Att tänka på när du ska välja kamin!

Att låta en kamin stå för en del av uppvärmningskostnaden är klokt. Det sänker kostnaden, ger en behaglig värme och skapar trivsel. Eldar du dessutom rätt är det både en säker, billig och miljövänlig uppvärmningsmetod. Värt att tänka på är också att moderna kaminer är mycket renare och effektivare. I denna artikeln kommer du få all sorts information du behöver för att välja kamin inför höst och vinter.

 

Välja kamin är viktigt - exempelvis en Ariterm PelletskaminFrån Ariterm

Välj CE- och Svanenmärkt

Ett sätt att minska brandrisken är att köpa en CE-märkt kamin. Det innebär bland annat att det anges tydligt hur långt ifrån brännbart material som kaminen måste vara placerad. En CE-märkt kamin uppfyller dessutom gällande krav för koloxidutsläpp. Det finns även Svanenmärkta kaminer där kraven på utsläpp och tillverkning är ännu hårdare. Många av de stora varumärkena lever upp till dessa krav.

En pelletskamin kan du ha som primär värmekälla eller som komplement. Den är lättviktig och sköter sig själv.

Designen är viktig

En braskamin är en möbel och något som ska beskådas och njutas av lång tid framöver. Var noga och välj kaminer som passar till rummet och övrig inredning. Insynen till elden är inte bara en designfråga för ju mer glas du har desto högre är kraven på skötsel och eldningsteknik. Annars är det lätt att glaset sotar igen.

Välja Kamin från HWAM

Den här kaminen från HWAM är omgiven av värmelagringssystem som håller kvar värmen längre än plåt och gjutjärn.

Vilken braskamin passar dig?

PLÅTKAMIN – Ger snabb värme

Braskaminer i plåt och gjutjärn ger snabb värme, men svalnar snabbt. Med en stor glaslucka får man hög mysfaktor. Lätt att installera och sköta. Finns i alla prisklasser. Ger snabb tillskottsvärme men svalnar snabbt. Brinner snabbt och måste matas ofta för att hålla värmen.

Välja kamin Contura plåtkamin gråVälja kamin Contura Plåtkamin mörkgrå Från Contura

Plåtkaminen passar till exempel bra i mindre fritidshus som stått kalla ett tag och där man snabbt vill ha upp värmen. Den tyngre täljstenskaminen är trögare i starten och ger inte samma intensiva värme, men håller å andra sidan temperaturen jämnare och längre.

GJUTJÄRNSKAMIN – Klassiskt utseende och snabb värme

Många modeller har kokplatta vilket kan vara bra om strömmen går. Finns mycket små och kompakta modeller, gamla modeller och nya moderna. Lätta att installera och passar i de flesta hus. Kaminen är varm under eldning och svalnar snabbt efteråt. Små modeller måste matas ofta.

SPISINSATS I ÖPPEN SPIS – Effektiv och prisvärd

Välja kamin Contura Spisinsats Från Contura

Med en braskamin som insats i den öppna spisen ökar du vedens verkningsgrad från 5-10 procent till 40-60 procent. Storleken avgör verkningsgraden. Med en eller två fläktar kan värmeeffekten ökas ytterligare. Effektiv värme för en billig peng. Enkel att installera själv.

 

TÄLJSTENSKAMIN / MURSPIS – Håller värmen länge och ger en skön eftervärme

Välja kamin: Contura Täljstenskamin Från Contura

Täljstenskaminer ger skön eftervärme och mer värme från veden. Den här är låg och nätt och lagrar värmen längre än en kamin i plåt och gjutjärn. I just den här modellen kan du välja en lucka i gjutjärn eller glas som ger ett modernare uttryck.

Täljsten, tegel och kakel lagrar värmen bra. Det är en större installation som ofta kräver förstärkt bjälklager och till och med platta. Det tar lite tid att få upp strålningsvärmen men du behöver bara elda ett par gånger per dygn. Priset är högre. Kan ersätta andra värmekällor helt.

KAKELUGN – Långvarig värme på låg effekt

Kakelugnen tar lite tid värma upp men ger långvarig värme på låg effekt. Det är en tung, klassisk eldstad. Den värmebevarande principen med femkanaligt rökgassystem används även i nytillverkade kakelugnar. Högt pris men kan ersätta andra värmekällor helt.

Välja kamin - kakelugn: Keddy-Christineberg-Vit

Ny eller gammal kakelugn?

Effekten är ungefär detsamma. Skillnaden är den sk kakelugnspannan som har en vattentank inuti som man eldar varm. Den kopplas till elementslingan och förutsätter därför att du har vattenburna element. Det gör att uppvärmningen blir ännu effektivare och du sparar pengar. Kakelugnar är dock tunga och kräver sin plats och förstärkning, men de kan ersätta ordinarie värme helt. Det finns även de i plåt som fylls med sand.

Se fler produkter i vår produktguide

Elda rätt – Tips och råd när du ska välja kamin

 • För liten vedmängd eller för grovt kluven ved gör att brännkammaren inte kommer upp i rätt arbetstemperatur. Resultatet blir dålig förbränning med kraftig sotbildning eller så slocknar elden när luckan stängs.
 • Moderna kaminer är upp till 90% renare och 40% mer effektiva än sina föregångare.
 • Elda alltid med torr ved. Fuktig ved är svår att tända och ökar risken för att tjära bildas  i skorstenen med risk för soteld. Och så luktar det illa.
 • Låt luckan stå på glänt minst tio minuter efter att brasan tänts.
 • Se till att brasan alltid får tillräckligt med syre.
 • Elda aldrig mer än 3 kg ved per timme. Annars finns det risk för överhettning, vilket betyder att det kan börja brinna.
 • När du har eldat i fyra timmar så låt eldstaden vila i fyra timmar.
 • Låt alltid veden ligga inomhus minst ett dygn innan den eldas. Frusen ved gör att värmeutbytet blir dåligt.
 • Mät temperaturen i din skorsten med en rökgastermometer. Normalt är den inte godkänd för mer än 450 grader.
 • Förvara askan från kaminen i ett obrännbart kärl med tättslutande lock.
 • Följ alltid eldningsinstruktionerna för just din eldstad.

Text : Eva Linetti 

 

Läs mer om säker eldning på www.dinsakerhet.se