- Annons -

En robotgräsklippare sköter gräsklippningen, så att du kan fokusera på annat. Men det kräver en noga installation av en robotklippare för att den ska fungera bra. Det är också viktigt att välja en gräsklippare som är anpassad till tomten på vilken den ska arbeta. Vi guidar dig till hur du ska tänka när du väljer och installerar din robotklippare.

Tycker du att det är jobbigt att klippa gräset, samtidigt som du vill ha en fin och välklippt gräsmatta? Då är kanske en robotgräsklippare det rätta valet för dig. När du har installerat och programmerat robotklipparen kan du tryggt låta den sköta klippningen.

Bra att veta är dock att en robotgräsklippare inte helt och hållet befriar dig från arbete i trädgården. Gräsmattan måste hållas ren från stenar, grenar, leksaker och annat som kan utgöra hinder. Större hinder kör klipparen runt, mindre kör den över. Om det mindre hindret är en sten kan det förstöra klipparens knivar.

robotgräsklipparen

- Annons -

Så funkar robotgräsklipparen

En robotgräsklippare drivs av ett laddbart batteri, som laddas i en laddstation. Efter utfört arbete kör klipparen till laddstationen, där laddas den till nästa gång den ska användas. Området som robotklipparen kan röra sig inom begränsas av en begränsningsslinga, som följer med klipparen. Du gräver ned slingan för att ange gränserna för det område som ska klippas, och robotklipparen rör sig sedan slumpmässigt eller planerat inom området. Tänk på att placera laddstationen inom slingans område, annars kommer inte robotgräsklipparen att hitta tillbaka.

Motorn i en robotgräsklippare är inte så kraftig. Om det finns en kraftig uppförsbacke på tomten kan du behöva jämna ut den så att den blir mindre brant, för att robotklipparen ska kunna köra upp för backen.

Hur ofta robotklipparen ska klippa gräsmattan, vilken klipphöjd den ska arbeta på, och vilka klockslag den ska vara aktiv bestämmer du när du programmerar klipparen. Det går naturligtvis att programmera om gräsklipparen, om dina behov ändras.

Att tänka på när du väljer robotgräsklippare

  1. Ska klipparen vara halv- eller helautomatisk? Den halvautomatiska robotgräsklipparen måste startas och laddas manuellt, medan den helautomatiska är helt självgående, efter att du programmerat den.
  2. Ska robotklipparen arbeta enligt ett mönster, eller köra runt planlöst inom det på förhand avgränsade området. Det förstnämnda är att föredra, eftersom det ger en jämnare klippning.
  3. Vill du att gräsklipparen ska samla upp det klippta gräset, eller låta det ligga? Det finns robotgräsklippare med uppsamlingstråg, men om det är en stor yta som ska klippas hinner kanske tråget bli fullt.

Bra att veta om robotgräsklippare

Installera robotgräsklippare

  1. Börja med att skaffa dig en uppfattning över ytan som ska klippas, och över vilka objekt som finns och som du måste ta hänsyn till. Dessa objekt kan vara dammar, buskar, träd eller olika dekorationer i trädgården. Hur nära kan robotklipparen komma dessa utan att skrapa mot socklar och dylikt? Ett tips är att göra en skiss över området, och markera var du vill placera slingan.
  2. Nästa steg är att bestämma var du ska placera laddstationen. Den bör placeras i ett skuggigt läge, nära ett eluttag. Tänk på att begränsningsslingan ska börja och sluta vid laddstationen, och att det ska finnas utrymme för robotklipparen att manövrera sig in till och ut från laddstationen.
  3. Nu är det dags att installera begränsningsslingan. Vissa modeller av robotgräsklippare levereras med en slinga som ska grävas ned, andra slingor ska fästas direkt på marken med märlor eller pinnar. Tänk på att slingan inte bara ska avgränsa området som ska klippas, utan också läggas så att klipparen inte kör in i rabatter och andra områden som ska undvikas. Slingan ska inte läggas så att det bildas skarpa hörn, utan mjuka kurvor är att föredra, eftersom de är lättare för robotklipparen att följa. Slingan ansluts till en signalenhet, som måste vara påslagen för att robotklipparen ska kunna hålla sig inom området. I vissa trädgårdar kan det också behövas en guidekabel. Detta om laddstationen är placerad så att det blir svårt för robotgräsklipparen att följa begränsningsslingan för att hitta tillbaka till laddstationen, exempelvis om klipparen måste passera en smal passage. Då behöver du en guidekabel, som du drar från laddstationen till begränsningsslingan.
  4. Programmera gräsklipparen. Om manualen är svårtydd kan du söka på Youtube, där finns instruktionsvideor för de flesta fabrikat. Om ytan som ska klippas är stor kan det vara smart att dela upp den, så att robotgräsklipparen klipper en del av ytan, och sedan kör tillbaka till laddstationen, innan den tar sig an resten.

Vi på Villalivet önskar dig lycka till med din Robotgräsklippare!

Se våra trädgårds erbjudanden på shop.villalivet.se

Bra att veta om robotgräsklippare

- Annons -