Energisparguide – Så sparar du pengar i villan!

Så sparar du pengar i villan! – Läs expertens tips

Med bara ett par enkla förändringar kan du som villaägare spara pengar. Visste du till exempel att varje utbytt glödlampa kan spara upp till 600 kr? Villalivet guidar både dig som vill spara litet och dig som vill spara mycket. Och så blir det experthjälp från Energimyndigheten.

Energisparguide

Det första tipset som Helena Ahlkvist Johansson, projektledare vid Energimyndigheten, levererar är:

– Börja alltid med de enklaste åtgärderna. De som inte kräver någon större investering och som inte tar så mycket tid. Jag tänker på allt sådant som de flesta villaägare kan klara av både ekonomiskt och tidsmässigt. Det intressanta är att energisparande åtgärder ofta både är bra för plånboken och för miljön.

-Många energieffektiviserande förändringar ger inte bara ekonomiska fördelar utan även andra mervärden. Nya produkter har ofta bättre funktion och det kan vara skönt att slippa oron för att de gamla ska gå sönder, säger Helena.

Vilken är då den första och enklaste förändringen man bör göra för att spara energi?

-Se över belysningen i din villa! Nu har ju glödlampan varit utfasad ett tag, men alla villaägare har kanske inte hängt med i omvandlingen från vanliga glödlampor till LED-lampor. Här finns det mycket att vinna med effektivare och bättre belysning.

Lampguiden
Foto: Energimyndigheten

Spara med Lampguiden

Det finns en app som heter ”Lampguiden”, som Energimyndigheten har tagit fram. Den är enkel, informativ och till och med rolig att använda. Klicka dig fram från rum till rum för att ta reda på vilken som är den bästa belysningen i olika vinklar och vrår.

En tänkvärd faktauppgift som appen förmedlar är att ledlampan drar upp till 80 procent mindre el och håller femton gånger så länge som en vanlig glödlampa. Varje utbytt lampa sparar upp till   600 kronor under sin livstid!

-När jag pratar energi och smarta lösningar inkluderar jag alltid funktion och energianvändning. I min värld kan en produkt eller lösning aldrig vara energismart om den inte också har bra funktion, säger Helena.

I köket ska man dels ha ett behagligt ljus och samtidigt kunna se att tomaterna är röda och gurkan är grön. Det här är något som kallas för färgåtergivning och mäts i Ra, måttet för hur väl färger återges i ljuset av en lampa.

-Här har vi faktiskt stöd av lagstiftningen. Dagens lampor ska ha en bra färgåtergivning, Ra 80 eller mer, säger Helena.

Energisparguide
Foto: Energimyndigheten
Ekodesign

Produkter som inte klarar av kraven från ekodesigndirektivet får över huvud taget inte längre finnas på den europeiska marknaden. En tvättmaskin ska till exempel tvätta rent, annars får den inte säljas. Som konsument ska man kunna lita på att den tvättmaskin man köper håller måttet.

-Energimärkningen hjälper konsumenterna att enklare fatta de rätta besluten. Den underlättar för vanliga människor att jämföra varor från olika tillverkare, säger Helena.

När man väl har skaffat hem energi-smarta produkter då är det användningen man måste se över.

-Det gäller att släcka lampan när du inte behöver ljuset längre. Och det är något som var och en kan börja med redan idag. Det är inte lätt att ändra gamla vanor och mönster, men det ligger något väldigt positivt i att man själv faktiskt kan styra över sitt beteende.

-I de flesta kommuner finns energi- och klimatrådgivare som man kan vända sig till för att få hjälp och råd. Servicen är gratis och rådgivarna är opartiska. Att prata med en expert kan vara ett ovärderligt bollplank. Med bra hjälp är det lättare för villaägare att se till helheten, säger Helena.

Analysera livssituation och behov

Det viktiga när man väljer lösningar i sitt hem är att man tar hänsyn till var någonstans man bor, hur man bor, vilka behov man har, hur familjen ser ut samt vanor och beteenden. Det är bra att sätta sig in i vilka förutsättningar som finns både i huset och i miljön runt omkring.

-Det gäller att hitta energisparande åtgärder som passar för ens egen unika livssituation, säger Helena.

Och med de orden kommer hon in på det som kallas klimatskal, alltså tak, väggar, fönster och dörrar.

-Det handlar om att på vintern hålla värmen inne och kylan ute och på sommaren tvärtom. Villor som har bra klimatskal ska ha ett behagligt inomhusklimat året runt, säger Helena.

Isolering och ventilation

När det är dags att se över villans isolering tycker Helena att man ska ta kontakt med en fackman. Det är viktigt med de rätta tekniska lösningarna för att inte få problem med mögel och fukt i framtiden.

-En mycket viktig detalj i skyddet runt huset är ytterdörren. Där bör man kontrollera tätningslisten. Den ska hålla helt tätt, säger Helena, och det gör den inte om den har blivit torr och gammal.

