- Annons -

Byggde växthus för umgänge!

När familjen Martinsson beslutade sig för att bygga växthus upplevdes hela trädgården som mer inbjudande. Det blev en perfekt plats för att odla örter, tomater, persikor, avocado och umgänge med familj och vänner.

Bygga växthus och odla sitt umgänge!Efter att ha flyttat in i det nyrenoverade huset i Lerberget strax utanför Höganäs anlades trädgården. Trots idogt arbete med att få till rätta atmosfären så infann den sig inte. Det tog ett tag innan de kom på vad som saknades.

–Vi hade inte skapat några förutsättningar för att kunna njuta, vila och umgås. De enda gånger vi vistades i trädgården var när vi klippte gräset eller rensade rabatter. Det var bara barnen som använde tomten till lek. Något behövde göras! Valet stod mellan att anlägga en pool eller bygga växthus. Efter att ha bollat idéerna fram och tillbaka stod det snart klart att fördelarna var många med att bygga växthus.

 

Att köpa växthus innebär varma, soliga dagar under sommaren– Förutom att vi fick ett bra avslut på tomten genom att placera växthuset längst bort så kändes hela trädgården mer inbjudande. Växthuset hjälpte oss att avskärma insynen från grannarna. Dessutom blev det en fantastisk plats för umgänge med familj och vänner. Från tidig vår njuter vi av de första vårlökarna, planterade i lä intill växthuset, till sena höstdagar då vi sitter inne i växthuset med ljusen tända och hör regnet smattra på glastaket.

 

 

Glädje året runt tack vare beslutet att bygga växthus

Paret valde ett hus som är knappt 15 m2. Genom att placera dörrarna på långsidan blev det mer lättillgängligt och enklare att möblera. Det gamla teglet kommer från trakten och ger en fin karaktär åt huset. Textilen inne i växthuset blir ett fint insynsskydd. I det antika skåpet huserar extra ljus, servetter och filtar. Borden är byggda på måtten 75×150 cm och kan användas på flera olika sätt.
Att bygga växthus kan resultera i mysiga kvällarTill vardags står ett bord ute och ett inne. Klappstolarna går enkelt att fälla ihop så att de inte är i vägen. Är det fest dukar vi långbord som placeras antingen inomhus eller när vädret tillåter, utanför på den stenlagda markytan med solskydd ovanför. Det går också att få ett helt fyrkantigt bord, en lösning som passar bra om man vill känna närhet och få ögonkontakt med alla runt bordet. Ett par tomatplantor, ett persikoträd och barnens avokadobuske får plats inne i växthuset. Längs med huskanten står självbevattningskrukor på hjul där färska kryddor och örter har planterats. Enkelt att bara sträcka ut handen, bryta ett knippe och lägga på middagsmaten innan servering. Framåt höstkanten rullas krukorna in i växthuset och örterna håller sig fina nästan ända fram till jul.
– Vi njuter av vårt växthus under vinterhalvåret också – från boningshuset. Genom att tända upp med ljusslingor inne i växthuset så glittrar det vackert i hela trädgården. Dessutom håller ljusslingan persikoträdet tillräckligt varmt för att överleva den skånska vintern.

Till dig som går i tankar om att köpa växthus

  • Ha inte för bråttom när ni väljer placering. Lär känna trädgården först så att ni hittar det perfekta läget.
  • Fundera på hur ni kommer att använda växthuset. Då är det enklare att göra rätt tillval till växthuset.Köpa växthus kan leda till jordgubbsprovning nästa sommarIbland kan det vara skönt att skydda sig från insyn och sol. Det kan ni göra med hjälp av textilier och växter som får klättra på insidan eller utanför.
  • Ett växthus måste inte ha el installerat. Levande ljus i ljuskronor ger tillräckligt ljus på kvällarna. Dessutom blir känslan otrolig.
  • Tänk på att de växter som ni planterar inne i växthuset behöver vatten och omsorg varje dag. Det bildas en enorm värme inne i huset som håller sig kvar länge.

Text och foto Kicki Rundbäck

Bygga växthus - utsmyckningsväxter

 

GÅ MED I VILLALIVETS NYHETSBREV OCH FÅ

GUIDER & ERBJUDANDE

- Annons -