Värmepumpen sparar tusenlappar

Värmepumpen en bra investering!

Björn och Catarina Gustavsson installerade en luftvärmepump för knappt ett år sedan och sänkte elförbrukningen med 25 procent. – Vi är helnöjda! Vi har redan sparat 4000 kronor på elräkningen, säger Björn Gustavsson.

När Björn och Catarina Gustavsson flyttade till sitt 1970-talshus i skånska Genarp värmdes det upp med direktverkande el. Hushållsel och värme kostade runt 26 000 kronor per år. Flera grannar hade redan installerat värmepumpar (som hämtar värme från exvis mark, berggrund eller luften).

– Eftersom vi inte har vattenburen uppvärmning var luft/luft-värmepump det enklaste för oss att installera, säger Björn Gustavsson. Efter att ha jämfört tester och lyssnat på andra villaägare, fastnade de för en Toshiba Polar för 180 kvadratmeter stora hus. Den kom på plats för snart ett år sedan och kostade 24 000 kronor inklusive installation. På utsidan av huset sitter fläktlådan som är stor som en resväska dold bakom trälameller, på insidan en fläkt som är stor som en golfbag.

– Vi har ganska öppen planlösning och det är bra för då flödar luften lätt. Men vi märkte i de yttersta rummen och på ovanvåningen att luftvärmen inte riktigt räckte fram, så där har vi elementen på väldigt lågt och då fungerar det utmärkt, berättar Björn Gustavsson.

De har haft sin värmepump i ett år och har bara lovord.

– Den låter bara som en bordsfläkt. Dessutom renar den luften, vilket ju inte är fel när man har småbarn.

Energiförbrukningen rasade direkt. På mindre än ett år har kostnaden minskat från 26 000 till 22 000 kronor. De räknar med att spara ännu mer när de har justerat färdigt.

– Jag tror att vi har betalat av den på 4–5 år, och jag räknar med att den håller i minst 15 år, så vi är supernöjda, säger Björn Gustavsson.

Experten svarar

Värmepumpen sparar tusenlappar bild 2 

Anders Odell ansvarig för testerna på Energimyndigheten, tipsar om hur man väljer rätt luft/luft-värmepump.

Är det någon skillnad på olika pumpar?
Nej, inte så stora i energibesparing, men en trend vi har märkt är att nyare pumpar bättre klarar kallare orter.

I vilka hus passar luft/luft-värmepump?
De passar bra som komplement i hus med direktverkande el. En viktig förutsättning är öppen planlösning.

I vilka hus passar de inte?
De passar inte i hus med många små rum och kanske inte heller i tättbebyggda områden där grannarna kan bli störda av pumpen. Har man vatten-buren värme finns det andra slags värmepumpar.

Hur mycket kan man spara?
Det beror på var man bor och hur mycket man förbrukar. Vi räknar med mellan 30 och 50 procent på uppvärmningskostnaden, exklusive varmvatten.

Vad ska man tänka på när man väljer?
Bullernivån. Be att få lyssna på pumpen både inne och ute hos någon annan innan du köper. Det är också viktigt att man anlitar en behörig installatör.

Behövs bygglov?
Nej, men prata först med grannar och även kommunens miljö- och hälsoskyddskontor.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -