Nya fönster i gammal stil

Den vackra 1800-talsvillan hade bara ett fel – dragiga gamla fönster som fick värmekostnaderna att skena. Sju nya fönster i gammal stil och en altandörr senare slår Anita Sandgren fast: — Det var varken särskilt krångligt eller dyrt.

Vad är det för mening med havsutsikt när fönstren är så gamla och slitna att man knappt ser ut, tänkte Anita Sandgren i skånska Glumslöv. Närheten till havet hade tagit ut sin rätt på fönstren i hennes villa, byggd 1870, och ganska snart efter att familjen flyttade in 2001 insåg de att något måste göras.
— Vinden blåste rakt in i huset och värmekostnaderna ska vi bara inte tala om. Men sedan funderade man en del på vad det skulle kosta så klart. Dessutom bor vi i en kulturskyddad by, så man får inte göra vad som helst med huset, säger Anita Sandgren.

Nya fönster i gammal stil

 

Nya blå aluminiumfönster i gammal stil

Som för många andra villaägare blev rotavdraget det som till sist fick familjen att göra slag i saken. Valet föll på fasta aluminiumfönster, blå precis som ursprungsfönstren.
— Det var viktigt att de passade in med resten av huset, så det hela är gjort i gammal stil. Det syns inte alls att det är moderna fönster, säger Anita Sandgren.

När familjen beställde arbetet var det väntetid hos företaget Wisy, som skulle leverera och installera de nya fönstrena i gammal stil, så det tog ungefär tre månader innan allt var klart. Något besvär eller obehag av att ha bullriga hantverkare i huset märktes inte.

Byter resten också

– De gjorde ju allt medan vi var på jobbet, så det var inga problem. Och de städade och gjorde snyggt efter sig, vad mer kan man begära, säger Anita Sandgen med ett skratt.

86 000 kronor gick kalaset på, men då är inte rotavdraget medräknat. Och familjen Sandgren är så nöjda att de nu har beslutat sig för att fixa resterande åtta fönster, plus ett nytt takfönster. Beräknad kostnad: 125 000 kronor exklusive rotavdrag och rabatt.
– Det är stor skillnad. Vi är verkligen mycket nöjda! säger Anita Sandgren.

Fem fakta om fönster

  • 35 procent av värmen i huset går ut genom väggar,
    tak och fönster.
  • I många hus finns det fortfarande gamla kopplade tvåglasfönster där man kan öppna isär bågen. Moderna fönster har isolerrutor som består av ett paket där rutorna inte kan skiljas åt.
  • Dåligt isolerade fönster ger mycket kallras, det vill säga luften vid fönstret kyls ned, faller mot golvet och orsakar golvdrag.
  • Energisparglas har en osynlig beläggning som hindrar
    en del av värmen att tränga ut.
  • Väljer du fönster helt eller delvis i aluminium får du nästan underhållsfria fönster; du slipper skrapa och måla.

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

Villalivet Ai
- Annons -
Villalivet Ai

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -