Välkommen till vår expertpanel, en samling av specialister inom försäkring, familjeekonomi och elmarknad. I varje utgåva svarar experterna på de vanligaste frågorna inom respektive område. Oavsett om du undrar över det senaste inom försäkringsvärlden, söker råd för ditt nästa bolån eller vill navigera i elmarknadens fluktuerande landskap, har vår expertpanel svaren.
Med mångårig samlad erfarenhet är våra experter här för att ge dig aktuella tips, råd och insikter. Från att förstå de finstilta detaljerna i din försäkringspolicy till att göra välgrundade beslut om ditt bolån och smarta val på elmarknaden, står vår panel redo att svara på dina frågor och vägleda dig.
Har du själv frågor som rör försäkring, ekonomi eller el? Maila in dina frågor till experterna@villalivet.se
Villalivets Bolåneexpert
Catharina Åbjörnsson Lindgren, ansvarig för bolån och sparande på Landshypotek Bank
Vad ska jag välja individuell eller transparent bolåneränta?
Det är en bra fråga! Låt oss börja med att reda ut begreppen.
En individuell ränta är när banken sätter din ränta utifrån din individuella ekonomiska situation och relation till banken. Räntan sätts då utifrån faktorer som kreditvärdighet, inkomst och ekonomisk stabilitet. Erbjudandet förutsätter att du är aktiv och löpande förhandlar med banken, om du vill påverka kostnaden.
Det du kan påverka är hur mycket rabatt banken ger dig i förhållande till deras officiella listränta. Det kan vara genom att samla pension, sparande, konton eller liknande tjänster i samma bank. Hur mycket du lånar kan också spela roll.
En individuell ränta är svår att jämföra med andra, då den påverkas av många faktorer, och har länge varit det traditionella sättet för banker att erbjuda bolåneränta.
Motsatsen till individuell ränta är en färdigförhandlad transparent ränta. Den gör det enklare att jämföra erbjudanden mellan banker och du behöver inte aktivt bevaka din rabatt. Räntan du erbjuds påverkas utifrån få förutbestämda faktorer, som är lika för alla med samma förutsättningar som du.
Så som hur mycket du vill låna i förhållande till bostadens värde och den bindningstid du väljer. Räntan går då inte att förhandla. Men, man kan med färdigförhandlad ränta säga att banken redan förhandlat åt dig.
Låt din vilja att löpande förhandla vara en del i ditt beslut om vilken typ av räntesättning, och därigenom den bolånebank, du ska välja.
Villalivets Försäkringsexpert
Mia Winberg, ansvarig för hemförsäkring på Dina Försäkringar
Förra vintern fick min granne en vattenskada när ledningarna frös och försäkringsbolaget ville inte ersätta hela skadan. Hur gäller försäkringen vid frysning?
Höga elpriser och kalla vintrar har ställt till det för många villaägare. Både villa- och fritidshusförsäkringen ersätter normalt skador som uppstår till följd av att ledningar fryser men du som fastighetsägare har ett stort eget ansvar för att förhindra att det sker.
Det ansvar du har och försäkringsbolagens krav kan se lite olika ut så det är viktigt att läsa på vad som gäller för just din försäkring. Generellt handlar det om att du måste ha tillräckligt hög värme i huset så att ledningarna inte riskerar att frysa.
Ska du resa bort eller om du inte bor permanent på fastigheten finns det även krav på tillsyn så att det upptäcks om värmen slutar att fungera.
Flera bolag har dessutom krav på att du ska stänga av vattnet, tömma ledningssystemen och antifrysbehandla dem om du ska vara borta en längre tid. Om du som fastighetsägare skulle missa något krav kan du drabbas av det som kallas nedsättning av försäkringsersättningen.
Det innebär att bolaget drar av en viss procentsats från den ersättning du får, oftast mellan 25-50 % men det kan även bli mer vid allvarlig försummelse. Därför är det viktigt att göra förebyggande insatser så att en skada inte inträffar.
Villalivets Elmarknadsexpert
Gustav Olsson, analytiker på Bixia
Hur kan jag sänka elförbrukningen i min villa?
Det som förbrukar överlägset mest energi i en villa är uppvärmning och varmvatten. Det är inte ovanligt att det står för omkring 75 procent av den totala elförbrukningen (den resterande delen utgörs av hushållsel). Genom att se över hur du värmer upp huset och hur och när du använder varmvatten kan du spara betydande summor varje år. Men det finns även andra, relativt enkla, saker som du kan göra för att sänka din elförbrukning.
En av de mest effektiva åtgärderna är att förbättra isoleringen. Dålig isolering kan leda till värmeförluster, vilket tvingar uppvärmningssystemet att arbeta hårdare. Genom att tilläggsisolera vinden och väggarna hålls värmen inne under vintern och ute under sommaren.
Byt till energisnåla apparater
Elektroniska apparater kan dra mycket energi, särskilt om de är gamla eller ineffektiva. När det är dags att byta ut gamla apparater ska du välja modeller med hög energimärkning, det betyder att de är energisnåla.
Det är också av betydelse att stänga av apparater som inte används och att dra ur laddsladden ur vägguttaget när du inte laddar.
Det är alltså ingen myt att teknik som inte används fortsätter att dra el även i stand by-läge. Belysning kan också vara en stor energislukare, särskilt i stora villor.
Byt ut glödlampor mot LED-lampor som drar betydligt mindre energi och har en längre livslängd. Om du vill ta det ett steg längre kan du installera rörelsesensorer i rum som inte används så ofta, i förråd eller källare till exempel.
Ställ din fråga till experterna!
Skicka in dina frågor, dela med dig av dina funderingar och låt oss tillsammans utforska de bästa lösningarna för en tryggare, ekonomiskt sundare och mer energieffektiv framtid. Vår expertpanel är här för dig, i varje utgivning
Har du frågor som rör elavtal, bolån eller försäkringar? Maila din fråga till experterna@villalivet.se