- Annons -

Vi förkultiverar plikttroget i såjord och ser till att inte vattna växterna för mycket. Solrosor riktar sig alltid mot solen och tomaterna blir godare om den får växa intill basilikan… Eller? Vad är egentligen sant – och vad är bara rena odlingsmyter?

“Solrosor vänder sig alltid mot solen”. Alla som har odlat en blomma vet att blomman kommer dra sig mot ljuset. Men den färdigvuxna solrosen vänder sig inte mot solen – den står stilla! Vilka fler myter finns det egentligen om odling? Vi på Villalivet reder ut några av de vanligaste odlingsmyterna!

odlingsmyter

Myter om att odla

“Såjord är ett måste vid förkultivering”

Nej, du måste inte ha såjord, men det är bra. Anledningen till att såjord är bra är för att den är luftigare än blomjord och därmed bättre för rötterna. Såjorden är näringsfattig vilket gör att rötterna måste söka längre efter näring. När rötterna växer sig neråt så kommer själva plantan också att växa. Det går bra att förkultivera i blomjord också, anpassa dig efter vilken typ av jord som växten annars trivs med. Att såjord är ett måste är alltså en odlingsmyt med visst sanningsanspråk!

“Magra jordar är dåliga”

Att magra jordar skulle vara dåliga är givetvis en odlingsmyt! Magra jordar är en geologisk förutsättning på många platser i Sverige; tack vare den växer det speciella växter här som inte trivs i andra länder. Växter som trivs i mager jord är till exempel stjärnklocka, blåelm, kärleksört och rosmarin. Tack vare vår magra jord har potatis trivts bra i Sverige, vilket är en mycket viktig förutsättning för vårt välstånd.

“Murgröna ger fuktskador på din vägg”

Ett mycket omdebatterat ämne är klätterväxternas vara eller icke vara på husfasaden. Det här hör till en av våra vanligaste odlingsmyter. Många menar att de kan leda till fuktskador på väggen. Studier har dock visat att skillnaden är marginell och att det inte går att belägga sanningen i påståendet. Däremot är det generellt bättre att odla murgröna mot en tegel- eller betongvägg än en träfasad, eftersom murgrönan kan suga sig fast på träväggen. Detsamma kan gälla på stenvägg, även om det är enklare att borsta bort.

Odlingsmyter om bevattning

“Vattna inte i soligt väder”

Många tror att deras växter blir brännskadade om de blir vattnade i solljus. Det finns inga vetenskapliga belägg för detta. Vad som däremot är sant är att vattnet lättare avdunstar om du vattnar mitt i gassande solljus, vilket troligtvis bara gör att du måste vattna en gång till senare. Var istället sparsam med vattnet och vattna gärna på morgonen eller eftermiddagen.

odlingsmyter

“Vattna inte för mycket!”

Jo, tvärtom! Att gå runt och småvattna på friland gör att rötterna blir ytliga och dina plantor blir mindre. Du ska vattna rikligt! Då söker sig rötterna längre ner i jorden, vilket skapar större och starkare växter.

Myt eller inte – avhärdning och samplantering

“Avhärdning gör växterna frosttåliga”

Det här är en sanning med modifikation. Många är ivriga med att ställa ut sina förkultiverade växter när våren kommer och tror att växterna härdas mot frost om de får stå ute då och då i kylan. Var istället tålmodig och ställ ut dem när nattemperaturen är över 10 grader.

Avhärdningen är främst till för att skydda växterna mot direkt solljus när de är små och har stått inomhus. En bra avhärdningsplats är därför i skugga eller halvskugga, även för solälskande växter som tomater. När de stått ute ett tag och blivit större kan du placera dem i solen.

odlingsmyter

“Samplantering av basilika och tomat ger godare skörd”

Samplantering är ett beprövat odlingssätt och är en typisk kunskap vi har fått från våra förfäder, som genom generationer har testat sig fram. Att det skulle bli godare tomater av att man samplanterar dem med basilika är dock inte vetenskapligt belagt, och hör därför hemma i kategorin odlingsmyter! Däremot vet man att basilikan skrämmer bort en del skadedjur som dras till tomaterna. Samplantera därför gärna tomaten och basilikan – men förvänta dig inte att de ska smaka godare. Såvida du inte serverar dem tillsammans, förstås!

- Annons -