- Annons -

[emaillocker]Är du också såld på pinnstolen? Pinnstolens stilrena formspråk har tilltalat många generationers inredare. De kommer i mer robusta modeller i almogestil men återfinns också i en mer modern, avskalad funkis-tappning. Här skriver vi om denna inredningsklassiker som alla borde ha i sina hem![/emaillocker]

En pinnstols klassiska utformning har en bekväm sittdel med infästa, ibland svarvade pinnar till ben. Ryggstödet utgörs traditionellt av sju pinnar och svänger elegant uppåt till den övre delen av ryggstödet. Här återfinns både rundade överdelar eller rakare varianter, och egentligen är det bara din egen smak som avgör vilken sort du tycker bäst om. Pinnstolen går att inreda med både i större matgrupper, eller som ett singelelement intill en bokhylla eller som nattduksbord.

pinnstol

Vad är en pinnstol?

En pinnstol är en stol som karaktäriseras av sju infästa pinnar i rygg och ben. Utformningen härstammar från sydöstra England och ska sedan ha blivit populär i Nordamerikas kolonier på 1700-talet. Där producerade man egna varianter och stolen fick växlande utformningar, beroende på om den tillverkades i Philadelphia eller New York.

Den nordamerikanska pinnstolen fick namnet Windsor chair eller på svenska, windsorstol. Att det sedan tog hundra år för svenskarna att acceptera den, har kanske att göra med att vi redan satt tillräckligt bra på våra egna gustavianska stolar med tygklädda sittdynor och handskurna ornament.

Den svenska “Lilla Åland”

Först i mitten av 1800-talet lät småländskan Henriette Killander göra en avritning av en windsorstol som Daniel Ljungqvist fick snickra ihop. Sju pinnar i ryggen, och sju i underredet, precis som den klassiska pinnstolen karaktäriseras av än idag. Carl Malmsten skapade sedan en elegant pinnstol i mer funkis-tappning, som kallades “Lilla Åland”. Hans modell har sedan 1942 räknats som en designklassiker och säljs dyrt på auktioner.

Lilla Åland produceras fortfarande av Stolab och det går att hitta sittdynor speciellt utformade till Carl Malmstens klassiker.

Inred med pinnstolar

Idag återfinns pinnstolen i en rad olika modeller. De kommer i alla tänkbara färger, träslag och med små detaljer i utformningen. Kanske är ändå favoriterna de okonstlade pinnstolarna i trä, med avsmalnande rygg och rundade pinnar. Att inreda med pinnstolar är tacksamt, eftersom de passar in i de flesta hushåll och går att använda även utanför köket. Här går vi igenom hur du enkelt kan inreda med denna mångsidiga möbel!

pinnstol

Retrostilen

Med designmässig utgångspunkt från Carl Malmstens “Lilla Åland” kan man skapa sig mycket fina och trendiga matgrupper. Vad sägs om ett runt teakbord till pinnstolarna? Det skapar en mycket hemtrevlig atmosfär och kommer vara en inredningsklassiker lång tid framöver. Se till att bordets ben har liknande avsmalnande svarvning som pinnstolarna, så att de talar samma formspråk.

  • Fyndat en snygg pinnstol utan par? Pinnstolar är minst lika vackra ensamma som i grupp. Ställ den intill din säng som ett nattduksbord, eller som enklare avlastningsbord i vardagsrummet.

Retrostilen är tillåtande och du kan välja pinnstolar både i teak, ljusare björk eller i bjärta färger som rött, grönt eller blått. Det bästa av allt? Det gör inget om du fyndar lite udda par pinnstolar.

Allmogestilen

Är inte teaktrenden något för dig? Då kanske det passar bättre med de mer klassiskt svarvade pinnstolarna. De har ofta en lite mer fantasifull utformning, kanske med enklare handskurna prydnadsmönster. Varför inte inreda en tidlös punschveranda med ljust målade pinnstolar från 1700-talet? Har du tur hittar du en hel matgrupp på auktion som du kan placera på verandan. Då passar det fint att gå “all-in” med en klassisk punschservis, en vit broderad duk och pelargoner längs med fönstren. För den där extra mysiga känslan är en fotogenlampa pricken över i:et.

  • Pinnstolar kommer också i karmstolsmodeller med ett krökt handtag för armar. Med en broderad filt gör den sig mycket vacker under en läslampa intill bokhyllan.

Vi på Villalivet hoppas du fick lite idéer och inspiration till hur du kan inreda med den tidlösa pinnstolen!

- Annons -