Spara pengar genom att byta ut oljepanna

Hur sparar man pengar genom att byta ut oljepannan?

Familjen Dymling träffar en energikonsult. Den här familjen tillhör den krympande skaran som värmer upp huset med olja. De undrar om de skulle tjäna på att byta värmesystem nu eller vänta tills de måste – om det blir oljeförbud 2020. De tog hem en energikonsult över en kopp kaffe.

  • Här bor: Max och Madeleine med sina döttrar Maja 17 och Malin 21.
  • Yrken: Max är ekonomichef på ett byggföretag och Madeleine är enhetschef på kommunen.
  • Huset: Radhus, 120 m2 i ett plan, 4 rum och kök, byggt 1971, renoverat löpande.

I ett radhus i Skåne bor Max och Madeleine med döttrarna Malin och Maja. De flyttade hit 1993 och tänker bo kvar. De har bytt fönster och kök, renoverat badrum, anlagt en fin entré och byggt uteplats. För åtta år sen köpte de en ny oljepanna, väl medvetna om oljans nackdelar, om miljöaspekten och det eventuella oljeförbudet. Snart måste de fatta ett beslut och byta oljepanna mot en annan form av uppvärmning. Men det är inte helt lätt. Max har räknat lite själv och är orolig för fuktproblemet som grannarna vittnar om, och som hänger ihop med att oljepannan tar hand om ventilationen i krypgrunden. Madeleine är dessutom rädd för fula värmeväxlare och oljud.

– Faktum är att det funkar jättebra med oljepanna, tycker Max. Det är en behaglig värme och kostnaden är helt okej.
Madeleine håller med och berättar att det går åt två kubikmeter per år.

Oljepanna

Oljepannan sköter om huset

Peter Hornbeck är energikonsult i Skåne. Över en kopp kaffe bjuder han på kalkyler, alternativa energikällor och möjliga inbesparingar. Peter känner till de så kallade Hjärtehusen med en planlösning som var vanlig på 70-talet. Oljepannan är placerad i mitten, i husets hjärta, med kök och bad runt om.

– Det är ett problem med ventilationen i de här husen och det går att åtgärda med en avfuktare i krypgrunden. Ofta är utrymmet trångt och det kan innebära lite grävjobb. Den biten får man också räkna in i kalkylen. Sen tar oljepannan även hand om fukt och regnvatten i skorstenen, så man får sätta dit ett skorstensskydd så att den inte vittrar sönder.

Sparmöjligheter vid byte av oljepanna

Efter lite prat om husets standard, elkostnader och familjens vanor tar Peter fram papper och penna och räknar högt.
– Den stora besparingen ligger ju i att byta ut oljepannan mot en luftvatten-värmepump. Då kan ni spara 12 000 kr om året. Men det är en investering på cirka 100 000 kronor, plus åtgärderna för krypgrunden på cirka 30 000 kr. Hade pannan varit 20 år eller mer hade jag rekommenderat ett byte, menar Peter, men inte nu med en så pass ny oljepanna. Men det finns andra sätt.
– Nya vitvaror är ett sätt att få ner elkostnaden. Snittet per hushåll ligger på 6 200 kWh per år. Ni ligger 4 000 kWh över det. Den elektriska golvvärmen i köket gör ju en del. Annars är bästa spartipset att sänka inomhustemperaturen 1-2 grader. Då sänker ni värmekostnaden med 5-10%.

En tillsvidarelösning

– Vill ni spara pengar i väntan på pannbyte så är en luftluft-värmepump ett bra komplement till oljan. Med en bra värmepump och en bra öppen planlösning som ni har kan ni kalkylera med en besparing på cirka 40 %, berättar Peter. Det blir 6 750 kr per år som ni sparar. Kostnaden för en luftluftvärmepump ligger på cirka 20 000 kronor, installerad och klar efter ROT-avdrag, så den är betald på två tre år.
– Ni kommer att vilja behålla luftluftpumpen även efter pannbytet. Den ger ett skönt inneklimat och renare luft, och på sommaren kan den kyla luften, fortsätter Peter.

Byta ut oljepanna

Utseende och oljud då?

För att få bra effekt på en luftluftpump så är placeringen viktig. Inomhusdelen måste sitta centralt så att värmen lätt sprids i hemmet. En bra placering hos familjen Dymling är mittemellan kök och vardagsrum, i korridoren utanför sovrummen. Peter visar en rostfri och ganska diskret variant som han hoppas att Madeleine ska gilla.
– Ljudet är obefintligt och luftstrålen känns bara någon decimeter från utblåset. Men det är klart, man ska inte sätta den precis ovanför soffan. Och utomhus räcker det med att man inte sätter dem under ett sovrumsfönster för att de inte ska störa. Madeleine är känslig för ljud.
– Även det som låter lite stör och är stressande, man tänker inte på det förrän det tystnar, avslutar Madeleine.
Nu ska familjen fundera vidare och titta närmare på kalkylen innan de bestämmer sig.

Bra att veta om oljeförbud

Det finns politiskt beslut på att oljeberoendet ska minska till 2020. Uppvärmningen av villor ska stå för en del av minskningen vid sidan av t.ex. transporter. Det innebär att man strävar efter att upphöra med all oljeeldning i villor till 2020. Ännu finns det inga mer konkreta beslut om hur det ska ske, om det är via skattestyrningar, konverteringsbidrag eller förbud. Men det kommer.
Bäst i test! Jämför olika värmepannor och pumpar på energimyndigheten.se

Peters tips för pannbytare!

  • Fuktigheten i källare eller krypgrund kan påverkas – fundera över det före, håll koll efteråt och sätt in åtgärder om det behövs
  • Tänk på skorstenen efter att pannan tagits bort
  • Var noga med att köpa rätt värmepump till just ditt hus – det finns många alternativ och det som är rätt för grannen är kanske inte rätt för dig
  • Tänk noga igenom placeringen av utedelen så att ljudet inte stör dig eller dina grannar.
  • Anlita en av SVEP (www.svepinfo.se) certifierad installatör

Paret som har oljepanna Oljepanna hjälper till att värma upp rum Byta ut oljepanna - sovrummet

Konsultation om att byta ut oljepanna Byta ut oljepanna - hallen

Oljepannan passar in bra i huset från 70-talet Byta ut oljepanna - vardagsrummet

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -
Tävling: Vinn 3st presentkort á 10.000kr från VillaFönsterTävla här!