. Takfönstren stängs även automatiskt om det börjar regna, vilket gör att du inte behöver oroa dig för vattenskador orsakade av öppna fönster.

Med VELUX INTEGRA® takfönster skapar du inte bara en generell trivsel i ditt hem, du bidrar till att de som vistas där får ökat välbefinnande och bättre dygnsrytm. Ett enkelt sätt att leva ett sundare liv på.

- Annons -