Det kan också vara bra att undersöka själva dörren, med åren kan den bli både sned och vind och därmed klarar den inte av isoleringen.

-Finns det plats att sätta in en extra innerdörr är det en mycket bra idé eller att montera upp ett draperi innanför ytterdörren, tipsar Helena.

Energisparguide
Foto: Energimyndigheten

Nästa steg är att se över husets ventilation. Många hus har det som kallas för självdrag och det systemet bygger på att huset ventileras via otätheter.
I alla avseenden är det viktigt att se till helheten, att höja blicken och se på hela huset. Om en villaägare har vidtagit alla energisparåtgärder så minskar behovet av energi.

–När man står inför en renovering och har bestämt sig för ett nytt fint kök eller ett kaklat vackert badrum är det läge för att också se över energianvändandet, säger Helena.

Energisparguide
Foto: Hemmafönster
Största effekten

Om det primära målet är att spara energi, då menar Helena att tilläggsisolering av vinden är den bästa och mest effektiva åtgärden. Att ge sig på att byta ut fönstren i hela villan kan bli en kostsam affär. Men om fönsterkarmarna är slitna och inte har renoverats sedan 1960- eller -70-talet är de med stor säkerhet inte längre optimala vad det gäller energisparande.

–Om man av olika skäl behöver byta ut fönstren, då ska man verkligen tänka till och välja så energieffektiva alternativ som möjligt. Men tänk på att fönstren är husets ögon och fasad. Fönster ska passa in i stilen på huset, säger Helena.

När man ska installera nya fönster bör man ta hänsyn till det så kallade U-värdet, som mäter hur god isolering en viss byggnadsdel har. Fönstren ska enkelt uttryckt ha rätt isoleringsförmåga.

–Tänk på att fråga efter U-värdet för hela fönsterkonstruktionen, inklusive ramen. Fönster ska ta in så mycket dags-ljus som möjligt för att spara energi på inomhusbelysningen.

Mycket dagsljus och mindre spolningar

Något som kan vara onödigt kostsamt är rinnande toaletter. Bengt Drakenberg, kommunal energi- och klimatrådgivare, råder villaägare att vara lite extra observanta med det problemet.

–Cirka 15-20 procent av allt vatten som ett hushåll gör av med försvinner via toaletten, säger Bengt.

Det kan bli ganska stora skillnader mellan de nya snålspolande toaletterna och de äldre varianterna.

–Anta att man sparar fem liter per spolning när man byter till en snålspolande toastol. Anta också att det är fyra personer i hushållet och att man spolar fem gånger per person och dag alla årets dagar. Då blir vattenbesparingen fem spolningar, gånger fyra personer, gånger fem liter, gånger 365 dagar, vilket blir så mycket som 36 500 liter (36,5 kubikmeter) per år, säger Bengt. Det betyder att man kan tjäna hundratals kronor årligen genom att byta till en snålspolande toalett. I kommuner där kostnaden är 30 kronor för en kubikmeter vatten sparar man mer än en tusenlapp per år när man spolar snålt!

 

Energispartips

 * Beräknat på ett rörligt elpris på 1,0/kWh  Källa: www.aeservice.nu

1. STATIONÄR DATOR

Ca 220 kr/år.

3 tim+standby/dygn

2. 42-TUMS TV

Ca 300 kr/år

3 tim+standby/dygn

3. SMARTPHONE

Ca 30 kr/år

2 tim/dygn

4. KAFFEMASKIN

Ca 450 kr/år

1 tim/dygn

5. TORKTUMLARE

Ca 500 kr/år

4 tim/vecka

6. DAMMSUGARE

Ca 260 kr/år.

4 tim/veckan

7. KYLSKÅP

Ca 700 kr/år

24 tim/dygn

8. LAMPOR 7 ST

Ca 550 kr/år

4 tim/dygn

9. FRYS

Ca 1300 kr/år

24 tim/dygn

10. DISKMASKIN

Ca 700 kr/år

1 tim/dygn

11. SURFPLATTA

Ca 33 kr/år.

4 tim/dygn

12. ROUTER

Ca 100 kr/år

4 tim/veckan

13. TVÄTTMASKIN

Ca 350 kr/år

4 tim/vecka

Helenas bästa spartips!

  1. Ta kontakt med kommunens energi- och klimatrådgivare.
  2. Börja med de enkla lösningarna som inte kostar så mycket och inte tar så lång tid.
  3. Se över belysningen.
  4. Se över vattenkranar i kök och badrum. Välj kranar med bra funktion och lågt flöde.
  5. Välj vitvaror utifrån energimärkningen – utgå från energiklasserna.
  6. Välj produkter som är de mest energieffektiva på marknaden idag.
  7. När det gäller kyl och frys – titta både på energiklassen, och på energianvändning/år.
  8. Utgå ifrån dina egna behov – det kanske räcker med en liten kyl eller frys.

Text: Kersti Hilding Hansen

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -
Tävling: Vinn 3st presentkort á 10.000kr från VillaFönsterTävla här!