Strömavbrott – så gör du om strömmen går

Strömavbrott – helt plötsligt slocknar TV:n eller har du riktig otur blir hela huset svart.

Får du strömavbrott och det helt plötsligt blir mörkt i huset kan det bero på främst två saker. Det kan vara att en säkring gått, då är problemet ofta lokalt eller begränsat till några apparater men blir det helt svart och grannen verkar ha samma problem är det förmodligen så att det är fel på ledningarna hos ditt elbolag. Ifall det är det senare, felanmäl till ditt elbolag och vänta ut att deras tekniker löser problemet.

strömavbrott

En säkring har gått

Ifall det bara är i delar av huset strömmen gått är det med största säkerhet så att en säkring har gått som orsakar ditt strömavbrott och då är det bara att åtgärda problemet på egen hand.

Först ska du hitta säkringen i ditt elskåp. Några bra tips är att alltid ha en ficklampa liggande vid elskåpet så du kan se bra även om det är mörkt och att du lär dig ditt elskåp och vilka maskiner eller rum som går till vilken säkring så att du lätt kan hitta felet när det uppstår.

strömavbrott

I nya proppskåp är det lätt att se var problemet ligger eftersom den säkring som gått ligger i off-läge. Då är det bara att fälla upp den igen och strömmen kommer tillbaka.

strömavbrott

I gamla skåp kan det vara värre ifall du inte vet vilken säkring du ska kolla efter. Du kan se efter den lilla metallknappen som ”ploppar ut” när säkringen går eller känna om det är någon av säkringarna som är varm. På så sätt kan du oftast hitta den som är sönder och byta ut den.

OBS! Slå alltid av de apparater som är kopplade till den felaktiga säkringen innan du byter säkring eller fäller upp spaken i on-läge.

När du slagit på strömmen igen, sätt på apparaterna igen en i taget. Då kan du se var felet ligger och vilken apparat så är söndrig och behöver bytas ut.

Ibland kan det också vara så att det ligger för många apparater under en och samma säkring. Då måste du byta över någon apparat till en annan ”krets” i ditt proppskåp.

Fel hos elbolaget

Efter du har felanmält strömavbrott till ditt elbolag är det ända du kan göra att vänta på att de ska lösa problemet. Se till att du alltid vet var du har en ficklampa, levande ljus och tändstickor eller tändare och att du har en laddare till din mobil som du kan ladda i bilen så att du kan hålla dig uppdaterad om vad som händer. Det är också bra att ha dunkar så du kan hämta vatten och ett gasolkök att laga mat på.

strömavbrott

Snabba tips vid strömavbrott

  1. Ta reda på varför strömmen gått. Är det bara en propp eller är det hos elbolaget felet ligger?
  2. Om hela huset saknar ström och det också är mörkt hos grannen är det förmodligen hos elbolaget felet ligger. Anmäl till ditt elbolag.
  3. Om det bara är vissa rum som blir mörka eller vissa elektriska apparater som inte fungerar är det med största sannolikhet en propp som gått. Hitta den söndriga proppen och byt ut den.
  4. En väldigt viktig sak när du byter propp (gamla elskåp) eller fäller upp proppen i on-läge igen (nya elskåp) är att du stänger av allt som hör till den säkringen innan du gör något med den.
  5. Efter du bytt/slagit på strömmen igen, slå på apparaterna eller lamporna en efter en så kan du lättare se var eventuellt fel ligger.
  6. Ha alltid en fungerande ficklampa lätt till hands så du hittar ditt proppskåp och lätt ser felet.
  7. Har du ett proppskåp med säkringar som måste bytas ut, se då till att alltid ha säkringar hemma

 

 

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -

Relaterade artiklar