- Annons -

Bli av med ogräs i gräsmattan

Att drabbas av ogräs i gräsmattan är inte speciellt kul, men det är vanligare än man kan tro. Ogräs växer där du inte vill ha det och det gäller att ha koll på klippning, gödsling och annat för att både slippa och bli av med ogräs. Vi på Villaliv tipsar och berättar allt du behöver veta om detta.

En riktigt snygg och välmående gräsmatta ska enbart bestå av gräsplantor med så få avvikelser som möjligt. Ogräs är något som definitivt avviker från gräsmattan och som gör den mindre snygg, mindre hållbar och dessutom gör att gräset lättare drabbas av sjukdomar.

ogräs i gräsmattan

Så uppkommer ogräs i gräsmattan

Det finns flera saker som gör att din gräsmatta kan drabbas av ogräs. Bland annat kan det vara så att gräsfröblandningen som du odlat gräsmattan med innehåller ogräsfrö eller så finns det redan ogräsfrö i jorden där du ska sätta mattan. Det kan även vara så att ogräset spridits från en annan plats på tomten genom att du använt redskap först där, och sedan på gräsmattan. Vinden och djur, såsom både fåglar och husdjur, kan sprida ogräsfrön till din gräsmatta. Ogräsfrön kan vila länge i jorden utan de börjar gro och det är således ganska lätt att drabbas. Det gäller att hela tiden hålla efter och vara noggrann med olika moment för att minimera risken för spridning och motverka ogräs som redan finns där slår rot.

LÄS OCKSÅ: Automatisk bevattning för trädgården

Mossa i gräsmattan är vanligt, men svårt att få bort

Det finns olika typer av ogräs och en av de vanligaste som angriper gräsmattor är mossa. När det kommer till mossa är det så att stora mängder mossporer förmodligen alltid kommer att finnas i din gräsmatta. Gräs är mossans naturliga miljö och därför är den också svår att bli av med. För att förhindra mossan från att uppstå och gro i din gräsmatta finns det några metoder att tillta. Mossa trivs i fuktig jord, så genom att hålla gräsmattan dränerad och vattna måttligt men regelbundet så trivs den inte. Genom att använda gräsuppsamlare bildas inte ett vattenskikt i jorden. Om din gräsmatta är i solen under större delen av dagen trivs inte mossan, tänk därför på var du anlägger den. Gödsla och klipp regelbundet. Använd mossmedel baserade på järnsulfat för att bekämpa den, men var beredd på att mossan kommer tillbaka. Försök inte kratta bort mossan, det sprider den bara och förstör gräsplantorna. Går mossan för långt finns det ofta bara en sak att göra: att nyanlägga gräsmattan.

- Annons -

Ogräsbekämpning – så gör du generellt

Ogräs i gräsmattan går att bekämpa på flera olika sätt, om än mer eller mindre effektiva. Det finns till exempel olika kemiska ogräsmedel att köpa i affären, men om man inte vill pumpa sin gräsmatta full med kemikalier finns det andra vägar att gå. Bra att veta är att de flesta ogräsbekämpningsmedel inte bara dödar ogräset, utan att det också kan döda din gräsmatta om du inte doserar och sprider det på rätt sätt. Välj därför ett ogräsmedel som i alla fall är snällare mot både miljön och mot din gräsmatta, såsom ogräsättika.

Att förebygga och bekämpa ogräs är åtgärd som varierar i resultat och kräver tålamod. Klipphöjden på din gräsmatta kan vara en metod för att slippa ogräs, då många sorter dör om du klipper din gräsmatta väldigt kort. Däremot finns det också ogräs som trivs i lågt klippt gräs, vilket kan göra att det hela får motsatt effekt och därför är metoden inte helt pålitlig. Men det är helt klart värt att pröva – ifall det skulle fungera är det en enkel åtgärd mot ogräset. Ett annat sätt för att bli av med ogräs och även förebygga dess uppkomst är att regelbundet gödsla gräsmattan. Detta eftersom gödslet stärker gräsplantans konkurrensförmåga så att den så småningom kan fasa ut ogräset nästan helt. Däremot kan gödsling vid fel tid gynna ogräset och istället få det att växa till sig mer. Att jobba för att hålla gräsmattan tät gynnar också gräsplantan, men rycker du däremot upp oönskade växter då och då uppstår luckor för ogräs.

Kort sagt: Det bästa sättet för att bli av med ogräs i gräsmattan och jobba för att det inte uppstår är alltså att ta hand om gräsmattan och hålla den frisk. Se till att gräsmattan är väldränerad och ha en näringsrik lätt sandig jord. Underhåll med vattning och gödsling regelbundet.

- Annons -