- Annons -

Många som bor i villa klagar över extremt höga elräkningar. Det slipper Marcus Skoog och Sandra Lindholm. Att bygga lågenergihus var det smartaste vi kunde göra, framhåller paret.

När Marcus och Sandra köpte en privat tomt på landet för att bygga sitt första egna hus var de tidigt överens om vad som gällde. Det skulle vara ett klimatsmart och energisnålt hus, en modern skapelse, helst med bergvärme.
Energisnålt hus

– Folk som bor i villa klagar ofta på att deras elräkningar skjuter i höjden, men så behöver det inte alls vara. Med det här konceptet minskar vi driftskostnaderna rejält, samtidigt som det är positivt ur miljösynpunkt, säger de.

– Att kostnaderna vid själva bygget ofta hamnar mellan 50 000 och 100 000 kronor mer än vanligt är något som tjänas in på sikt.

– Man får ställa sig frågan hur mycket extra det egentligen kostar i ränta att låna upp emot 100 000 kronor mer mot hur mycket mindre energi man gör av med varje år när man lever i ett energisnålt hus. För oss var det inget svårt beslut, menar Marcus.

Rejäla väggar och lågt u-värde
Energisnålt hus

De rejäla väggarna har 310 millimeters isolering av mineralull – att jämföra mot mer vanliga 220 till 240 millimeters isolering. Fönstren av treglas med argongas mellan lagren har ett UV-värde på 0,9 – i stället för 1,2 som är standard i dag.

– Grundtanken är att huset inte ska läcka värme någonstans. Att det i stället kan bli rätt varmt på sommaren går snabbt att åtgärda genom exempelvis tak, markiser eller persienner, berättar Håkan Johansson, vars företag tillverkat Marcus och Sandras hus.

Eftersom ett fönster läcker ungefär tio gånger mer energi än en vägg är fönstren extremt viktiga – har du inte riktigt täta sådana tappas ju hela finessen. Därför levererar vi hela paketet med husstommar och treglasfönster monterade i fabrik. Efter en bit över tio år inom byggbranschen startade Håkan eget hemma i Linköping 2009.

– Så sent som för bara fem år sedan undrade nästan ingen husköpare hur tjock isoleringen var eller hur mycket energi villan drog. I takt med att elpriset har stigit ordentligt har intresset vuxit sig allt större för att bygga energisnåla hus, menar han.

Energisnålt hus sparar mer än väntat
Energisnålt hus

Marcus och Sandras mål var att komma ned så lågt som möjligt i förbrukning.
– Det gick över förväntan eftersom de teoretiska beräkningarna visar att vi hamnar på en förbrukning på 30 kilowattimmar per kvadratmeter och år, säger Sandra. Boverkets krav ligger på 55 kilowattimmar. Något som i så fall innebär en årskostnad på drygt 7 500 kronor per år för både värme och varmvatten. Endast hushållselen tillkommer när det gäller energi.

– I normala fall skulle ett sådant här stort hus på 193 kvadratmeter säkert ligga runt 20 000 kronor i årskostnad för värme och varmvatten. Eftersom vi har tänkt bo här i många år betyder det med andra ord att vi kommer att spara mycket pengar på sikt, poängterar sambon.

Husvagnssemester på tomten
Energisnålt hus

Paret träffade Håkan när en bekants bekant gifte sig i italienska Toscana. Då smiddes planerna till att bygga ett energisnålt hus tillsammans. Tomten köptes i augusti 2009, husets stommar restes i april 2010 – och de flyttade in i november samma år.

– Med hjälp av min pappa, som är pensionerad snickare, skötte vi allt bygge efter stomresningen själva. Det enda vi tog hjälp med var el, ventilation, VVS och kakelsättning. Nu har vi även dragit i gång med övervåningen på allvar, berättar Marcus.

Efter att ha flyttat från sin lägenhet i centrala Linköping bodde paret under hela sin sex veckor långa semester i en husvagn på tomten sommaren 2010. Under hösten blev det några månader hos svärmor.

– Det gjorde att vi hade extra motivation i bygget, skrattar Marcus.

Nej, det fungerade jättebra, även om vi inte var där så ofta. Vi la ju all fritid på huset. Och visst känns det lite speciellt att bo här i vårt energisnåla hus när man både har ritat själv och byggt mycket på egen hand.

Fakta om att bygga lågenergihus
Energisnålt hus

Fördel: Har en bättre driftekonomi och i synnerhet om huset värms via bergvärme eller fjärrvärme.

Nackdel: Hög installationskostnad och den positiva effekten kan utebli om inte husets värmekälla är rätt dimensionerad.

 

  • Byggt med en vägg isolerad med 310 mm mineralull. den är uppbyggd med tre regelverk – 45 millimeter ytterst, 220 millimeter i mitten och 45 millimeter som ett ”inre” regelverk. det innebär att det tredubbla regelverket eliminerar köldbryggor i väggen helt och hållet. Ett dubbelt regelverk kan aldrig eliminera köldbryggor på samma sätt.
  • Plastfolien placeras 45 millimeter in i väggen för att den inte ska ”punkteras” vid håltagning för exempelvis eldosor.
  • Väggens u-värde är rekordlåga 0,125 w/m2.
  • Isolertjockleken på vinden är 750 millimeter – vilket kan jämföras mot mer vanliga 400-500 millimeter.
  • Skillnaden mellan det energisnåla huset och en vanlig villa handlar om gedigna material och tjock isolering. Dessutom konstruktionslösningar som gör huset absolut tätt.
  • Kontrollerad ventilation (FtX) gör att huset inte möglar när värmen återvinns upp till 85 procent.
  • Alla fönster är av treglastyp med argongas mellan lagren, samt uv-filter på utsidan. U-värdet är 0,9.
  • Enligt beräkningar drar huset bara 30 kilo- wattimmar per kvadrat och år i energi – i jämförelse mot många andra villor som ligger ända upp mot 100 kilowattimmar per kvadrat och år. Då tillkommer hushållsel.

Bygga energisnålt hus - hall

 

Text: Joakim Löwing
Foto: Peter Ericsson

 

- Annons -