Baka en hemmagjord pizza med rätta knycken – Recept av Dennis Säwström
Att baka pizza hemma har fått ett rejält uppsving. Dennis har också hakat på trenden och delar här med sig av ett enkelt sätt vi alla reder ut, i alla fall med lite träning. Degen är en enkel bröd-deg som går alldeles utmärkt att göra samma dag.
Allra godast blir pizzan i en vedeldad pizzaugn, jag har själv precis skaffat en och precis som med allt annat finns det massor av tips att läsa, men jag skulle säga att viktigast av allt ändå är träning. Så efter ett antal försök, här kommer mina bästa tips!
Ska du baka pizza i vanlig ugn får du bäst resultat med en pizzasten, både det och pizzaspade hittar du i en välsorterad köksbutik eller bland grilltillbehören. Har du ingen pizzasten går det bra att grädda på en upp-och-nervänd långpanna, den ger en jämn och bra yta att baka pizzan på.
Tomatsås
- 2 burkar finkrossade tomater
- 1 kruka basilika
- 1 msk honung
- 1 riven vitlöksklyfta
- lite salt, svartpeppar och rödvinsvinäger (efter egen smak)
Blanda allt och mixa med stavmixer till en slät sås.
Pizzadeg (6 pizzor)
- ½ liter vatten fingervarmt
- 20 gram jäst
- ½ dl matolja/olivolja
- 830 gram vetemjöl
- 18 gram salt
Lös upp jästen i vattnet, tillsätt oljan och mjölet och kör i en degblandare på medelhastighet i 8 minuter. Tillsätt salt och blanda i ytterligare 3 minuter. Täck med en fuktig handduk och jäs i ca 40 minuter.
Stjälp upp degen och dela i 6 lika stora bitar, rulla varje bit till en boll och lägg på en mjölad ugnsform. När alla bollar är klara, pudra över lite mjöl och täck med plastfilm. Låt jäsa i ca 1 timme.
Läs också: Steka entrecote som proffs – 5 enkla steg alla klarar
Sätt ugnen på under och övervärme 300°C grader lägg in stenen på galler i mitten av ugnen.
Rätta knycken Lägg en degboll i en liten hög med mjöl och tryck ut till en rundel med fingrarna, kupa sedan händerna och dra i en roterande rörelse ut degen till en rund tunn platta. Målet är att den ser ut som en något tjock pannkaka fast med tydlig kant.
Tycker du det är svårt så använd kavel. Lyft sedan upp din pizzabotten och släng den mellan händerna för att avlägsna överflödigt mjöl och lägg på en ren skärbräda. Lägg på tomatsåsen, börja från mitten och jobba dig ut mot kanterna, lämna ca ½ cm på kanten, men snåla inte!
Läs också: Kålpudding: 7 enkla steg till hemlagad middag
Strö över riven ost, själv tycker jag ju fetare desto godare, men färdigriven pizzaost från affären funkar också bra, sen är det bara att toppa med det du önskar. Parmaskinka, räkor och liknande blir godast om du lägger på efter gräddning.
Tips: För extra smak, marinera grönsakerna – lite olja, salt, peppar och vitlök är allt du behöver.Nu är det bara att lyfta upp pizzan med pizzaspaden och lägga den i ugnen. Här behöver man vara lite snabb – dra med ett beslutsamt ryck upp pizzan på spaden, skaka sedan försiktigt ner den på stenen eller i pizzaugnen. Att grädda tar bara några minuter, du ser tydligt när den är klar.
Läs också: Bechamelsås: 5 enkla steg till perfekt sås varje gång
Läs också: Pannkakor – bästa receptet för att lyckas varje gång!