Genom paketinslagning med det lilla extra kan du få utlopp för din kreativitet, och kan också glädja den som får paketet lite extra. Ta chansen att träna på olika sätt att smycka paket, och testa nya idéer när du slår in julklappar. Vi delar med oss av våra bästa tips för paketinslagning med finess.

Julen innebär att många presenter ska ges bort. Då kan det vara roligt att variera paketinslagningen på olika sätt. Vi har flera tips till dig som ska slå in paket, exempelvis när det är dags för julklapparna.

Slå in julklappar som ett proffspaketinslagning

Om du frågar en expert på griftwrapping om paketinslagningstips skulle den personen ge två tips: våga använda annat än bara papper, och se till att använda material och verktyg av god kvalitet. I övrigt är det viktigaste att använda din kreativitet.

Du behöver inte slå in julklapparna du ska ge bort i presentpapper över huvud taget. I stället kan du använda stuvbitar av tyg, tidningspapper, gamla kartor, tygpåsar, kakburkar och mycket annat. Ett riktigt klassiskt proffstips är att förpacka julklappen i en gammal skokartong som kläs in i papper. Det är inte heller nödvändigt att använda vanliga presentsnören när du ska ge bort en present. Använd gärna garn eller bast för att binda ihop paketet, det är både snyggt och ger en personlig touch på inslagningen.

Ska du ge bort flera saker till samma person, varav den ena är ömtålig och den andra är mjuk? Då kan du använda den mjuka som vaddering för den ömtåliga presenten. Du kan till exempel lägga en flaska i en grillvante, eller vira in den i en handduk.

Dekorera paketet

Var inte rädd för att dekorera paketet på olika sätt, till exempel med sidenband, glitter, granris, klistermärken, godis eller julgransprydnader. Ska du ge bort något som ska användas i bilen skulle du kunna hänga en wunderbaum på paketet, men det uppskattas nog om du låter skyddsplasten vara kvar.

Om du väljer att slå in i papper eller i något liknande material, är det viktigt att mäta ordentligt och inte stressa. Klipp inte i papperet förrän du vet hur du ska vika och klippa, du undviker du att använda onödigt mycket och får ett finare resultat. Dels sparar du papper, och i förlängningen pengar, men det blir också lättare att vika papperet snyggt om mängden är lagom.

Rätt verktyg och material

paketinslagning

För bästa resultat är det viktigt att både verktyg och material är av hög kvalitet. Det är knappast en nyhet om du är en trogen besökare på denna sajt, och det gäller också när det kommer till paketinslagning. Verktyg som är bra att ha är:

 • Dubbelhäftande tejp.
 • Bandsplittare, som används till att dela snören.
 • Papperssax, som hålls vass genom att inte användas till något annat än papper.
 • Mönstersax.
 • Håltång.

Pappret är också viktigt. Vanliga presentpapper, som finns i många butiker och har motiv med tomtar, änglar och liknande går lätt sönder. För att pappret ska hålla bör det vara 70 grams-papper, alltså papper som väger 70 gram per kvadratmeter. Ett tips är att titta efter enfärgade, ribbade papper i butiken, dessa är ofta av denna kvalitet och utmärkta att använda för att slå in paket.

Slå in paketet och dekorera med överblivet papper

Små spillbitar av papper som inte är tillräckligt stora för att de ska gå att slå in något i dem, kan användas till dekoration av paket på olika sätt. Du kan till exempel använda en överbliven kvadratisk bit som dekoration. Rulla den hårt från ena hörnet, fäst ihop med en bit dubbelhäftande tejp så att rullen håller formen, och stick in den under snöret på ett paket. En simpel, men ack så tjusig dekoration att ha på presenten eller klappen. Här är några andra tips på hur du kan använda överblivet papper:

 • Ett sak att lägga på minnet om du inte har något paketsnöre är att du kan krulla en avlång pappersremsa med en sax. Gör på samma sätt som när du krullar ett paketsnöre och fäst den formade pappersbiten på ditt paket, också det på precis samma sätt som du skulle fästa ett snöre. Klart!
 • Om du är säker med saxen kan du också klippa ut schabloner från spillbitar i kontrasterande färg eller mönster. Klistra sedan dessa på paketet. Vill du inte skriva ett julklappsrim kan du klippa ut en schablon som blir en ledtråd till vad som finns i paketet. Extra snyggt blir det om du väljer att klippa schablonen ur ett papper som har samma färg, men ett annat mönster än det papper som du väljer att slå in hela presenten i.
 • Du kan också använda en mönstrad spillbit och lägga som en bård över ett enfärgat papper för snygg effekt. Slå först in paketet i det enfärgade pappret och klistra sedan fast bården, eller fäst den med dubbelhäftande tejp.

Gör en egen presentpåse

Ska du ge bort något som inte är alldeles lätt att slå in, såsom en cykelhjälm? Oavsett form kan presenten förpackas i en presentpåse. Det är inte svårt att göra en sådan själv, men det krävs en rejäl längd presentpapper. Gör så här:

 1. Lägg pappret med mönstersidan nedåt.
 2. Vik ena långsidan omlott över den andra, och tejpa ihop till en lång cylinder.
 3. Stäng cylinderns ena kortsida genom att vika in änden två varv och tejpa.
 4. Nu har du din påse. Stoppa in det som ska ges bort, stäng den andra kortsidan på samma sätt som den första och dekorera paketet.