Trendtips – måla kalkfärg inomhus

Trendtips – måla kalkfärg inomhus

Kalkfärgen är en av de största inomhustrenderna just nu. Med dess fantastiska yta, personliga finish och känsla passar färgsorten in i de flesta hem. Dessutom är kalkfärg ett miljövänligare alternativ, något som ligger rätt i tiden. Vi tipsar om att måla kalkfärg inomhus.

Att måla kalkfärg inomhus är något som många på senaste tiden har fått upp ögonen för. Med dess häftiga cementliknande karaktär är det inte så konstigt. Färgsorten ger den där perfekta personliga känslan till sovrummet, hallen, vardagsrummet eller vart du nu tänkt måla. Denna passar dessutom väldigt bra med såväl naturinspirerade inredningselement som starka färger.

[houzz=https://www.houzz.se/foton/contemporary-dining-room-phvw-vp~15424251]

Tidigare har man främst målat och putsat upp husfasader med kalkfärg, men nu har det alltså blivit en stor grej att använda inne också och därför har speciella inomhusvarianter tagits fram. Det karaktäristiska för kalkfärgen är att den är sidenmatt i sitt utseende och nästan skiftar lite i färg. Något som är en stor del av dess charm är att den åldras naturligt och jämnt på din vägg. En annan egenskap som kalkfärgen har är att den återger solljuset på ett sätt som får kulörer att verka starka och klara. Häftigt, eller hur? Vi på Villaliv tipsar om hur du lyckas med att måla kalkfärg inomhus.

MER LÄSNING OM MÅLNING I VÅR MÅLARSKOLA!

Kalkfärg är billig, giftfri och andas

Förutom att det är snyggt, så är en av de bästa anledningarna till att måla med kalkfärg inomhus att det är en miljövänligare färg som innehåller naturliga pigment. Dess miljöpåverkan går inte ens att jämföra med andra färgsorter. Patinan av färgen blir ganska ruff och det återspeglar verkligen dess innehåll. Kalkfärgen är giftfri, till skillnad från många andra färger som vi målar i våra hem där vi dagligen vistas. Priset är förhållandevis lågt och färgen håller länge. Dessutom andas färgen och släpper på så vis igenom fukt. Det är bra på så vis att det ger en levande yta. Efter ett tag så vittrar färgen bort, men då är det inga konstigheter att bara måla om. Det kan det väl vara värt?

måla kalkfärg inomhus 1

Kalkfärg inomhus – så målar du

Idag finns det flera varianter på kalkbaserad färg för inomhusbruk, läs på lite om de olika varianterna för att hitta en som passar bra i ditt hem. Färgerna kommer ofta i naturinspirerade nyanser och är skapade för att fungera på större väggytor. Var noga med att välja en kalkfärg som är avsedd just för inomhusbruk, råkar du välja en som tillverkats för att målas utomhus så får du räkna med att göra ett större förarbete än vad du faktiskt behöver. En sak som är himla bra med kalkfärg är att den inte ska vara helt perfekt. Den blir lätt flammig, vilket liksom är halva grejen. Vill du inte ha en levande vägg ska du nog välja en annan typ av färg.

För bästa målningsresultat

  •    Förarbete på kalkad vägg: Har väggen haft kalkfärg innan borstar du med en ren och nu skurborste för att ta bort löst sittande kalkfärg. Foga och laga eventuella sprickor. Tvätta med målartvätt.
  •    Förarbete på okalkad vägg: Se till att väggen är jämn och fast, tvätta sedan med en målartvätt för inomhusbruk. Låt torka ordentligt och se till att underlaget är helt rent och torrt innan du börjar måla.
  •    Blanda färgen ordentligt, kalkfärg är tjockare i konsistensen.
  •    Använd skyddsglasögon och handskar.
  •    Använd breda penslar och korsstryk gärna för att få fram karaktär. Testa dig fram för att få till en yta som faller dig i smaken.
  •    Om väggen är ojämn behöver du ofta måla fler lager.
  •    Färgen är märkbart mörkare innan den torkat, så få inte panik om färgen inte direkt ser ut som den var tänkt att se ut. Du kommer att bli nöjd!

RELATERAT: Måla tak – guide för bästa resultat!

Inredningstips för kalkmålade väggar

Oavsett vilken nyans du väljer, kommer det inte vara ett stort problem för dig att få det snyggt och trendigt hemma med kalkfärgade väggar. Industriell stil, sjuttiotal, rustika möbler, trä, metaller, jordfärgade textilier och orientaliska element passar extra bra med kalkmålade väggar. Bara fantasin kan stoppa dig! Tänk funktion, natur, lyx och industri eller blanda för få till din alldeles egna stil på inredningen. För vem har sagt att hemmet måste komma direkt ur en inredningskatalog? Det personliga och hemtrevliga slår i slutändan allt, för det är ju det som är du!

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

[ai_buddy_chat]
- Annons -
[ai_buddy_chat]

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -