Mossfritt tak med mossbeslag

Mossfritt tak med mossbeslag

Mossa och växtlighet på taket drabbar de flesta villaägare. Men vad ska man göra åt problemet, och hur kan man förebygga mossa på nylagda tak?

mossa 1

Därför växer mossa

Mossa trivs som bäst i fuktiga och skuggiga lägen. Ligger ditt tak i norrläge eller i direkt skugga är risken större att mossan får fäste och börjar växa. Har du däremot solläge är risken betydligt mindre. Intilliggande buskar och träd som fäller löv är en annan orsak till att mossan får en trivsam miljö att växa i.

Lutningen på taket kan också avgöra huruvida mossa börjar växa eller inte – ett tak med lutning lägre än 25 grader har större risk att drabbas än ett brant tak. Anledningen är att regnet lättare rinner av på ett brant tak, och inte lämnar kvar lika mycket fukt som på ett låglutande tak.

Läs också: Rengöra tak – “Arga snickarens” bästa råd

Regelbunden rengöring av taket kan förlänga livslängden på dina takpannor och därmed skjuta upp ett eventuellt takbyte på framtiden.

Så undviker du mossa på taket

Många väljer att högtryckstvätta taket för att få bukt med mossa och alger, men metoden med högtryckstvätt tar i själva verket inte död på mossan och snart är påväxten tillbaka.

Istället finns en smart produkt som kallas mossbeslag. Såvida ditt tak inte drabbats av överväxt krävs varken spolning eller skrapning av taket, då mossbeslaget successivt avlägsnar påväxten och samtidigt förhindrar att ny mossa börjar växa.

Mossbeslaget består av en enkel skena som monteras på taknocken och finns utformat för både takpannetak, plåttak och papptak. Avrinningen från mossbeslaget utför taket medför att påväxten successivt dör och försvinner, och som resultat får du ett snygg och rent tak. Dessutom slipper du oroa dig för att ny mossa, mögel, gräs eller alger ska bildas.

Bästa effekt får du om du ser till att montera mossbeslaget direkt på ett nytt tak. Då har avrinningen allra bäst effekt och du ökar takets livslängd avsevärt!

Hur fungerar det?

Skenan består av antingen zink eller koppar, båda grundämnen som finns i naturen.

mossa 2

När regnvattnet träffar beslaget och rinner utför taket, för det med sig zink- eller kopparavlagringar från skenan som skapar en odräglig miljö för mossan att gro i. Mossan kan helt enkelt inte växa i närheten av dessa avlagringar, och kommer med tiden att försvinna från taket.

På plåttak rekommenderas zink, då koppar kan bryta ner ytan om den är skadad. Det gäller även aluminiumtak. Koppar ändrar med tiden färg och används med fördel på röda/bruna eller svarta tak.

mossa 3

Tänk på att äldre betongpannor med skrovlig yta är särskilt utsatta för påväxt eftersom de ger en bra grogrund för mossan.

3 fördelar med mossbeslaget:

  • Rent tak – beslaget gör jobbet
  • Håller ditt nya tak rent från mossa
  • Enkel montering

Läs mer om mossbeslaget och vart du kan köpa det här!

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -