- Annons -

Förvandlas din gröna gräsmatta till en nedtrampad prärie under årets varma månader? Ser den ut som något hämtat ur en spagettiwestern – och som att en marklöpare när som helst skulle kunna rulla förbi? Det är inte lätt att hålla gräset i gott skick när solen steker på. Men för den som har automatisk bevattning av gräsmatta, och som vet hur den ska användas på bästa sätt, blir det väldigt mycket enklare.

Det finns olika system du kan använda för bevattning av din gräsmatta. Av många anses de inbyggda sprinklers, som grävs ned i gräset, vara den absolut bästa lösningen. Eftersom dessa skjuter ut vattnet på en låg höjd och med högt tryck är de mindre känsliga för när det blåser, och vattnet blir alltid jämnt fördelat. Men för att avgöra vad som passar bäst i din trädgård kan du, bland annat, ha gräsmattans ålder i åtanke: en nylagd gräsmatta kan må bra av en lite mjukare vattning. Då kan du använda sig av en klassisk vattenspridare, som är skonsammare för gräset.

bevattning gräsmatta

Bevattning av gräsmatta: när och hur mycket?

När under dygnet är det bäst att vattna? En förinställd timer gör ditt liv enklare – du behöver inte ha koll på klockan, vattningen sköter sig själv. Men vilken tid ska du ställa in ditt bevattningssystem på? Vissa anser att det är bäst att vattna på kvällen eller natten, vi håller dock inte med. Om gräsmattan är blöt under natten kan det leda till fuktskador och svampväxt. Det bästa är att vattna tidigt på förmiddagen, så att vattnet får tid att sjunka ned i jorden innan det förångas av middagssolen.

Hur mycket ska du vattna? Det beror delvis på vilket slags jord som utgör grunden för din gräsmatta: lerig jord ska vattnas en gång i veckan och sandig jord upp till tre gånger i veckan. Ett vanligt misstag är att vattna för ofta – något som kan leda till ytliga gräsrötter. Ett tips är att du, vid det första vattningstillfället, kontrollerar hur djupt vattnet sjunker ned. Ta tid och ställ in timern på att alltid vattna så länge som det krävs för vattnet att nå ett djup på cirka 15 centimeter.  

bevattning gräsmatta

Regler för bevattning av gräsmatta under vattenbrist

Det är egentligen inte något farligt med gult gräs. Din gräsmatta dör inte bara för att den torkar ut lite under solsäsongen. Lika lite som den dör då den täcks av snö. Gräsmattan hör till trädgårdens mest seglivade växter och kan klara sig länge utan regn. Däremot är det inte bra att vattna för sporadiskt, eftersom det förvirrar gräset.

En grön gräsmatta ser såklart trevligare ut. Ibland måste trevnaden dock vägas mot mer grundläggande behov. Under en längre värmebölja kan vattenreserverna sjunka ordentligt. När det finns mindre än en viss mängd per invånare bedöms det råda vattenbrist. Då kan det utlysas ett bevattningsförbud. Dessa ska självklart respekteras – vatten till hushållsbehov, matodlingar och djurhållning måste få förtur framför bevattning av gräsmatta. Beslutet om bevattningsförbud fattas på kommunal nivå, därför är det viktigt att du håller koll vilka regler som gäller i just din kommun under en längre värmebölja.

 

- Annons -