- Annons -

 

 

Ett härligt och hälsosamt spa utomhus blev en välkommen födelsedagspresent som hela familjen fick stor glädje av. En underbar utsikt, bastu, brasa och grill både ute och inne gör det möjligt att njuta av sol och varma bad året runt.

spabad utomhus

Familjen gjorde en genomgripande renovering för cirka 5 år sedan. I samband med den och en förestående födelsedag togs beslutet att ett spa utomhus skulle installeras. Till saken hör att när man kommer hem till Nilssons, så parkerar man i uppförsbacke.
Solbad i eget spa! 5

Sedan går man ca 3 våningar uppåt på en vacker stentrappa, därefter ligger det mesta av husets utemiljö på baksidan.

Det innebär att utebadkaret fick lyftas över med kran. Här behövdes den högsta kranen som fanns att tillgå och den var hårt bokad. Just den lördagen när det var dags råkade grannen ha ställt till med stor fest. Alla gästerna blev blockerade i flera timmar för att kranen stod på vägen och ingen kom varken ut eller in. Efter detta skådespel svävade karet på plats över huset och ner på klippan.

 

Alla tänkbara tillbehör till spa utomhus

Karet har alla finesser som man kan tänka sig, dvs. belysning, jetstrålar, konstant värme, och bricka/bord på både in och utsidan för drinkar och tilltugg. Här finns gott om plats för minst 6 personer.

För att komma dit traskar man på mjuka trätrallar och kliver på en trappa i trä. Det finns även ett avtagbart räcke som man kan ta ett stadigt grepp om på vintern när det blir halt. Ångan från badkaret gör nämligen att allt runt omkring blir ”glaserat” av is, så försiktighet är ett måste vintertid.

Enkel, flyttbar dusch för utespat

Bredvid badkaret finns det en praktisk och mycket enkel dusch. Det är helt enkelt en trätrall med en vattenfallsdusch som de kopplar in via en helt vanlig vattenslang.
utedusch i trädgården vid spa utomhus

Det gör att duschen är lätt att flytta om det till exempel skulle vara blåsigt eller liknande. Duschen är ofta placerad bredvid tunnan och intill väggen på uterummet. Där finns det också krokar för handdukar och badrockar, så allt är lättillgängligt.

 

Ute och inne flyter ihop

Efter badet går man gärna in i det stora ute-/innerummet. Här inne finns en härlig brasa att sitta och slappna av framför, och såklart en vedeldad bastu!
Grillstation i anslutning till spa utomhus! 1

De har också gjort ett fint grillkök med en gasolgrill för inomhusbruk så att de ska kunna utnyttja det hela året. Det gör de, för här lagas det goda middagar för upp emot 20 gäster åt gången. I vintras hade familjen en Afterski och bjöd på korvgrillning och glüwein med solstolar i snön, medan man kollade skidåkning på storbildsteven.
Solbad i eget spa utomhus! mitt i texten 1

Fönsterpartiet som är längs långsidan av uterummet kan dras ifrån helt och hållet så att linjen mellan ute och inne försvinner nästan helt. Utsikten från badet sträcker sig över fjärden utanför Saltsjö-baden. Och dessutom har man solnedgången att betrakta på sommarkvällarna.

 

Så vill man åka hem till Nilssons på sommaren vet man var man hittar dem!

Här bor:

  • Mia
  • Anders
  • barnen Vendela, 12 och Marcus, 10
  • samt hunden Elli (en portugisisk vattenhund, som Mia tycker ser ut som en obäddad säng!)

Villan som de bor i är en stor trävilla som ursprungligen byggdes 1974-75 och som sedan har byggts om och till allt eftersom tiden gått.

Fakta

Villan är på ca 360 kvm, byggd just efter energikrisen, så all värme var från början elelement. Det ligger på en mycket kuperad tomt, med ett stort uterum på ca 35 kvm med bastu, pool och spa utomhus på baksidan.

Att tänka på vid köp av utomhusspa

  • Vid normalt användande (ca 2 ggr /per vecka) bör vattnet bytas 2-4 ggr/år.
  • Energiförbrukningen är ca 2000-4000kWh/år vid en medeltemp på ca 7 °C, och vattentemperatur på 38 °C.
  • Där du vill placera ditt spabad skall det vara plant och hålla för vikten 1500-2500 kg.
  • En singelbädd eller annat liknande dränerande material på 5-10 cm behövs om du vill ställa spabadet direkt på marken.
  • En isolerande markskiva är en bra idé för att sprida ut lasten samt för extra isolering.

Text: Bibi Persson. Foto: Henrik Petersson.
Solbad i eget spa utomhus!
Avkoppling framför brasa efter spa utomhus! 2

Inblick i inomhusinläggningen som kompletterar utespa! 6

- Annons -