Att bygga bastustuga med stjärnglans

KATEGORI

Med hjälp av en modell i kartong har Vegar Moen förverkligat sitt drömprojekt: en vedeldad bastustuga i villaträdgården. Nu kan hela familjen njuta av sköna bastubad under bar himmel.

Vedeldad bastustuga

Var är den rätta platsen för att bygga bastustuga? Knappast i en mörk och trång källare, om du frågar Vegar Moen och hans fru Marie. Deras bastustuga är placerad hemma i trädgården i Lomma, omgiven av magnoliaträd och silverpäron.

– Ljuset, den friska luften och naturen är en stor del av upplevelsen. Här kan vi bada under soliga dagar eller när stjärnhimlen lyser. Den vedeldade bastustugan består dels av själva bastun, dels av ett relaxrum med badkar. Rummet har två stora dörrar som leder ut till ett trädäck med plats för solstolar.

– Det är bra att kunna anpassa öppningen efter vinden och ljuset. Dörrarna ger vindskydd åt uteplatsen, eller kan vridas så att det blir helt öppet mot trädgården.

Två uteduschar – en till barnen!

Badhuset står på plintar med 30 cm luft under golvet. Genom plankgolvets springor kan badvattnet sippra ned fritt till ett dränerande lager av grus, samtidigt som luften utifrån kan tränga in.

– Frisk luft i bastun är viktigt både för eldningen och för den egna hälsan, påpekar Vegar. Ett pulpettak klätt i papp skjuter ut en bra bit över öppningen och sluttar så att regnet kan rinna av på baksidan. Där på baksidan finns två uteduschar i olika höjd, en för de vuxna och en för barnen. Om man föredrar att bada inomhus väljer man badkaret i relaxrummet som är nedsänkt i golvet och erbjuder fönsterutsikt i nivå med badkarskanten. Bastudörrarna har härdat glas medan utsiktsfönstrena inne i bastun har enkel glas som inte immar igen. Vegar la mycket tid på att få fönstrena rätt placerade i förhållande till ljuset, berättar han.

– En detalj som jag är speciellt nöjd med är bastuns lilla fönsterglugg, 5×8 cm, som ger uppsikt över huset när man sitter uppe på laven.

Asp är ett perfekt träslag

Byggnaden är klädd i furupanel med vitlaserad utsida. Alla fönsterkarmar är gjorda av kvistfri asp, liksom den utvändiga bänken och väggarna inne i bastun.

– Asp doftar gott och är ett perfekt träslag för bastun. Men samtidigt är det betydligt dyrare än gran, så vi fick prioritera träslag efter miljö och funktion. Lösvirket köptes in efter noggranna prisjämförelser hos de olika byggvaruhusen. Kostnaderna för allt material och arbete uppgick till omkring 90 000 kronor. I bastun står en vedkamin av finskt märke. Brasan är trevligare att titta på än ett elaggregat, påpekar Vegar.

– Och den ger definitivt en behagligare och fräschare värme, tycker jag. Eftersom byggnaden är på 10 kvm behövdes ingen bygglovsansökan. Däremot fick familjen lämna in en bygganmälan för eldstaden och be grannarna om tillstånd då bastun står nära tomtgränsen. Av hänsyn till grannarna valde man också en extra hög skorsten, 2,5 m hög.

– Det kan ryka en del när man tänder brasan, men när temperaturen når upp till 350 grader i kaminen syns det ingen rök alls. Bastuns tak och väggar har 10 cm isolering. Under vintern tar det drygt en halvtimme att få upp värmen till 100 grader med 6-8 vedpinnar i kaminen. När svetten dryper kan man gå ut och svalka sig i relaxrummet och kliva ned i badkaret.

– Vi har grävt en vattenledning från huset till badkaret, den ligger inte så djupt men hittills har den klarat frosten. Vi använder mest kallvatten, men det finns även varmvatten.

Idag har familjen tillgång till ytterligare en bastu som Vegar ritat och färdigställt i samarbete med en snickare. Det är en cylinderformad modell som står vid familjens fritidshus i norska fjällen. Bastun fraktades i åtta delar med lastbil, tillsammans med kaminen och stenmagasinet, en resa på 70 mil.

– Att bygga bastu har blivit en hobby, det är nästan lika roligt som att bada bastu, säger Vegar.

Vegars tips för att bygga bastustuga

  • En utebyggd bastustuga ger en större frihetskänsla än en inomhusbyggd.
  • Bygg inte för tätt, särskilt inte vid golvet: låt luft och vatten passera genom springorna.
  • El och extra belysning i den vedeldade bastustugan är inte nödvändigt. Det räcker bra med ljuset från kaminen och eventuellt en oljelampa i relax/duschrummet.
  • Vill du ha varmvatten? Koppla gärna in en termostatreglerad duschblandare som dras från huset. Bättre och billigare än att installera en separat varmvattenberedare.
  • En stor öppning under dörren är bra för ventilationen och minskar risken att dörren fryser fast vintertid.
  • Kaminen är ”bastuns smycke”: köp den bästa och vackraste du har råd med!
  • Placera gärna några små utsiktsfönster i bastun på lämpliga ställen. Vanliga enkelglas fungerar utmärkt.

Text: Lars Bärtås, Foto: Vegar Moen

Bygga bastustuga Vedeldad bastustuga Bygga bastustuga - duschar utomhus för de småVedeldad bastustuga med öppning Bygga bastustuga med en liten glugg i ögonhöjd

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -