Se över ditt klimatskal – 10 snabba tips för låg energiförbrukning

Se över ditt klimatskal och behåll värmen i huset

75 % av våra energikostnader går till att producera värme och varmvatten I ett otätt eller dåligt isolerat hus försvinner mycket av värmen rakt ut – helt onödan!

Inte bara du går ut genom dörren – byt till energidörr

Lika enkelt som det är för dig att kliva ut genom dörren är det för värmen att smita ut. En otät ytterdött släpper ut mängder med värme och ger inte bara en dragig hall utan också faktiskt en märkbar påverkan på uppvärmningskostnaden.

De flesta känner igen begreppet U-värde när vi pratar om fönster, men hur mycket värme förlorar du egentligen genom din ytterdörr? En normal dörr har ett U-värde mellan 0,8 och 1,5, det låter kanske inte som så mycket skillnad men en dörr med U-värdet 0,8 isolerar faktiskt dubbelt så bra som en med U-värde på 1,5.

Tänk på: Beroende på detaljplan för ditt område kan du behöva bygglov, kolla detta med din kommun.

1
Old wooden window frames with rotting wood and cracked peeling paint, house needs renovation and new frames closeup

Gamla och otäta fönster – byt eller täta, båda gör skillnad

Dåligt isolerade och otäta fönster är en välkänd källa till värmeförluster. Genom att byta ut eller renovera dina gamla fönster får du inte bara ett bättre inomhusklimat utan också bättre ljudisolering.

Byta eller renovera?

För den lite händige går det att göra en hel del på egen hand. Att byta tätningslister och justera gångjärn och beslag så att fönsterbågen ligger jämnt mot karmen är relativt enkelt och gör stor skillnad för isoleringen.

För att få bättre isolering i själva fönstret kan du välja att ersätta befintligt, eller komplettera nuvarande fönsterglas med isoler- eller lågemissionsglas. Det finns flera tillgängliga metoder för att få nytt, energieffektivt glas i gamla fönster utan att behöva byta hela fönstret.

Att byta fönster har naturligtvis också sina fördelar, med nya moderna fönster får du inte bara en energimässigt stor fördel utan dessutom möjlighet till en hel del smarta tillval. Underhållsfria karmar, självrengörande glas, solskydd, insynsskydd eller extra ljudreducering är bara några av möjligheterna.

Läs också: FTX-ventilation: 5 fördelar i komplett guide

Elda inte för kråkorna – behåll värmen med kassett

Visst är det härlig att höra knastret från en öppen spis, men faktum är att det ofta innebär att du eldar för kråkorna. Att elda i en öppen spis är mysigt, med inte alls särskilt energieffektivt. Med en enkel insats kan din öppna spis bli en effektiv eldstad som bevarar värmen långt efter att elden brunnit ut. En modern spiskassett ger dig en verkningsgrad på hela 80 % jämfört med 5-10 % för en öppen spis.

2
Concept for saving energy, eco-friendly, global warming. Creative top view flat lay of led light bulb, electrical plug, leaves, paper house composition with copy space on green background

10 snabba för att minska energiförbrukningen

Att byta dörrar fönster och tak kräver lite planering. Vill du kunna sänka din energiförbrukning redan idag finns det flera enkla och snabba tips.

  1. Använd LED-lampor och framför allt, släck när ljuset inte behövs.
  2. Sänk inomhustemperaturen en grads sänkning minskar energianvändningen med hela 5 %.
  3. Dra ur alla laddare som inte används.
  4. Byt tätningslister runt fönster och dörrar.
  5. Diska i diskmaskin sparar energi jämfört med att diska för hand. Vid handdiskning under rinnande vatten går det åt upp till tre gånger så mycket energi.
  6. Skippa standby som är en av de största dolda strömtjuvarna i våra hem. Standbyläget slukar ström motsvarande 2 % av landets årliga elförbrukning.
  7. Använd vattenkokare när du ska koka upp vatten, det går snabbare och sparar energi.
  8. Snålspolande duschmunstycke sparar på varmvattnet, och givetvis hur ofta och länge du duschar. Ett snålspolande duschmunstycke minskar din konsumerade vattenvolym med upp till 70 %.
  9. Tvätta i 40 °C i stället för 60 °C, det räcker oftast alldeles utmärkt och kan nästan halvera energianvändningen.
  10. Rätt temp i kyl och frys +4 °C i kylen och -18 °C i frysen är optimalt för både matförvaring och energianvändning. Varje extra grad ökar energiförbrukningen med ca 10 % för kylen och 6 % för frysen.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -