Tips för ljusare hem
Att släppa in ljuset i ditt hus är väldigt inne idag, man vill ha stora glas och fönster som släpper in så mycket solljus som möjligt. Det är inte bara snyggt och ger en vacker dager inomhus, det är även energieffektivt då solens strålar bidrar till värmeinsläpp genom fönster och dörrar. När man pratar fönster bör man även väga in G-värdet och inte bara U-värde.
Vikfönster i massiv ek som öppnar upp ut mot terrassen. Foto: Ekstrands
Man kan exempelvis installera fönster och öppna upp sin befintliga fasad, i anslutning till vardagsrum eller ut mot en terrass. Vikfönster är populärt i dessa lägen eftersom man då kan vika upp hela väggen och skapa en känsla av att inomhus är utomhus och därmed skapa ett ljusare hem.
Vikfönster med spröjs från Ekstrands
I många hus är det däremot inte möjligt att öppna upp fönsterhålen och sätta in större glasytor, det kanske inte passar arkitekturen på huset, eller så är väggarna bärande och kan därmed inte kompromissas. Då kan man istället bygga ut och få ett vackert och ljust uterum eller kanske till och med en vinterträdgård!
Utbyggd vinterträdgård med Ekstrands isolerade skjutfönster Patio Life
Enligt lag är det tillåtet att bygga ett max 25m² stort bostadshus som kan användas som permanentbostad utan att behöva söka bygglov. Det är även tillåtet att bygga ut sitt hus med 15m² utan att ansöka om bygglov. Det kräver dock att man redan har ett existerande en- eller tvåbostadshus.
Uterum eller vinterträdgård
Det finns stora skillnader mellan uterum och vinterträdgård, det handlar om uppvärmningen. Ett uterum har oftast oisolerat tak och väggar och ingen uppvärmning. En vinterträdgård däremot har isolerade tak, golv, väggar och någon form utav uppvärmning. Om man väljer att bygga ett uterum får man tänka på att det endast är brukbart ett par månader om året. Vill man spendera lite kyligare höst- och vårdagar i uterummet så kan man installera infravärme eller någon annan typ av uppvärmning, men tänk också på att det drar energi.
En vinterträdgård bidrar till uppvärmningen av huset genom att det är isolerat och släpper in solljus. Å ena sidan kostar det mer att bygga isolerat, men man kan nyttja det året runt. När man bygger en vinterträdgård så borde man anlita en arkitekt eller kunnig byggnadsingenjör att rita det. Då kan man känna sig trygg att det byggs korrekt och inte blir en energitjuv.
För att försäkra sig om att man inte råkar ut för byggfusk så är det ett bra tips att be om referenser från personen eller företaget innan man anlitar dem. Att anlita någon till att rita en vinterträdgård kan kosta mellan 5.000 – 50.000 kronor beroende på hur mycket arbete som kommer krävas. Det kan därför vara bra att så mycket som möjligt veta hur man vill att det ska se ut på förhand.
Isolerad vinterträdgård utbyggd på villa. Foto: Ekstrands
Många valmöjligheter
Det finns oändligt med kombinationer av glas, fönster, vik- och skjutpartier att välja mellan. Skall man ha helglasat? Eller spröjs? Trä, aluminium eller PVC? Det finns mycket att tänka på. Det viktigaste är att välja något som matchar eller kompletterar arkitekturen på din bostad. Har du spröjsade fönster så välj partier med matchande spröjs även på uterummet eller vinterträdgården.
Har du ett modernare hus kanske det passar med stora rena glasytor. Har du befintliga träfönster på en gammal villa passar det ofta bäst med liknande träfönster på din utbyggnad. Optiken på olika fönster från olika tillverkare är också väldigt varierande.
Besök gärna utställningar för fönster så du ser var du kan hitta fönster och partier som är mest lika dina tidigare fönster så att du kan få ett ljusare hem men fortfarande ha samma stil på huset.
Ibland blir det väldigt varmt i uterum och vinterträdgårdar på sommaren när solen står på som mest. Se gärna till att du har öppningsbara partier på mer än en sida så du kan skapa ett friskt luftflöde (tvärdrag).
Ekstrands skjutfönster Patio Life i massiv ek med lasyr
Kostnader för uterum eller vinterträdgård
Vad kostar det då att bygga till eller bygga ut? Det är väldigt varierande. Riktiga träfönster med hög prestanda är mycket konkurrenskraftiga i jämförelse med färdiga uterumslösningar.
Ta in pris från flera leverantörer och tänk på att väga in kvaliteten. Fråga leverantörerna vad skillnaden på produkterna är. Satsa på kvalitet, annars kan du bli tvungen att byta ut produkter eller renovera igen inom bara några år om produkterna håller för dålig kvalitet och det blir dyrt i längden.
Om man själv är händig kan man dra ner på kostnaden genom att göra stora delar själv, men det är alltid bra att ta hjälp av en expert när man ska bygga isolerat.