- Annons -

Det är mycket som ska till när det är dags för att planlägga utbyggnad för hus. För att tillbyggnad till hus ska ske lagmässigt och löpa på smidigt behöver du bland annat söka bygglov, välja en lämplig entreprenör, göra en budget och upprätta en ordentlig byggplan.

Att bygga ut huset är en god investering, inte bara för dig själv när det gäller glädjen av att bo i huset. Det är även en ekonomisk vinning, speciellt om du bor i ett område där priserna på villor är höga, eller om husen tenderar att budas mycket på. Här går vi på Villaliv igenom tips för dig som ska bygga ut hus.

utbyggnad hus
Med en tydlig och klar budget kan ni undvika att kostnaderna springer iväg

Utbyggnad hus – plan, bygglov och budget

Det första du ska göra när du vill bygga ut ditt hus är såklart att göra en rimlig plan och i den ingår flera steg. Början är avgörande för att en byggnation ska bli rätt och bra.

Fråga kommunen om detaljplanen för området hus, så att du har tolkat det hela rätt. Sedan är det dags att göra ritningar, antingen på egen hand eller med hjälp av en arkitekt. Dubbelkolla alltid alla ritningar så att allt ser rätt och riktigt ut, flera gånger. Ansök om bygglov i tidigt skede med dessa ritningar, och får du bakläxa på dessa är det viktigt att ändra direkt.

Sedan är det dags att börja med en noggrann budget. Det finns ingen vits med att planera en utbyggnad för hus om du inte har råd med det, eller om det inte är genomförbart. Om du inte vet hur du ska budgetera för din utbyggnad kan det vara bra att utgå ifrån tumregeln att det kostar ungefär mellan 25 000 och 35 000 kronor per kvadratmeter att göra din utbyggnad helt färdig, då per våningsplan också. Det varierar såklart mycket beroende på flera faktorer. Det kan ha att göra val av med entreprenör, material och vart du bygger någonstans i landet. Priserna varierar nämligen beroende på vart du bor.

Du behöver planera när bygget ska dra igång i rimlig tid, och uppskatta hur lång tid det kommer ta och hur lång det får ta. Det är mest lämpligt att bygga då det är minst luftfuktighet, vilket oftast är i månaderna januari till mars. Men, när det kommer till bygge av en husgrund så kan det vara knepigt att få till det under de kalla månaderna. Därav kan det vara bra att planera varje steg väl, så pass väl att grunden byggs på hösten och att själva tillbyggnaden på det byggs under januari till mars. Då kan du dessutom nyttja ROT-avdraget för samma tillbyggnad fast på två år, något som är bra för din budget.

utbyggnad hus
Om ni måste gräva för er utbyggnad av huset, tänk på att göra detta medan marken är mjuk

Välja entreprenör och PBL bestämmelser

Det är som sagt mycket att hålla koll på och mycket som är bra för dig att veta när det är dags med utbyggnad för ditt hus. En av de viktigaste sakerna för både budget och för säkert bygge är att välja rätt entreprenör för dig. Du, som byggherre, är ansvarig för att arbetet utförs i enlighet med bestämmelserna i PBL, vilket är plan- och bygglagen. Arbetet i sin tur utförs ju ofta av en entreprenör. Så vikten av att denne är bra blir således väldigt tydligt.

Det som många gör fel när de väljer entreprenör är att de väljer den som har gett den billigaste offerten på arbetet. Det är däremot mycket viktigt att inte glömma att ta kreditupplysning och referenser på denna entreprenör då detta berättar en hel del om vad det är för en du anlitar. Kolla även om konstruktionsritningar och projektering ingår i offertpriset, annars kan bygget överstiga offerten med tiotusentals kronor.

Tillbyggnad hus – betalning och säkerställande

Under arbetets gång är det smart att du inte litar blint på att allt blir gjort som det ska. Det är klart att du ska låta entreprenören göra sitt jobb utan att du ska lägga dig i. Men det är också viktigt att du har koll på bygget och hur det ligger till i plan och processen. Ha regelbundna avstämningar med entreprenören för att se till så att saker och ting ser bra ut. Ta gärna en rundvandring med denne och se med egna ögon.

När det kommer till betalning så ska du aldrig betala en slutfaktura till en entreprenör innan tillbygget är besiktigat och godkänt. På så vis tryggar du upp att eventuella anmärkningar återställs innan du betalat för hela kalaset.

Lycka till!

- Annons -