- Annons -

Att plantera häck är ett bra sätt att avgränsa tomten på. Det finns olika varianter som ger olika mycket insynsskydd. Här kommer vi med lite tips på saker du kan tänka på när du planterar några av våra vanligaste sorter.

Hur nära tomtgräns får man plantera häck?

Din häck får inte skymma sikten för trafik i anslutande korsning, och om häcken breder ut sig över grannens tomt har hon eller han rätt att kapa det som växer där. Tänk på att ta hänsyn till din granne genom att plantera häcken en bit in på din egen tomt.

  • Det finns inga regler som talar om hur tät eller hög häcken får vara.

Våra vanligaste häckar

Häckar är populära alternativ till staket och skapar både vackra vinter-, vår-, sommar- och höstträdgårdar! De är uppskattade både som avgränsning i en tomt, kanske för att skapa en liten berså att ta en fika i? Det finns många olika varianter för den som vill välja och vraka i utbudet av vad som finns. Vi har valt ut några vanliga sorter som har lite olika kvaliteter.

Buxbum

Buxbum är en populär häck i slott och herrgårdar eftersom de är mycket formvänliga. Du ser dem i både rektangulära och cirkulära utformningar, korta och något högre. Buxbum trivs något skuggigt och vill inte ha för stark sol. Buxbum hör inte till våra snabbväxande häckar, men det belönar sig eftersom de är mycket roliga att figurklippa.

  • Väldränerad jord och halvskugga är prio ett för en välmående buxbum.

Syrén

Det är svårt att inte låta sig förföras av syréndoftande blommor på våren. Deras blomtäta klasar i violett och vitt skapar storslagna buketter, och växten är mycket populär i Sverige. Syréner är invasiva och låter inte något komma i dess väg för att växa vidare. Busken är snabbväxande och behöver gallras för att inte “spåra ur”.

  • Syrénen blir lätt gles nedtill om du inte beskär den.

Tuja eller thuja

Tujor är vanliga som häckar och trivs i mullrik, väldränerad jord och vill ha mycket vatten, speciellt de första säsongerna när den etablerar sig. Vattna rikligt, så att vattnet når djupt ner i rotsystemet. Gödsla gärna någon månad efter plantering. De första etableringsåren är det bra att du täcker tujahäcken från stark sol under vårvintern, men sedan klarar de sig bättre.

  • Tujor är gröna även på vintern.

Ros

En rosenhäck ser inbjudande ut mot alla typer av fasader. Denna romantiska häck finns i massa olika sorter och det är populärt att kombinera olika sorter för att förlänga blomningen av de olika rosorna.

  • Odla på hösten, ansa på våren.

Ölandstok

Snäll häck som inte krånglar och kommer i vita, gula och röda blommor som lyser upp vackert och blommar rikligt. Drar till sig fjärilar som är förtjusta i dem, och du kan med fördel samplantera häcken med andra häckväxter. Den har inga större krav på jordmån, men växer naturligt på Öland. Beskär någon gång om året så får du blommor ända fram till första frosten.

  • Ihärdig häck som tål värme och kyla.

Barrhäckar

Barrhäckar är både bra mot insyn och vindskydd. De kommer i olika nyanser, några ljusa i limetoner och andra djupt mörka som snuddar mot blått. Beskär dem gärna i början av augusti, gärna en mulen dag, och njut av deras formvänliga egenskaper. En vacker, tät barrhäck får du genom aktiv beskärning, så var noga med att inte slarva med det.

Här är några vanliga exempel på barrhäckar:

  • Cypresser – ädel, Leyland
  • Japansk lärk
  • Idegran
  • Tuja – som nämnd ovan

Alternativ till att plantera häckar

En populär variant för den som inte vill ha en häck är att sätta klättervänliga staket runt trädgården, och låta humle eller murgröna slingra sig längs staketet. Det kan skapa en lummig, något vildare känsla, och bidra till förnimmelsen av att det vilar en hemlig trädgård där bakom planket.

Vi på Villalivet hoppas du fick lite inspiration till att plantera häck!

- Annons -