Bästa trädgårdsredskapen

KATEGORI

Trädgårdsmästaren Sofie Larsson som driver SoFine Gardens utanför Svedala hjälper till att välja rätt trädgårdsredskap

Det börjar bli dags att vårstäda i rabatterna och göra växterna redo för säsongen. Med de rätta verktygen går trädgårdsarbetet lättare. Trädgårdsmästaren Sofie Larsson ger sina bästa tips.

Vilka verktyg är mest användbara?

Våren är här, solens strålar värmer och fåglarna kvittrar och trädgården börjar vakna till liv. Det är tid att sätta fart i rabatterna. Trädgårdsarbetet blir lättare med bekväma handtag och rätt längd på redskapen. Det finns en uppsjö av olika trädgårdsredskap men vilka av dem är mest användbara?

– En sekatör och en handsåg är bra att ha precis som spade och rensjärn. Just rensjärn är riktigt bra att använda när man rensar ogräs i rabatter, det finns inget bättre. En manuell häcksax är också bra att ha, menar hon.

trädgårdsredskap 1

Sofie lyfter fram sekatören som det allra viktigaste trädgårdsredskapet och påpekar vikten av att lägga pengar på kvalitetsprodukter.

– Lägger man pengarna på trädgårdsredskap med bra kvalitet så varar de i många år framöver, menar Sofie.

Sekatören klarar jag mig inte utan. Och Morakniven, den har jag alltid med mig.

Sofie rekommenderar att ta reda på hur trädgårdsredskapen ska användas och hur växter, träd och buskar ska klippas och beskäras innan man sätter igång.

– En del trädgårdsägare vill kapa av sina träd när de blivit för höga men då förstör man dem och det blir svårt att rätta till misstagen i efterhand. Det tar så lång tid för ett träd att växa så man ska vara rädd om sina träd. Det går att anamma olika beskärningsmetoder istället för att stympa dem, säger Sofie.

Prova dig fram

Tänk på att prova dig fram. Häcksax och sekatör ska kännas bra i händerna så se till att redskapen har dämpning, bekväma handtag och är i rätt storlek för dig. Spade finns i olika längder, så välj en som passar din kroppslängd så att du slipper kröka ryggen. Kom ihåg att ta hand om dina trädgårdsredskap. Rengör dem gärna från jord och smuts efter varje användning. Slipa eventuellt trubbiga redskap och olja in rörliga delar och trädetaljer på hösten eller på våren innan du sätter igång med trädgårdsarbetet.

  • Välj trädgårdsredskap med bra kvalitet.
  • Sekatör, häcksax, handsåg, spade och rensjärn är bra att ha till trädgårdsarbetet.
  • Läs på innan du beskär växter, träd och buskar, det är lätt att förstöra dem.

Text: Tina Lindström Carlsson. Bild 1: Heiko Junge, Fredrik Persson och Malin Hoelstad. Bild 2: Lars Pehrson.

Källa hd.se

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

Ailicia
- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -